Σεξουαλικές φαντασιώσεις: Τι αποκαλύπτουν για την προσωπικότητά σου;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ερωτικές μας ονειροπολήσεις παρέχουν μια υγιή διέξοδο για το άγχος.

Γνωρίζατε ωστόσο ότι, σύμφωνα με ψυχολόγους σεξ και σχέσεων, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μας μπορούν να μας πουν πολλά και για τον εαυτό μας; Λειτουργούν σαν μια πύλη όχι μόνο στις πιο εσωτερικές επιθυμίες μας, αλλά στις προσωπικότητες, στις συναισθηματικές μας ανάγκες και στον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Από τη φύση τους, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι δύσκολο να μελετηθούν επιστημονικά – σε τελική ανάλυση, είναι τόσο υποκειμενικές.

Το 2018, ωστόσο, ο Justin Lehmiler, κοινωνικός ψυχολόγος και ερευνητής στο Ινστιτούτο Kinsey, προσπάθησε. Διεξήγαγε τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μελέτη του είδους του σχετικά με το θέμα, ρωτώντας περισσότερα από 4.000 άτομα, από 18 έως 87, για τις σεξουαλικές τους σκέψεις.

Το αποτέλεσμα ήταν το βιβλίο του: Tell Me What You Want: The Science of Sexual Desire and How it Can Help You Improve Your Sex Life.

Ανάμεσα στα ευρήματά του ήταν το γεγονός ότι οι ερωτικές μας φαντασιώσεις τείνουν να εμπίπτουν σε τρεις κύριες κατηγορίες: ομαδικό σεξ, ΒDΣΜ(συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας, της υποταγής και του σαδομαζοχισμού), την καινοτομία και περιπέτεια.

Μέσα σε αυτές τις ταξινομήσεις, τα πιο δημοφιλή σενάρια ήταν το τρίο, το να είσαι σκλάβος κάποιου, η δοκιμή νέων στάσεων ή το σεξ σε νέες τοποθεσίες.

Πώς η προσωπικότητά σας επηρεάζει τη φαντασία σας

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτό που ανακάλυψε επίσης ο Lehmiller ήταν ότι οι προσωπικότητες μας υπαγόρευαν συχνά τις φαντασιώσεις μας.

Πολλά από αυτά ήταν λογικά: Για παράδειγμα, οι εξωστρεφείς ήταν πιο πιθανό να έχουν φαντασιώσεις σχετικά με το ομαδικό σεξ και τη μη μονογαμία.

Οι ενσυναίσθητοι – δεν θέλουν να πληγώσουν κανέναν – έτειναν να φαντασιώνονται λιγότερο το BDΣM, την απιστία και το σεξ χωρίς συναισθήματα και ήταν πιο πιθανό να έχουν τον σύντροφό τους στις ερωτικές τους φαντασιώσεις.

Για τους ευαίσθητους, πράγματα όπως η τοποθεσία ήταν πιο σημαντικά. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να επικεντρωθούν στο πού και το πώς, ενώ οι άντρες ήταν το «με ποιον».

Στη δουλειά της ως θεραπεύτρια, η Stella Sonnenbaum ανακάλυψε ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις των ανθρώπων παρέχουν συχνά την ευκαιρία να ζήσουν εναλλακτικούς ρόλους και δυναμικές σχέσεις που δεν μπορούν να βιώσουν στην πραγματική ζωή.

«Οι δυνατές και ισχυρές γυναίκες και άνδρες που βρίσκονται ψηλά στην καριέρα τους, για παράδειγμα, έχουν συχνά μαζοχιστικές φαντασιώσεις», αποκαλύπτει.

«Φαίνεται ότι σeξουαλικά επιθυμούν το αντίθετο από αυτό που ζουν στην εποχή τους: να είναι υπεύθυνοι, να διαχειρίζονται ομάδες και να παίρνουν αποφάσεις. Σεξουαλικά μπορεί να επιθυμούν να κυριαρχούνται πλήρως από άλλους, όπου αναγκάζονται να αφήσουν τον έλεγχο».

Με αυτόν τον τρόπο, οι σεξουαλικές μας φαντασιώσεις, λέει η Sonnenbaum, μπορούν μερικές φορές να μας δείξουν το αντίθετο από το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, έχοντας επομένως αυτό που αποκαλεί «θεραπευτικό ή αντισταθμιστικό στοιχείο».

Young loving couple having a desire toward each other while lying on cabriolet.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: