Άσχημα νέα για τα βενζινάδικα -Η απόφαση που σοκάρει την Ευρώπη

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στην Ευρώπη πρόκειται να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της πουλώντας χιλιάδες πρατήρια καυσίμων.

Την απόφαση να προχωρήσει στην πώληση χιλιάδων πρατηρίων καυσίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη πήρε η TotalEnergies σε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων τους.

Η απόφαση του ενεργειακού κολοσσού της Γαλλίας πάρθηκε με φόντο την απαγόρευση της πώλησης οχημάτων με κινητήρες βενζίνης και diesel που πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2035.

Η TotalEnergies ήρθε σε συμφωνία με την καναδική εταιρεία Couche-Tard, η οποία δραστηριοποιείται στο εμπόριο τροφίμων και καυσίμων, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί αν τα 1.600 πρατήρια πρόκειται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ή αν θα τη διακόψουν με σκοπό να προσαρμοστούν στα νέα, ενεργειακά δεδομένα.

total station

Σύμφωνα με την TotalEnergies και τα 1.600 πρατήρια καυσίμων τα οποία αλλάζουν χέρια βρίσκονται στην Ολλανδία και στη Γερμανία, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόθεσή της να αποχωρήσει σταδιακά από τις συγκεκριμένες αγορές.

Η διαδικασία της πώλησης πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023 και η TotalEnergies προσδοκά ότι θα αποκομίσει από την πώληση αυτή το ποσό των 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η TotalEnergies προβλέπει ότι πλησιάζοντας την καταληκτική, για την πώληση οχημάτων με κινητήρες βενζίνης και diesel, ημερομηνία της 1η Ιανουαρίου του 2035, η ζήτηση-κατανάλωση υγρών καυσίμων θα βαίνει μειούμενη, γεγονός που θα καταστήσει μη βιώσιμη τη λειτουργία των πρατηρίων.

Μέχρι και το 2030, η TotalEnergies φιλοδοξεί να μειώσει τη διάθεση ορυκτών καυσίμων κατά 30%, επενδύοντας στην ανάπτυξη βιώσιμων πηγών ενέργειας και στον μετασχηματισμό των υποδομών της ώστε να υποστηρίξει τη μαζική διάδοση της τεχνολογίας της ηλεκτροκίνησης.

“Η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα Φεβρουαρίου που επικυρώνει την απόφασή της για την απαγόρευση των πωλήσεων θερμικών οχημάτων υποχρεώνει την TotalEnergies να προσαρμοστεί, ιδίως στο επίπεδο των δικτύων της στην Ευρώπη, το οποίο θα αντιμετωπίσει απώλεια του εισοδήματος που συνδέεται με τα καύσιμα», δήλωσε η TotalEnergies σε δελτίο τύπου.

Η TotalEnergies διαθέτει στο ενεργητικό της περισσότερα από 17.000 πρατήρια καυσίμων και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο είτε να προχωρήσει σε νέες, μαζικές πωλήσεις στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της. 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: