Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Οι νέοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ-Στο 6% η “ψαλίδα” με τη ΝΔ

Στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό νιώθουν ότι βρίσκεται πιο κοντά τους, το 23% των νέων δίνει προβάδισμα στον Αλέξη Τσίπρα και ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 20%, ο Γιάννης Βαρουφάκης με 7% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Δημήτρη Κουτσούμπα με 6%.

Η καρδιά των νέων χτυπά διαφορετικά από εκείνα που έχουν δείξει  οι δημοσκοπήσεις ως τώρα. Μια εντελώς διαφορετική εικόνα δίνει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Palmos Analysis και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ATTICA TV, η οποία εστιάζει στις εκλογικές προτιμήσεις και τα “πιστεύω” των ανδρών και γυναικών ηλικίας 17 έως 34 ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Palmos Analysis, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα έξι μονάδων έναντι της ΝΔ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 25% έναντι 19% της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει το 9% των ερωτηθέντων, ενώ το ΜέΡΑ25 και η ακροδεξιά (“Έλληνες για την Πατρίδα”) φθάνουν στο 6%. Στο 5% βρίσκεται το ΚΚΕ, 3% είναι το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης, ενώ το 17% των νέων ανθρώπων που ρωτήθηκαν δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό νιώθουν ότι βρίσκεται πιο κοντά τους, το 23% των νέων δίνει προβάδισμα στον Αλέξη Τσίπρα και ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 20%, ο Γιάννης Βαρουφάκης με 7% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Δημήτρη Κουτσούμπα με 6%.

Ενδιαφέροντα είναι τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης, καθώς η νέα γενιά ιεραρχεί ως σημαντικότερα προβλήματα την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία και την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία και την παιδεία, με τα ζητήματα της διαφθοράς και των υποκλοπών να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Η έρευνα καταγράφει μία μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης των νέων ανθρώπων προς τους θεσμούς, καθώς εκτός από την οικογένεια και τις ένοπλες δυνάμεις, η εμπιστοσύνη που εκφράζεται για την αστυνομία, την εκκλησία, τη δικαιοσύνη, τα κόμματα και το κοινοβούλιο βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.

Το 71% συμφωνεί να επιτραπεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Στο ερώτημα για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, θετικό εμφανίζεται το 48% και αρνητικό το 44%, ενώ το 47% τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης ινδικής κάνναβης. Το 62% τέλος απορρίπτει την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των νέων, που συμμετείχαν στην έρευνα, το οποίο απορρίπτει την κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία (62%).

Η ανασφάλεια που επικρατεί στις τάξεις των νέων ανθρώπων αποτυπώνεται και στις απαντήσεις που δίνουν στο ερώτημα, εάν θα επέλεγαν να ζήσουν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς το 64% απαντά θετικά. 

Απάντηση