Δημοτικά σχολεία στο χείλος της… πτώχευσης
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν διευθυντές σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης λόγω των πολύ αυξημένων οικονομικών αναγκών ενόψει της νέας χρονιάς, ιδίως όσον αφορά το κόστος της θέρμανσης. ● Οι επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί κατά 40% από το 2010, όμως το νέο κύμα ακρίβειας δεν αφήνει άλλα περιθώρια. ● Μεγάλη ανάγκη και για τη συντήρηση και αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων.
Κραυγή αγωνίας από τους διευθυντές δημοτικών σχολείων για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους των σχολικών μονάδων τη νέα σχολική χρονιά. Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Επιστημονική Ενωση Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων, επικεντρώνοντας στην αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.
Η Ενωση των Διευθυντών/ντριών τονίζει ότι υπάρχει «τεράστιο πρόβλημα» με τις περικοπές των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, με αποτέλεσμα τη «συσσώρευση ελλείψεων» σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Συνδικαλιστικά στελέχη των εκπαιδευτικών επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι από το 2010 η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στις σχολικές μονάδες αγγίζει το 40%, περιγράφοντας παράλληλα ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει φτάσει πολλά σχολεία ανά την επικράτεια «στα όριά τους».
Την περασμένη σχολική χρονιά η κυβέρνηση δέχτηκε ουκ ολίγες οχλήσεις από πλευράς δημάρχων –και συγκεκριμένα της ΚΕΔΕ– για αυξημένη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των σχολείων. Η κυβέρνηση ναι μεν αύξησε τους πόρους, αλλά τα χρήματα «κατά τα φαινόμενα δεν έφτασαν», είχε τονιστεί σε προ μηνών συνεδρίαση του συνδικαλιστικού οργάνου των δημάρχων, οι οποίοι ακόμη αναμένουν επιχορηγήσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ που θα διανεμηθούν στις σχολικές επιτροπές για τις ενεργειακές ανάγκες των σχολείων – σύμφωνα με πληροφορίες από αυτοδιοικητικά στελέχη, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει τους δημάρχους ότι έχει γίνει δέσμευση της πίστωσης των 25 εκατ. από τα κρατικά ταμεία και εκφράζονται ελπίδες ότι η κατανομή του ποσού στους δήμους μπορεί να γίνει στο προσεχές διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση τα αιτήματα της Ενωσης των Διευθυντών/τριών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά είναι σαφή και αφορούν:
● Αμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων κατά 30%.
● Δωρεάν κρατική επιχορήγηση των πάγιων δαπανών (φωτισμού, θέρμανσης, ύδρευσης, τηλεφώνου) σε όλες τις σχολικές μονάδες.
● Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των σχολικών μονάδων.
● Κατάργηση του ΦΠΑ για όλες τις δαπάνες των σχολικών μονάδων.
● Ειδική επιχορήγηση των σχολικών μονάδων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο Ολοήμερου Προγράμματος, έως τις 17.30.
Επιπλέον, διευθυντές με τους οποίους συνομίλησε η «Εφ.Συν.» τονίζουν και την ανάγκη κυβερνητικής μέριμνας στον τομέα της κτιριακής υποδομής των σχολικών μονάδων, με στόχο την ασφάλεια των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών. Μεταξύ άλλων, τόνισαν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν προσεισμικοί έλεγχοι, «οι οποίοι γίνονται, αλλά με αργούς ρυθμούς», όπως μας περιγράφηκε. Στη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς, ουκ ολίγα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας ανέδειξαν περιπτώσεις σχολικών κτιρίων που λειτουργούσαν σε συνθήκες… κατάρρευσης, με σοβάδες και ψευδοροφές να πέφτουν, προαύλια να πλημμυρίζουν, μαθήματα να διεξάγονται σε αίθουσες με υγρασία και μούχλα.