Δήμος Ν. Προποντίδας – ΕΝΑΝΤΙΟΝ – ΤΑΙΠΕΔ

Σχετικά με την από 23 Ιανουαρίου 2023 πρόσκληση υποβολής προσφοράς, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. με τίτλο: «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ για την πώληση γεωτεμαχίου με ΑΒΚ 254 στη Νέα Ηράκλεια του Δήμου Νέας Προποντίδας στο Νομό Χαλκιδικής (εκτάσεως 27.177,15 τ.μ.), ο Δήμος Ν Προποντίδας γνωστοποιεί δημόσια ότι προέβη στις παρακάτω ενέργειες:

1)Ερεύνησε το νομικό καθεστώς του ακινήτου και διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό γεωτεμάχιο, όπως γενικώς και αορίστως περιγράφεται στην πρόσκληση, αλλά για παλαιό αιγιαλό που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του παραλιακού μετώπου του Δήμου στη Νέα Ηράκλεια. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι το υπό πώληση ακίνητο, ως παλαιός αιγιαλός, μετά από πρόσφατη νομοθετική μεταβολή (άρθρο 23 και 24 του Ν 4607/2019) ανήκει στη δημόσια κτήση του ελληνικού δημοσίου, είναι πράγμα κοινόχρηστο και επομένως είναι ανεπίδεκτο κτήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και καταγράφεται ως πράγμα κοινόχρηστο.

2)Προέβη σε εφαρμογή του σχεδιαγράμματος του ΑΒΚ 254 στο αγρόκτημα της περιοχής, και διαπίστωσε ότι τμήμα του υπό πώληση ακινήτου, καταλαμβάνεται από υδατόρεμα που ανήκει στην κυριότητα του Δήμου και συγκεκριμένα στο υπ’ αριθμ. 2483 τεμάχιο του αγροκτήματος. Με τη μεθοδευόμενη πώληση παραβιάζονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δήμου στο ρέμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το ρέμα αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του προστατευόμενου φυσικού περιβάλλοντος που συμβάλλει στην απορροή προς τη θάλασσα των πλεοναζόντων υδάτων της ξηράς, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί φυσικό αεραγωγό, που μαζί δε με τη χλωρίδα και πανίδα του αποτελεί οικοσύστημα με ιδιαίτερο μικροκλίμα που συμβάλλει πολλαπλώς στην ισορροπία του περιβάλλοντος της περιοχής.

3)Με κατεπείγουσα απόφασή μου δόθηκε η εντολή να κατατεθεί επειγόντως στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Δ’ Τμήμα) αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Νέας Προποντίδας με αίτημα να ακυρωθεί η από 23 Ιανουαρίου 2023 πρόσκληση υποβολής προσφοράς, του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. Η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στο ΣτΕ την 23-2-2023 και αναμένεται ο προσδιορισμός της δικασίμου.

4)Για να προληφθούν τετελεσμένα, καθώς ο διαγωνισμός έχει σύντομο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ο Δήμος κατέθεσε την ίδια ημέρα στο τμήμα αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση αναστολής εκτέλεσης της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε δικάσιμος της οποίας αναμένεται να οριστεί άμεσα, ώστε η αίτηση αναστολής να δικαστεί πριν την υποβολή προσφορών για το διαγωνισμό.

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας εκφράζοντας όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνει ότι ο Δήμος θα ασκήσει κάθε νόμιμο ένδικο μέσο και θα καταβάλλει κάθε άλλη προσπάθεια σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ώστε να σταματήσει ο παραπάνω διαγωνισμός και να παραμείνει ο παλαιός αιγιαλός κοινόχρηστος, ελεύθερος από ιδιωτικά δικαιώματα στη διάθεση των δημοτών και των επισκεπτών του Δήμου, καθώς αποτελεί µέγιστο κεφάλαιο φυσικής οµορφιάς, που αποτελεί τοπόσημο στη Νέα Ηράκλεια, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ευαίσθητο οικοσύστηµα, που πρέπει να προστατευτεί από περιβαλλοντικούς κινδύνους, να παραμείνει ελεύθερο από επεµβάσεις δόµησης και ιδιωτική εκμετάλλευση, ώστε να παραδοθεί ως παρακαταθήκη στις επόµενες γενεές.

Στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος και την προαγωγή της ποιότητας ζωής των δημοτών, ο Δήμος θα προβεί σε κάθε ενέργεια για την προστασία και διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του παλαιού αιγιαλού και του ρέματος της Νέας Ηράκλειας που προστατεύονται από το άρθρο 24 παράγραφος 1 του Συντάγµατος, και επιβάλλουν στη Διοίκηση την υποχρέωση διασφάλισης και προστασίας τους ως ευπαθών οικοσυστηµάτων.

Η προσπάθεια εκποίησης των παραπάνω κοινόχρηστων ακινήτων μας βρίσκει το Δήμο και το δημοτικό συμβούλιο απόλυτα αντίθετους.

Απευθύνω πρόσκληση σε όλους τους δημότες, τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, να σταθούν αρωγοί στην αταλάντευτη προσπάθεια του Δήμου να προστατεύει τη δημόσια περιουσία και τα κοινόχρηστα περιβαλλοντικά αγαθά προς όφελος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των πολιτών και των επισκεπτών του Δήμου μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΡΑΣ

Απάντηση