Εξαπλώνεται και στη Χαλκιδική το «Κίνημα της Πετσέτας»

Εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα το κίνημα της πετσέτας για ελεύθερη πρόσβαση στις ελληνικές παραλίες, που εναντιώνεται στις καταλήψεις παραλιών από επιχειρηματίες και την «κυριαρχία» της… ξαπλώστρας. Όπως όλα δείχνουν το κίνημα έφτασε και στη Χαλκιδική.

Υπενθυμίζεται πως η αρχή έγινε από την Πάρο και τη Νάξο, ενώ έκανε την εμφάνισή της μια ακόμη κίνηση πολιτών για τις παραλίες, αυτή τη φορά στη Χαλκιδική.

Η διαδικτυακή ομάδα, με την ονομασία «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες», έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 4.000 μέλη σε περίπου ένα 24ωρο.

«Στο ίδιο μήκος κύματος με τους αγώνες των πολιτών σε Πάρο και Νάξο ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε πίσω τις παραλίες της Χαλκιδικής που ανήκουν ισότιμα προς όλους και όλες μας και να βρεθούμε απέναντι στην παράνομη κατάληψη τους από επιχειρηματίες που όχι μόνο καταστρέφουν το φυσικό τοπίο αλλά αποκλείουν και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών από την πρόσβαση σε αυτές!», αναφέρει η ομάδα στη σελίδα της.

Οι καταγγελίες που γίνονται στη διαδικτυακή αυτή ομάδα είναι για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες, καθώς και παράνομη κατάληψη παραλίας από beach bar που έχουν στήσει ξαπλώστρες μέχρι την άκρη του κύματος.

Όπως τονίζουν λουόμενοι, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής έχουν περιοριστεί εξαιρετικά τα ελεύθερα τμήματα της παραλίας ανάμεσα σε «στρατιές» από ξαπλώστρες.

Τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας επισημαίνουν ότι θα συντονιστούν και ενδεχομένως να ακολουθήσει διαμαρτυρία την επόμενη εβδομάδα.

«Θα μας βρουν μπροστά τους»

«Όλο τον Αύγουστο θα διενεργηθούν έλεγχοι σε παραλίες σε όλη την Ελλάδα. Σε μέρη που προφανώς δεν θα προαναγγείλουμε» επιβεβαίωσε ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Ο κ. Τσάπαλος τόνισε ότι οι ομάδες που πραγματοποιούν τους ελέγχους θα ενισχυθούν σημαντικά προκειμένου να εξακριβωθούν τυχόν άλλες παραβάσεις που δεν έχουν σχέση με τη χωροταξία των παραλιών. «Οι υπάλληλοι θα είναι αρκετοί των Κτηματικών Υπηρεσιών του Δημοσίου, οι οποίοι θα επιστρατευθούν προκειμένου όλο τον Αύγουστο να υπάρξουν αυτοί οι έλεγχοι. Προφανώς και δεν αρνούμαστε τα κενά. Υπάρχουν κενά στελέχωσης στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, όμως αυτή τη στιγμή με το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε στη διάθεσή μας αλλά και με ψηφιακά μέσα, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό έως ότου καταφέρουμε να κάνουμε μια καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και αν χρειαστεί να υπάρχουν και κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή προκειμένου να λειτουργήσουν καλύτερα στο μέλλον».

«Αυτοί οι οποίοι παρανομούν να ξέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν αστειευόμαστε λέγοντας αυτό το οποίο είπε ουσιαστικά εχθές με τον πλέον επίσημο τρόπο Υπουργός. Από εδώ και στο εξής οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί και αυστηρότατοι», συμπλήρωσε ο κ. Τσάπαλος.

Απάντηση