Τεράστια αλλαγή με νέα μέτρα στην εστίαση μετά την πανδημία

Επιστρέφει η κανονικότητα και θα πέσουν βαριά πρόστιμα σε καφετέριες και εστιατόρια. Ποιες αλλαγές μπαίνουν σε ισχύ.

Ένα από τα μέτρα της πανδημίας ήταν και το περιθώριο στην εστίαση να «ξανοιχτούν» σε πλατείες και πεζοδρόμια για να έχουν μεγαλύτερο διαθέσιμο χώρο για να τοποθετούν τα τραπέζια σε απόσταση μεταξύ τους. Κάπως έτσι, καθιερώθηκε ότι δεν υπάρχει πια ούτε πλακάκι κενό στον ανοιχτό χώρο.

Όλα αυτά όμως, καθώς νέα μέτρα -ή καλύτερα παλιά μέτρα με νέα ισχύ- επιστρέφουν στα μαγαζιά, και τις εξαγγελίες έκανε ο Στέλιος Πέτσας. Ο υφυπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει μάλιστα ακόμα και σφράγισμα σε περιπτώσεις που δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται παράνομα με τραπεζοκαθίσματα.

Έτσι, σιγά σιγά και τα τελευταία ξεχασμένα μέτρα του Covid-19 μπαίνουν στο χρονοντούλαπο και σφραγίδα κυβερνητική.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Πέτσας διαχώρισε το πρόβλημα των αυξημένων ατελώς καταλήψεων δημόσιων χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που επιτράπηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξουν λόγω της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας, ώστε να μην υπάρχει συχρωτισμός, λέγοντας πως αυτό ήταν κάτι που ίσχυσε συγκυριακά, αλλά πλέον οι όποιες παρατάσεις είχαν δοθεί έχουν λήξη από τις 15 Ιανουαρίου του 2023 και έχουμε επιστρέψει στο ισχύον καθεστώς πριν τα μέτρα αντιμετώπισης του covid 19.

Ανέφερε, πως «το υπουργείο Εσωτερικών είναι απολύτως σύμφωνο με την αυστηροποίηση των ποινών. Σε συνένωση με την ΚΕΔΕ σύντομα θα υπάρξει μια σχετική Διάταξη που θα αυστηροποιεί το πλαίσιο και θα προβλέπει μέχρι και το σφράγισμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις , δηλαδή της κατάληψης των τετραγωνικών που τους έχουν παραχωρηθεί και όχι επιπλέον».

«Πρόκειται», σημείωσε ο υφυπουργός, «για μια ενέργεια που όχι μόνος στερεί ελεύθερο χώρο από τους πολίτες αλλά νοθεύει και τον ανταγωνισμό. Οι παράνομες καταλήψεις δημόσιου χώρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια κοινωνική απαξία».

Rapid test ανεμβολίαστων: «Σφύριξε» η κατάργηση

Μεγάλη αποκάλυψη έκρυβαν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και το υποχρεωτικό rapid test που κάνουν κάθε εβδομάδα.

Το μοναδικό μέτρο που έχει απομείνει από την πανδημία του κορονοϊού φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος του. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το υποχρεωτικό τεστ για την προσέλευση στην εργασία ισχύει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, ωστόσο, όπως είπε, το πιθανότερο είναι ότι θα σταματήσει και δεν θα πάρει άλλη παράταση.

Είπε χαρακτηριστικά στον Real FM:

«Ναι, έχουμε δώσει μια παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενδεχομένως να μην χρειάζεται μετά, αλλά, τουλάχιστον για το σκέλος του χειμώνα, θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι οπότε μέχρι τέλη Μαρτίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν τεστ».

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε επίσης, πως «βοηθάει, παρόλο που λένε ότι έχει ματώσει η τσέπη τους, και τους ίδιους. Γιατί όλα τα στοιχεία που έχουμε, είναι ότι ο ανεμβολίαστος, εάν νοσήσει, ενδεχομένως πρέπει πιο έγκαιρα να πάρει και θεραπείες γιατί ακριβώς δεν έχει την κάλυψη του εμβολίου».

Και συμπλήρωσε:

«Μας βοηθάει και στην επιδημιολογική παρατήρηση και, οπωσδήποτε, τον χειμώνα δεν θέλαμε επ’ ουδενί να ρισκάρουμε παρόλο που βλέπουμε ότι ο Covid ή όποια αύξησή του είναι η λελογισμένη αύξηση, δεν έχουμε δηλαδή την πίεση που είχαμε τα προηγούμενα έτη αλλά αυτό συνδυαστικά με τις άλλες ιώσεις που υπάρχουν γίνεται πιο έντονο».

Άδεια εργαζόμενου λόγω νόσησης – Πόσες μέρες δικαιούστε

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης, μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από κορονοϊό SARS-COV-2. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια. Επιπλέον, δύναται να παρατείνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα

Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες, ενώ για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.

Οι ισχύουσες διατάξεις περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του, εξακολουθούν να εφαρμόζονται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά.

Στιγμιότυπο από καφετέρια στην Αθήνα μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων, Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021. (ΓΕΝΑΝΤΑ/ΝΤΕΛΑΪ/EUROKINISSI)

Απάντηση