Village hopping στην Ορμύλια Πολυγύρου..

Οι οικισμοί της Δημοτικής Ενότητας Ορμύλιας εκτείνονται από την Ορμύλια προς τον Τορωναίο κόλπο και τη χερσόνησο της Σιθωνίας Χαλκιδικής. Αυτή η διαδρομή ξεκινάει από παραθαλάσσιο χωριό και περνάει μέσα από ελαιώνες και πευκοδάση πριν φτάσει ξανά στη θάλασσα. Περιλαμβάνει 4 οικισμούς στους οποίους διαμένουν περίπου 4.200 κάτοικοι και 3 κοινοβιακές μονές.

Σημείο 1: Ψακούδια

Αποτελεί το επίνειο, δηλαδή το λιμάνι της Ορμύλιας. Είναι ένας μικρός οικισμός με επίκεντρο τη Σκάλα Ψακουδίων, το πάρκο στο οποίο καταλήγει ο παραθαλάσσιος δρόμος. Κατά μήκος αυτού του δρόμου λειτουργούν beach bars, café και εστιατόρια. Ο οικισμός διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων και καταλυμάτων. Το 2023, η παραλία βραβεύτηκε με 2 Γαλάζιες Σημαίες.



Σημείο 2: Ορμύλια

Είναι ο αρχαιότερος οικισμός της Χαλκιδικής που κατοικείται από τη νεολιθική εποχή. Το σημείο που επιλέχθηκε βρίσκεται στο κέντρο μιας εύφορης κοιλάδας, κοντά στον ποταμό Χαβρία, λίγα χιλιόμετρα από το λιμάνι. Η Ορμύλια συνδέει την ιστορία της με την Ελληνική Επανάσταση 1821 αλλά και με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως κέντρο φυγάδευσης Βρετανών στρατιωτών.

Ο σημερινός οικισμός διαθέτει αρκετά πέτρινα αρχοντικά του 19ου αιώνα. Κοντά στον ιστορικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου του 1818, βρίσκεται το παλιό πηγάδι της Ορμύλιας και το Δημοτικό κατάστημα – κτίριο του 1909. Μέσα στον οικισμό λειτουργούν café και εστιατόρια.

2 χλμ. νοτιοανατολικά του οικισμού βρίσκεται το πάρκο με την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Δίπλα υπάρχει ένας διαμορφωμένος χώρος που λειτουργεί ως καταφύγιο μικρών ζώων. Εκεί ζουν ελάφια, παγώνια, χήνες κ.α.

Σημείο 3: Ιερό Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Η ιστορία του μοναχισμού στην περιοχή, έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο. Το παλαιότερο κτίσμα του μοναστηριού είναι ο ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (1842). Μετά τις αποκαταστάσεις και τα νέα κτίσματα, η γυναικεία μονή με τη σημερινή της εντυπωσιακή μορφή ολοκληρώθηκε στα τέλη του 20ου αιώνα. Εδώ στεγάζονται εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών και παραγωγής τοπικών προϊόντων. Το Κοινόβιο είναι επίσης γνωστό για τις εκδόσεις και τις μεταφράσεις εκκλησιαστικών κειμένων σε πολλές γλώσσες.

Σημείο 4: Βατοπέδι

Περνώντας το μοναστήρι, στα δεξιά βρίσκεται το Ίδρυμα Ορμύλιας «Παναγία η Φιλανθρωπινή», ένα σύγχρονο κέντρο προληπτικής ιατρικής και τεχνολογικής έρευνας στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους και του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο οικισμός Βατοπεδίου (600 μ. από το Ίδρυμα) ιδρύθηκε από πρόσφυγες. Στην κεντρική πλατεία ξεχωρίζει ο Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα. Το Βατοπέδι βρίσκεται 3,2 χλμ μακριά από την ομώνυμη παραλία και στον οικισμό του λειτουργούν ξενώνες.

Σημείο 5: Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου

Η μονή ιδρύθηκε το 1986 και είναι επανδρωμένη με 18 μοναχούς. Το ησυχαστήριο βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από το Βατοπέδι, σε μια μαγευτική τοποθεσία με θέα τη θάλασσα.

Σημείο 6: Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου

2 χλμ. πάνω από τον οικισμό της Μεταμόρφωσης δεσπόζει το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου. Ο χώρος που στεγάστηκε το μοναστήρι ήταν ο ίδιος μ’ αυτόν που στεγαζόταν το παλιό αγιορείτικο μετόχι της Μονής Διονυσίου.

Σημείο 7: Μεταμόρφωση

Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Χαλκιδικής με πληθώρα επιλογών σε διαμονή, εστίαση και διασκέδαση. Η παραλία της Μεταμόρφωσης είναι βραβευμένη με 2 Γαλάζιες Σημαίες (2023).

Ο οικισμός ιδρύθηκε από μικρασιάτες πρόσφυγες. Το κέντρο του βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο κατάφυτο πάρκο με θέα τη θάλασσα. Αξίζει μια βόλτα στον πεζόδρομο που εκτείνεται κατά μήκος του πάρκου, παράλληλα με την παραλία.

Ο όρος village hopping σημαίνει σύντομη επίσκεψη από το ένα χωριό στο άλλο. Είναι μια τάση τουρισμού που προωθεί την εξερεύνηση των αυθεντικών οικισμών. Οι οικισμοί του Πολυγύρου είναι πλήρως προσβάσιμοι και ενδιαφέροντες ως προς την ποικιλία του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής τους.

Απάντηση