Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής

Σε λίγες μέρες ο Ελληνισμός θα εορτάσει την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821. Την ημέρα αυτή όλοι ανατρέχουμε στο παρελθόν για να αποτίνουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς προγόνους μας, οι οποίοι μέσα από τα δεσμά της σκλαβιάς διατήρησαν με τον αγώνα τους, διαμέσου των αιώνων, άσβεστη τη φλόγα του Έθνους.

Τιμούμε τους ήρωες του 1821, που έκαναν πράξη το όνειρο και τις ελπίδες όλων των προηγούμενων γενεών, εξασφαλίζοντας σε εμάς, μεταξύ άλλων, τα δύο υπέρτατα αγαθά : την ανεξαρτησία μας ως Έθνος και την ελευθερία μας ως Λαό.

Το πρόγραμμα:

Λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.

Γενικός Σημαιοστολισμός

Από τις 8:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου και ως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2023 γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων κτιρίων, των Ν.Π.Δ.Δ και Ι.Δ, των Τραπεζών, των σπιτιών των πολιτών, καθώς και των ιδιωτικών καταστημάτων.

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των Ν.Π.Δ.Δ, Ι.Δ., Οργανισμών και τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες, στις 24 και 25 Μαρτίου 2023, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 Β΄) Κ.Υ.Α. όπως ισχύει.

Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

1. Από τις 9:00 το πρωί σ’ όλα τα εκπαιδευτήρια της πόλης θα πραγματοποιηθούν Πανηγυρικοί Εορτασμοί με διάφορες εκδηλώσεις και ομιλίες.

 2. Στις 11:00 το πρωί μαθητές με επικεφαλής τους δασκάλους και καθηγητές τους θα αποτίνουν φόρο τιμής στο Μνημείο των ηρώων της πόλης. Η εκδήλωση θα κλείσει με την κατάθεση στεφανιών από όλα τα σχολεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (με μέριμνα των Διευθύνσεων).

Β. ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

 Ώρα 07:30 : Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της Εκκλησίας.

Ώρα 10:00 : Η Φιλαρμονική του Δήμου θα περάσει από τους δρόμους της πόλης, παιανίζοντας θριαμβευτικά εμβατήρια.

Ώρα 10:30 : Τέλεση δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος.

Πέρας προσέλευσης των επισήμων στον Ιερό Ναό ορίζεται η 10:15. Κατά την προσέλευση των επισήμων η Φιλαρμονική του Δήμου θα αποδίδει τιμές.

Μετά το τέλος της δοξολογίας θα εκφωνηθεί στο Μητροπολιτικό Ι. Ναό ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Μιχάλη Δρούγκα, εκπαιδευτικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου.

Ώρα 11:15 : Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των ηρώων από τους:

-Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης.

-Εκπρόσωπο της Βουλής.

-Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής.

-Δήμαρχο Πολυγύρου.

-Διοικητή Φρουραρχείου-Στρατηγό Γ΄ Σ.Σ. ή Εκπρόσωπό του.

-Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής.

-Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

-Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Χαλκιδικής.

-Πρόεδρο Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Χαλκιδικής.

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη αυτών που έπεσαν για την πατρίδα και θα ακολουθήσει η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

 Ώρα 11:30 : Παρέλαση αντιπροσωπευτικών μαθητικών και πολιτικών τμημάτων μπροστά από τους εκπροσώπους της εκκλησίας, της πολιτείας, της Τ. Α, των φορέων της πόλης και των κατοίκων της.

Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Δημήτριος Λοκοβίτης.

Απάντηση