Το άγνωστο πρόστιμο του Κ.Ο.Κ. -Ποια είναι η «αθώα» κίνηση που τιμωρείται

Μια λάθος κίνηση κατά την έξοδό μας από το αυτοκίνητο μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, με τον ΚΟΚ να προβλέπει πρόστιμο.

Υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού τηλεφώνου. Πρόκειται για τις σοβαρότερες τροχαίες παραβάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα.

Τραυματισμός, ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και υπό άλλες συνθήκες οι οποίες στα «μάτια» των περισσότερων είναι «αθώες» και ως εκ τούτου δεν ενέχουν κάποιον κίνδυνο.

Μία εξ αυτών αφορά στη συνήθεια πολλών οδηγών να εξέρχονται από το όχημά τους δίχως προηγουμένως να έχουν ελέγξει αν ακολουθεί από πίσω κάποιο άλλο αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιστατικά πρόκλησης σοβαρών τραυματισμών.

ADVERTISEMENT

ανοικτή πόρτα αυτοκινήτου

Δυσάρεστα οδικά συμβάντα ενδέχεται να προκληθούν και κατά την περίπτωση που αφεθούν οι πόρτες ανοικτές για πολλή ώρα, μιας και αυτές ίσως δεν γίνουν έγκαιρα αντιληπτές από τους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων.

Ρητή αναφορά στο… λάθος άνοιγμα των θυρών γίνεται στο Άρθρο 30 (Άνοιγμα των θυρών οχημάτων) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπου αναφέρεται ότι «απαγορεύεται σε όλους να ανοίγουν ή να αφήνουν τις πόρτες του οχήματος ανοικτές ή να εισέρχονται/εξέρχονται αυτού, αν προηγουμένως δεν βεβαιωθούν ότι, εκ των ενεργειών τους, δεν προκαλείται κίνδυνος στους χρήστες της οδού».

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ.

Πώς εξέρχομαι σωστά από το αυτοκίνητο;

Πολλοί οδηγοί, μόλις ακινητοποιήσουν το ΙΧ τους έχουν τη συνήθεια να ανοίγουν την πόρτα με το αριστερό τους χέρι. Με αυτό τον τρόπο, ωστόσο, το σώμα τους δεν στρίβει προς τα αριστερά, ούτε το βλέμμα τους προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να μη δείχνουν την προσήκουσα προσοχή για το αν έρχεται από πίσω ένα άλλο όχημα.

άνοιγμα πόρτας αυτοκινήτου

Επομένως ενέχει ο κίνδυνος να προκληθεί πρόσκρουση του διερχόμενου οχήματος είτε στην ανοικτή πόρτα, είτε πάνω στον οδηγό που εξέρχεται εκείνη την ώρα -με τον λάθος τρόπο- από το αυτοκίνητό του.

Στον αντίποδα, ανοίγοντας την πόρτα με το δεξί του χέρι, ο οδηγός αναγκάζεται να στρίψει το σώμα του προς τα αριστερά και έτσι το βλέμμα γυρίζει προς τα πίσω, ελέγχοντας αποτελεσματικά αν πλησιάζει κάποιο δίκυκλο ή άλλο αυτοκίνητο.

Απάντηση