Σκληρή απάντηση Σκορδίλη σε Συνολάκη: Δεν έχει επιστημονική βάση η πρόγνωση για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα

Βγήκαν τα μαχαίρια από τους καθηγητές με αφορμή την βιβλική καταστροφή σε Τουρκία και Συρία από τον Εγκέλαδο
Τα πράγματα σε άλλη βάση έθεσε ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, σχετικά με την εκτίμηση του ακαδημαϊκού καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, κ. Συνολάκη, για την πιθανότητα σεισμού της τάξης των 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε, μια τέτοια πρόγνωση δεν έχει επιστημονική βάση και είναι προφανές ότι έχουν βγει τα… μαχαίρια από τους ειδικούς στην Ελλάδα, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που ισοπέδωσε τη Νότια Τουρκία και την Συρία.

«Στην Ελλάδα ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που έχει καταγραφεί ποτέ εκτιμάται στα 8,3 Ρίχτερ και αφορά ένα σεισμό που έγινε το 365 μετά Χριστόν δυτικά της Κρήτης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέγεθος που εικάζεται ότι έχει γίνει στον ελληνικό χώρο ποτέ. Συνήθως τέτοιοι σεισμοί έχουν πολύ πολύ μεγάλες περιόδους επανάληψης. Απόδειξη είναι ότι δεν έχουμε ιστορικά ή ενόργανα στοιχεία που να δείχνουν ότι στην Τουρκία προηγήθηκε κάποιος τέτοιος σεισμός στο παρελθόν, που σημαίνει ότι προφανώς έχει ξαναγίνει, αλλά σε μεγάλο χρονικό διάστημα πίσω» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σκορδίλης.

«Στον ελλαδικό χώρο έχουμε σεισμούς με μεγέθη που έφθασαν και ξεπέρασαν τους 7 βαθμούς, αλλά δεν έχουμε σεισμούς αυτής της τάξης μεγέθους 8 Ρίχτερ” τόνισε και εξήγησε ότι θα περιμένουμε κάτι όταν έχουμε κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία μας λέει ότι ο επόμενος μεγάλος σεισμός που θα γίνει, θα γίνει στην τάδε περιοχή, σε κάποιο συγκεκριμένο ρήγμα του οποίου οι δυνατότητες φτάνουν μέχρι ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Αν δεν έχω μια τέτοια πληροφόρηση, δεν μπορώ να μιλήσω για επερχόμενο σεισμό της τάξης του 8,3. Δεν έχω υπόψη μου τέτοια στοιχεία, αλλά αν κάποιος συνάδελφος έχει κάποια άλλα στοιχεία, πολύ ευχαρίστως μπορεί να τα παρουσιάσει» πρόσθεσε.

«Θα προσπαθήσω να είμαι όσο γίνεται ρεαλιστής και ξεκάθαρος: Στην Ελλάδα, λόγω υψηλού επιπέδου σεισμικότητας που έχουμε ως χώρα, περιμένουμε τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 6 κάθε χρόνο. Στατιστικά υπάρχουν περίοδοι που πέρασε χρόνος χωρίς σεισμό. Υπήρχαν και περίοδοι με πάνω από έναν σεισμό πάνω από 6. Το 2021 είχαμε σεισμούς πάνω από 6: Είχαμε τον σεισμό στην Ελασσόνα και είχαμε και δύο σεισμούς μεγάλους στην Κρήτη. Αυτά μέσα στο 2021. Το 2022 δεν είδαμε κανένα σεισμό κανέναν. Αυτό πιθανότατα μας λέει ότι ίσως μέσα στο 2023 να έχουμε έναν τέτοιο σεισμό πάνω από 6. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι 7 ή 8. Λέμε ότι πιθανόν να έχουμε ένα τέτοιο σεισμό στην ελληνική επικράτεια μέσα στο έτος που διανύουμε. Ένα σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το εάν ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ της Τουρκίας μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο απάντησε: «Είμαστε αρκετά μακριά. Θα είμαστε σε λίγο διαφορετική θέση από αυτή που ήμασταν το 1999. Τότε είπαμε ότι λόγω του ότι εμφανίστηκε ως σεισμός πάνω σε ένα κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που η δυτική απόληξη περνάει όλο το Βόρειο Αιγαίο και φτάνει στις Σποράδες, πιθανόν να επηρέασε τον ελληνικό χώρο. Είχαμε πράγματι λίγες ώρες μετά δύο σεισμούς πάνω από 5 στο Βόρειο Αιγαίο. Μετά από λιγότερο από ένα μήνα, στις 7 Σεπτέμβρη είχαμε σεισμό 5,9 Ρίχτερ στην Πάρνηθα. Τώρα μιλάμε για σεισμό ο οποίος βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από τον ελληνικό χώρο. Δεν είμαστε στην ίδια ζώνη, δεν έχουμε κάποιο τμήμα του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας που να περνάει φυσικά στον ελληνικό χώρο. Καμία σχέση επομένως δεν έχουμε. Δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί την ανησυχία για πιθανή διέγερση ελληνικών ρηγμάτων εξαιτίας του σεισμού αυτού. Εξάλλου, μετά το σεισμό αυτό δεν παρατηρήσαμε καμία μεταβολή σεισμικότητας στον ελληνικό χώρο. Επομένως, το πιθανότερο είναι να μην επηρέασε καθόλου την περιοχή μας».

Σχετικά με το δημοσίευμα του Γκάρντιαν για το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο Σκορδίλης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη για ενεργοποίησή του.

Απάντηση