«ΑΠ.ΠΑΝΑΣ : ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΑΛΑΖΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ»

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων κ. Στύλιο Γεώργιο κατέθεσε ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος, για το  Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασιας στη Χαλκιδική.

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ο Βουλευτής τόνισε ενώπιον του Υφυπουργού, ότι στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας (Ε.Π.Χ.Π.), το οποίο εφαρμόζεται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), σε αγροτικές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, με σκοπό την πρόληψη των ζημιών για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι, δυστυχώς και για αδιευκρίνιστους λόγους , δεν συμπεριλαμβάνεται η Χαλκιδική , μια Περιφερειακή Ενότητα με έντονη ενασχόληση στον πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα τόνισε πως τίθεται άμεσα,  θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού και στρεβλώσεων  στον πρωτογενή τομέα , αφού παραγωγοί ομοειδών καλλιεργειών βρίσκονται, άλλοι σε πλεονεκτική και άλλοι σε μειονεκτική θέση αναίτια και αδικαιολόγητα.

Παράλληλα, οι οικονομικές επιβαρύνσεις στον ΕΛΓΑ είναι τεράστιες , ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο, με τη διαδικασία πρόβλεψης και καταστολής καταστροφικών καιρικών φαινομένων.

Έτσι, ζήτησε από τον αρμόδιο Υφυπουργό σαφή και ξεκάθαρη ενημέρωση αφενός μεν για τους πραγματικούς λόγους αποκλεισμού της Π.Ε. Χαλκιδικής από το  εν λόγω πρόγραμμα και αφετέρου δε για το  αν υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση της χαλαζικής προστασία σε αυτήν.

Στη πρωτολογία του  ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε  τα  ποσά αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς για τις καταστροφές του έτους 2022, ενώ στη συνέχεια μίλησε για το ρόλο των  επιτροπών  του ΕΛΓΑ που καθορίζουν τις προστατευόμενες περιοχές καθώς και στα υψηλά κόστη που προκύπτουν από την χαλαζική προστασία.

Στη δευτερολογία του ο κ. Πάνας τόνισε πως , με έγγραφο της αναδόχου εταιρείας, υπάρχει ενημέρωση  πως η  χαλαζική   κάλυψη της Χαλκιδικής, μπορεί να γίνει αδαπάνως, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τον ΕΛΓΑ, και ως εκ τούτου η επέκταση του προγράμματος αφορά αποκλειστικά και μόνο τον ΕΛΓΑ.

Άρα δεν υφίσταται καμία αιτιολογία κόστους ή γεωμορφολογίας για τον αποκλεισμό της Χαλκιδικής   από τη χαλαζική προστασία.

Παράλληλα ο κ. Πάνας επανέφερε  στη Βουλή αρχικά ,το θέμα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής για τους παγετούς του 2021 , για το οποίο το Υπουργείο δυστυχώς παρά τις δεσμεύσεις  του πρώην Υπουργού δεν έπραξε απολύτως τίποτα, ενώ στη συνέχεια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αποκλεισμό της Χαλκιδικής για δεύτερη  χρονιά , από τις ενισχύσεις de-minimis.

Ο κ. Στύλιος στη δευτερολογία του δεν έδωσε ξανά ξεκάθαρη απάντηση για τις προθέσεις του Υπουργείου, όσον αφορά το θέμα της χαλαζικής προστασίας στη Χαλκιδική, ενώ για το κόστος κάλυψης της περιοχής, προσπάθησε να καλύψει την αδράνεια του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ του κ.Πάνα στη Βουλή στον παρακάτω σύνδεσμο :

Απάντηση