Η απάντηση του δημάρχου Μανώλη Καρά στην βουλευτή Χαλκιδικής κα Μάλαμα Κυριακή

Αναφορικά με δελτίο τύπου της βουλευτού Χαλκιδικής κας Μάλαμα Κυριακής για τα έργα αποχέτευσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και για τα οποία ρωτηθήκαμε όλοι οι αιρετοί του νομού δημοσίως, θα «σηκώσω το γάντι» και θα απαντήσω με τον ίδιο τρόπο (δημόσια δηλαδή), ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία και κανένα σκοτεινό σημείο.

Συγκεκριμένα:

  1. Ο Δήμος Νέας Προποντίδας υπέβαλε δύο ολοκληρωμένες προτάσεις στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που αφορούν στη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων υποδομής δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ) σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, συνολικού προϋπολογισμού 17.445.000 Ευρώ.

Πρόκειται για τα εξής έργα: α) «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων οικισμού Αγίου Μάμαντος», προϋπολογισμού 7.157.000 Ευρώ και β) «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων Τ.Κ. Διονυσίου και Τ.Κ. Πορταριάς» προϋπολογισμού 10.288.000 Ευρώ. Οι προτάσεις διαθέτουν πλήρη μελετητική και αδειοδοτική ωριμότητα και στην παρούσα φάση βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

  1. Επιπλέον, ο Δήμος υπέβαλε δύο προτάσεις στο Πρόγραμμα του τομέα περιβάλλοντος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, που αφορούν σε έργα αναβάθμισης, επέκτασης, συμπλήρωσης και εκσυγχρονισμού υφιστάμενων υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, καθώς και σε νέα έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, σε οικισμούς Α, Β και Γ προτεραιότητας, συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000 Ευρώ.

Πρόκειται για τα έργα με τίτλο: α) «Έργα αποκατάστασης – ολοκλήρωσης – αναβάθμισης & Εκσυγχρονισμού των Ε.Ε.Λ. των Δ.Κ. Μουδανιών και Καλλικράτειας» προϋπολογισμού 13.100.000 Ευρώ και β) «Αποχέτευση λυμάτων στην επέκταση Ν. Φλογητών» προϋπολογισμού 1.900.000,00 ευρώ. Ομοίως οι προτάσεις διαθέτουν πλήρη μελετητική και αδειοδοτική ωριμότητα και στην παρούσα φάση βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Συνοψίζοντας, ο Δήμος Νέας Προποντίδας έχει ήδη καλύψει την υποχρέωση κατασκευής δικτύων αποχέτευσης και ΕΕΛ για οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων ( Α, Β, Γ προτεραιότητας), και στοχεύει πλέον (υποβάλλοντας προτάσεις χρηματοδότησης) αφενός στην κάλυψη, με επαρκή δίκτυα αποχέτευσης και Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων, των οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων- και κατά συνέπεια στην εξάλειψη των σηπτικών δεξαμενών- και αφετέρου στη μεγιστοποίηση της προστασίας του περιβάλλοντος με την αναβάθμιση, επέκταση και
εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και στην επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού.

Κλείνοντας θα επαναλάβω για ακόμη μία φορά ότι ο Δήμος μας εκπονεί συνεχώς μελέτες και χωρίς ίχνος υπερβολής, δεν υπάρχει πρόσκληση για χρηματοδότηση που δεν έχουμε καταθέσει σχετικό αίτημα. Απόδειξη αποτελούν οι αριθμοί, που είναι αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται. Την τρέχουσα δημοτική θητεία στον Δήμο μας ολοκληρώθηκαν έργα 80 εκατομμυρίων ευρώ, είναι σε εξέλιξη έργα 54 εκατομμυρίων ευρώ και δημοπρατήθηκαν έργα ύψους 123 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, η πόρτα του γραφείου μου παραμένει ανοιχτή σε όλες και όλους, χωρίς διακρίσεις, κομματικές ή άλλες προτιμήσεις. Ήμουν, είμαι και θα είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θελήσει να ενημερωθεί. Πόσο μάλλον, όταν αυτή η ενημέρωση ζητηθεί από βουλευτή του νομού μας, που την/τον θέλουμε καί σύμμαχο καί συμπαραστάτη στις διεκδικήσεις του Δήμου μας για το καλό όλων των δημοτών μας.

Απάντηση