Αυξάνεται η τιμή βενζίνης σε ολόκληρο τον κόσμο

H τιμή βενζίνης άρχισε να αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, σε ένα πληθωριστικό σημάδι για τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις. 

Τα προθεσμιακά εκτινάχθηκαν σε υψηλό εννέα μηνών στη Νέα Υόρκη, ενώ άνοδο σημείωσαν και οι τιμές στην Ασία. Οι αγορές καυσίμων παραμένουν ιδιαίτερα σφιχτές σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας ενός συνδυασμού απρόσμενων ελλείψεων στα διυλιστήρια και χαμηλότερων του φυσιολογικού αποθεμάτων όπως στις ΗΠΑ και στη Σιγκαπούρη, τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους. 

Στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, ενώ η τιμή αργού δεν έχει παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή από τις αρχές του έτους έως σήμερα, τα προθεσμιακά βενζίνης έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 20%. Η αναζωπύρωση των τιμών αποτελεί πονοκέφαλο για τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Φέντεραλ Ριζέρβ, καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής προσπαθούν να αξιολογήσουν πόσο ακόμη χρειάζεται να αυξήσουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. 

Οι υψηλές τιμές βενζίνης έρχονται να προστεθούν στο υψηλό κόστος τροφίμων και ενοικίων. Στις ΗΠΑ, η συγκράτηση των τιμών βενζίνης θα αποτελέσει ζωτικό θέμα για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους και ειδικά αφότου έδωσε πέρυσι το καλοκαίρι εντολή για πώληση μεγάλου μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου. 

Η αύξηση της βενζίνης κατά ένα σεντ ανά γαλόνι στις ΗΠΑ αφαιρεί 1,15 δισ.δολάρια απο την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, σύμφωνα με τον Μπρετ Ράιαν, επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της τιμής κατά 1,30 δολάρια το γαλόνι στο δεύτερο τρίμηνο εξασφάλισε στους καταναλωτές 150 δισ.δολάρια, που σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δαπανηθούν σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες. 

Παγκόσμια Δυναμική

Τα χαμηλά αποθέματα και η υψηλή ζήτηση σε βασικές περιοχές αυξάνουν τις τιμές σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται ταχύτερα από το αργό, αν και αυτή η τάση δεν έχει ακόμη μεταφραστεί πλήρως σε υψηλότερο κόστος στην αντλία. Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες στην αγορά της Σιγκαπούρης, έναν βασικό κόμβο της Ασίας, έχουν επίσης σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες κινεζικές εξαγωγές. Σε πολλές αναδυόμενες αγορές, αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερο βάρος για τις κυβερνήσεις, δεδομένου ότι πολλές έχουν επιδοτήσεις καυσίμων για να περιορίσουν το κόστος για τους φτωχότερους πολίτες.

Η παγκόσμια προσφορά βενζίνης δεν κατάφερε να ανακάμψει σημαντικά από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την αύξηση της ικανότητας διύλισης στη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Ακόμη και οι ΗΠΑ είχαν τη μεγαλύτερη επέκταση σε περισσότερο από μια δεκαετία, και αυτό πριν από ένα άλλο διυλιστήριο που πρόκειται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους λάβει μια απροσδόκητη παράταση.

Αυτές οι αυξήσεις ωστόσο δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν μια σειρά ξαφνικών ελλείψεων, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας διύλισης Baton Rouge της Exxon Mobil στις ΗΠΑ, της μονάδας Pernis της Shell στο Ρότερνταμ και της εγκατάστασης Mizushima της ENEOS Holdings στην Ιαπωνία. Αυτές οι διαταραχές περιόρισαν τις προμήθειες σε μια περίοδο που τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι χαμηλά.

Τα συστήματα διύλισης σε όλο τον κόσμο είναι πιο επιρρεπή σε ελλείψεις μετά από εντατική λειτουργία για χρόνια, σύμφωνα με τον Κάλουμ Μπρας, αναλυτή της Goldman Sachs Group. Επιπλέον, ένα κύμα ρεκόρ ζέστης στην Ευρώπη και σε μέρη της Ασίας καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία διύλισης. 

Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγό αργού, μια σειρά δεικτών υποδηλώνουν έντονη ζήτηση. Τα επίπεδα συμφόρησης στις 15 πόλεις με τις περισσότερες πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατά περίπου ένα τέταρτο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Baidu που παρακολουθεί το BloombergNEF. Ταυτόχρονα, τα εμπορικά αποθέματα βενζίνης έχουν εκτιμηθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 2019.

Ευρωπαϊκό Δίλημμα

Στην Ευρώπη, η χρήση βενζίνης έχει επίσης ανακάμψει, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία να καταγράφουν αυξήσεις στην κατανάλωση σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, η περιοχή εξακολουθεί να αισθάνεται την πίεση της προσφοράς από τις κυρώσεις στη Ρωσία που στέρησαν τα τοπικά διυλιστήρια από αργό και άλλες πρώτες ύλες για τη βενζίνη.

Η απώλεια βαριάς νάφθας από τη Ρωσία, για παράδειγμα, έχει οδηγήσει σε έλλειψη πρώτων υλών για μονάδες παραγωγής βενζίνης. Αυτό οδήγησε σε συμπίεση εξαρτημάτων που προσθέτουν στον αριθμό οκτανίων της βενζίνης, συμπιέζοντας τελικά την προσφορά βενζίνης που είναι κατάλληλη για ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, σύμφωνα με τη Sparta Commodities.

Η προμήθεια βενζίνης περιορίστηκε επίσης από την πρόσφατη ενίσχυση του ντίζελ, σύμφωνα με την Wood Mackenzie. Αυτό ώθησε τα διυλιστήρια να ενισχύσουν την παραγωγή του καυσίμου σε βάρος της βενζίνης, δήλωσε ο Μάρκ Γουίλιαμς, διευθυντής έρευνας στην εταιρεία συμβούλων .

Απάντηση