Ο ρόλος του συνοδηγού στο αυτοκίνητο είναι πολύ σημαντικός

Η ασφάλεια είναι μια κρίσιμη πτυχή του ταξιδιού με αυτοκίνητο και είναι σημαντικό για όλους τους επιβάτες να λαμβάνουν μέτρα για να την διασφαλίσουν. Ως συνεπιβάτης σε ένα αυτοκίνητο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχημάτων:

  • Πρώτον, είναι σημαντικό να φοράτε ζώνη ασφαλείας ανά πάσα στιγμή ενώ βρίσκεστε εντός του οχήματος. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτείτε σε περίπτωση σύγκρουσης. Φροντίστε να προσαρμόσετε τη ζώνη ασφαλείας έτσι ώστε να εφαρμόζει άνετα στον σωματότυπό σας, αποφύγετε να τοποθετήσετε τον ιμάντα ώμου πίσω από την πλάτη ή κάτω από το μπράτσο σας.
  • Δεύτερον, αποφύγετε τους περισπασμούς ενώ βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, όπως η χρήση τηλεφώνου, το φαγητό ή το μακιγιάζ οι κοπέλες. Η αποσπασμένη οδήγηση είναι η κύρια αιτία ατυχημάτων και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον οδηγό, καθώς και όλους τους επιβάτες. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε να μιλάτε στον οδηγό ή να του αποσπάτε την προσοχή με οποιονδήποτε τρόπο, διότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους.
  • Τρίτον, αποφύγετε να εμπλακείτε σε οποιαδήποτε ενοχλητική συμπεριφορά ενώ βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, όπως να παίζετε δυνατή μουσική ή να τσακώνεστε με άλλους επιβάτες. Αυτό μπορεί να αποσυντονίσει τον οδηγό.
  • Τέταρτον, προσέξτε το περιβάλλον του αυτοκινήτου και βοηθήστε τον οδηγό να πλοηγηθεί εάν χρειάζεται. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παροχή οδηγιών, τη βοήθεια στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων στο δρόμο ή την προειδοποίηση του οδηγού για ένα πιθανό ατύχημα.
  • Τέλος, εάν ταξιδεύετε με παιδιά, βεβαιωθείτε ότι έχουν ασφαλιστεί σωστά σε παιδικό κάθισμα που είναι κατάλληλο για την ηλικία, το βάρος και το ύψος τους. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση σύγκρουσης.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ως επιβάτης έχετε την ευθύνη να μιλήσετε εάν πιστεύετε ότι ο οδηγός δεν συμπεριφέρεται σωστά. Εάν αισθάνεστε άβολα με τον τρόπο που ο οδηγός χειρίζεται το όχημα, είναι καλύτερο να μιλήσετε και να του ζητήσετε να σταματήσει.

By Μανώλης Γιαλιτάκης

Εκπαιδευτής οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής – Εκπαίδευση οδηγών Ασφαλείας

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: