Τέλος στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος: Ο Σκυλακάκης ρίχνει την πρώτη «βόμβα» μετά τις εκλογές

Το τέλος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος προαναγγέλλει εμμέσως ο νέος υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης δείχνοντας πως η κυβέρνηση μπαίνει με άγριες διαθέσεις στη δεύτερη τετραετία.

Τις σχετικές αναφορές έκανε υπουργός Ενέργειας, κ. Σκυλακάκης κατά την τελετή παραλαβής- παράδοσης του νέου Υπουργείου που αναλαμβάνει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης ουσιαστικά προδιαγράφει το τέλος του καθεστώτος των επιδοτήσεων.

ADVERTISING

Όλα αυτά με δύο αναφορές που προϊδεάζουν για το τι ακριβώς πρέπει να περιμένουν οι πολίτες τη νέα αυτή τετραετία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Θέλω να ελπίζω πως δεν θα απαιτηθεί νέα δημοσιονομική στήριξη στον τομέα της ενέργειας».

Δεν έμεινε όμως εκεί αφού έκανε και μία δεύτερη αναφορά που έχει να κάνει με μία από τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας.

«Θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να δούμε το νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε σε ένα υπονοούμενο για το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και το τέλος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος.
Πάντως, ο κ. Σκυλακάκης δεν έκανε καμία αναφορά στα τιμολόγια του Ιουλίου ούτε στο αν θα δοθούν ενισχύσεις.

Ποιες οι προτεραιότητες Σκυλακάκη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εστίασε στους στόχους για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες, ο νέος υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες δεκαετίες θα χειροτερέψει, και την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» αλλά και να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση σε ασταθές και μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον».

«Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας. Έχουμε αυστηρούς στόχους σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, όπου υπάρχουν αυστηρά ορόσημα και χρονοδιαγράμματα τα οποία θα επιμείνω να τηρήσουμε με μεγάλη πιστότητα», τόνισε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τους στόχους της πολιτικής του υπουργείου, στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται:

  • η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80%,
  • η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών,
  • η υλοποίηση των προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και ηλεκτροκίνηση,
  • η προώθηση της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις,
  • η ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων,
  • η δασοπροστασία,
  • ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και
  • η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Απάντηση