Καύσιμα: Νέα ανατροπή με τις τιμές από την άνοδο του Brent και την πτώση του ευρώ

Αλλαξε εκ νέου η τάση στην διεθνή αγορά των καυσίμων, εξαιτίας των νέων εκτιμήσεων που υπάρχουν για την οικονομία της Κίνας. Το Brent έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 5% τις τελευταίες ημέρες, ενώ και το ευρώ πιέζεται έναντι δολαρίου

Τα καλά νέα από το μέτωπο των τιμών στο πετρέλαιο και κατ’ επέκταση των καυσίμων δυστυχώς δεν κράτησαν πολύ. Το θετικό momentum που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα και που είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του Brent να βρεθεί σε χαμηλά των τελευταίων 30 ημερών και παράλληλα το ευρώ να βρεθεί στα υψηλά των τελευταίων 11 μηνών, έχει πλέον αναστραφεί.

Advertisement

about:blank

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τους αναλυτές εκείνους που θέλουν την τιμή του πετρελαίου διεθνώς να κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα μέσα στο 2023 από εκείνα που βρίσκεται σήμερα και προσδιορίζουν αυτό το επίπεδο στο διάστημα μεταξύ των 90 και 105 δολαρίων το βαρέλι.

Απόρροια της παραπάνω εξέλιξης είναι οι μικρές μειώσεις τιμών που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα πρατήρια, δημιουργώντας προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης, να δώσουν την θέση τους σε αυξήσεις οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικές αφού προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν ευρώ και Brent.

Σήμερα η τιμή του Brent βρίσκεται κατά 0,8% υψηλότερα στα 84,5 δολάρια το βαρέλι. Αθροιστικά μάλιστα σε κάτι περισσότερο από 48 ώρες η τιμή του Brent έχει κερδίσει πάνω από 5%.

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου 

Την ίδια στιγμή η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει υποχωρήσει και πλέον βρίσκεται στο 1,073, ενώ χθες βρέθηκε και κάτω από το 1,07. Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες η ισοτιμία ήταν στο 1,1, επίπεδο που είχε να βρεθεί στις αρχές Μαρτίου του 2022.  

Οι παράγοντες  της αγοράς είναι δύσκολο να εκτιμήσουν που θα διαμορφωθούν οι τιμές, αλλά φοβούνται ότι θα δούμε σημαντική άνοδο που ενδεχομένως, πάντα με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα διαμορφωθεί περίπου στα 5 με 10 λεπτά το λίτρο.

Η ανοδική τάση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχει να κάνε με το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ότι η ζήτηση από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, θα καταγράψει άνοδο.

Την περασμένη εβδομάδα κυριάρχησαν οι φόβοι ύφεσης, αλλά την Κυριακή ο επικεφαλής  του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι η ανάκαμψη της Κίνας παραμένει κινητήρια δύναμη για τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ΔΟΕ αναμένει ότι η μισή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα, όπου Μπιρόλ είπε ότι ήδη έχει παρατηρηθεί αύξηση στην ζήτηση καυσίμων για αεροπλάνα (jetfuel).

Ανάλογα με το πόσο ισχυρή θα είναι αυτή η ανάκαμψη, πρόσθεσε ο Μπιρόλ,  ο OPEC+ ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσει την απόφασή του να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στους επόμενους μήνες του 2023.

«Εάν η ζήτηση αυξηθεί πολύ έντονα, λόγω ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, τότε θα χρειαστεί, οι χώρες του OPEC+  να επανεξετάσουν την πολιτική τους σε ό,τι αφορά την παραγωγή ανέφερε ο Μπιρόλ στο Reuters.

Απάντηση