Πώς γίνεται η νοθεία στα ποτά – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία σύμφωνα με τον Ν. Θωμαΐδη

Οι υγειονομικές επιπτώσεις από τη χρήση νοθευμένων ποτών είναι τεράστιες όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης σχολιάζοντας το γεγονός της κατάσχεσης από την ΑΑΔΕ 21 τόνων αιθυλικής αλκοόλης.

«Υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις στη νοθεία. Η πιο επικίνδυνη είναι η παρασκευή αλκοολούχων ποτών σε παράνομα εργαστήρια με χρήση αλκοόλης, η οποία δεν προέρχεται από τρόφιμα και φυσική διεργασία αλλά είναι βιομηχανικού τύπου» ανέφερε στις «Συνδέσεις» ο κ. Θωμαϊδης.

Σύμφωνα με τον ειδικό αυτή η πιο οικονομική αιθυλική αλκοόλη ενδέχεται να περιέχει τοξικές προσμίξεις όπως η μεθανόλη. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ύπαρξη μεθανόλης. Σε αυτή την χαμηλού τύπου αιθανόλη, οινόπνευμα και φυσικά και άλλες αλκοόλες» είπε προσθέτοντας ότι αυτή την μέθοδο συναντάμε στα ποτά «μπόμπες».

Όπως τόνισε υπάρχουν και άλλου είδους νοθείες που δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία, αλλά έχουν να κάνουν με τη διαφυγή κερδών για το κράτος και τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας για την ποσότητα που κατέσχεσ εη ΑΑΔΕ τόνισε ότι ήταν βιομηχανικού τύπου που παρασκευάζονταν για άλλες χρήσεις.
«Το οινόπνευμα το χρησιμοποιούμε σε νοσοκομεία, στις ιατρικές πρακτικές, ως αντισηπτικό. Είναι απαραίτητο συστατικό σε πάρα πολλές ιατρικές πράξεις. Αυτή η αιθανόλη προορίζοντας γι’ αυτά και όχι για κατανάλωση σε ποτά», πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης.

Τοξικές επιδράσεις από τη χρήση μεθανόλης

Ερωτηθείς τι παθαίνει κάποιος έφηβος που θα καταναλώσει νοθευμένο ποτό τόνισε ότι θα έχει τοξικές επιδράσεις.

«Η επικινδυνότητα της μεθανόλης είναι γνωστή. Τα ποτά μπόμπες, ανάλογα με πόσο θα καταναλώσουμε μπορούν να προκαλέσουν έως και θάνατο. Αρχικά όμως προκαλούν ίλιγγο, ζαλάδες, πονοκέφαλο, διαταραχές στο γαστρεντερικό, στο νευρικό σύστημα και στην όραση. Όταν λοιπόν κάποιο παιδί, κάποιος νέος έχει διαταραχές στην όραση μετά από κατανάλωση ποτού, είναι σίγουρο ότι έχει καταναλώσει ποτό μπόμπα» σημείωσε ο ειδικός.

Και όπως τόνισε όταν βγαίνουμε να διασκεδάσουμε σε κάποιο κλαμπ, καλό είναι να επιλέγουμε ποτό «καθαρό» που δεν είναι τύπου κοκτέιλ και να επιλέγουμε πάντα το ίδιο ποτό που γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το ποσοστό νοθείας στα ποτά αγγίζει το 10% λέγοντας ότι το ΣΔΟΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους κάνουν τις δειγματοληψίες.

Απάντηση