Μητσοτάκης: Οι Λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν – Κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν υποστήριξε πως θα γίνει πράξη πλέον το κλείσιμο των συνδέσμων με κάθε ομάδα να έχει από έναν ενώ σημείωσε πως οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ συμφώνησαν σε έλεγχο των οπαδών στη διάρκεια των αγώνων από την αστυνομία.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν υποστήριξε πως θα γίνει πράξη πλέον το κλείσιμο των συνδέσμο με κάθε ομάδα να έχει από έναν ενώ σημείωσε πως οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ συμφώνησαν σε έλεγχο των οπαδών στη διάρκεια των αγώνων από την αστυνομία.

Χαρακτηριστικά σημείωσε:

“Η σημερινή πρωτουβουλία συνοδεύει την οδύνη για το χαμό ενός ακόμα ανθρώπου στο βωμό της τυφλής οπαδικλής βίας. Έτσι η συμπαράσταση μας στην οικογένεια του Μιχάλη μετατρέπεται σε ένα σύνθημα δράσης εναντίον αυτής της μάστιγας που δηλητηριάζει τον αθλητισμό και τις κοινωνίες μας και όπως είδαμε πρόσφατα μέχρι και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μας. Ειδικά αυτή τη μέρα, μια μέρα γιορτής που η χώρα μας φιλοξενεί το Super Cup. Ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρινική συνάντηση φιλάθλων από διαφορετικές ομάδες και χώρες.

Όμως δυστυχώς πραγματοποιέιτε στη σκιά ενός πένθους επειδή έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμορίες, δεν μιλάμε για οπαδούς, φιλάθλους, οι οποίες με πρόσχημα τους αγώνες ταξιδεύουν στην Ευρώπη οργανώνοντας ραντέβου θανατού. Το φιανόμενο αυτό είναι διεθνές, είναι διαχρονικό, είναι σύνθετο ενώ αποδεικνύεται πως ούτε η αυστηροποίηση των ποινών, ούτε οι μηχανισμοί πρόληψης που υπάρχουν λειτουργούν πάντοτε όπως πρέπει.

Ταυτόχρονα και η στάση των συλλόγων, των οργανωμένων συνδέσμων αλλά και του Τύπου δεν προωθεί μια κουλτούρα συνήπαρξης και σεβασμού. Απαιτείται η κινητοποίηση όλων. Ακριβώς για αυτό και η σύνθεση της σημερινής συνάντησης που είχαμε που ήταν παραγωγική και ουσιαστική.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της UEFA ο οποίος συμμετείχε. Γιατί ο σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της απότροπής της βίας αλλά και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και διαπράττουν τέτοια περιστικά βίας. Να οργανώσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία. Ο κίνδυνος διατρέχει πλέον όλα τα σύνορα. Αδελφοποιημένοι πρέπει να είναι οι φίλαθλοι στη χάρα και όχι στο θρύνο.

Η πολιτεία ήδη επαναξετάζει το πλέγμα για την αθλητική βία. Ένα πλέγμα στο οποίο διαπιστώθηκαν κενά τα οποία πρέπει να καλυφθούν, ωστόσο δεν θα πετύχουμε τον τελικό στόχο μας χωρίς την βασική ενεργοποίηση και των παραγόντων του ποδοσφαίρου και αναφέρουμε συγκεκριμένα στις ομάδες και στις ιδιοκτησίες τους.

Για αυτό και βρέθηκαν εδώ και οι πρόεδροι των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ. Είναι οι πρώτοι που έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τις επανδύσεις που έχουν κάνει στο ποδόσφαιρο. Μέσα στα γήπεδα έχουν και αυτοί ένα χρέος, μια αποστολή, να ενεργοποιήσουν κάμερες, να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε για την τάξη. Έχουν ένα χρέος και έξω από το γήπεδο. Να εμπνέουν την αγάπη προς το σύλλογο και όχι το μίσος προς τον αντίπαλο.

Σε ότι αφορά την τραγωδία της Νέας Φιλαφέλφειας εγώ θα πω πως οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Ήδη δεκάδες ύποπτοι έχουν εντοπιστεί. Και θα πω και κάτι ακόμα. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα ούτε η ελληνική δικαιοσύνη δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη. Φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεχτά.

Δεσμεύομαι πως δεν θα διαιωνίσουμε παθογένειες αλλά θα τις διαλύσουμε. Σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ. Συμφωνήσαμε και το θεωρώ πολύ σημαντικό με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων ομάδων πως η αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων σε θύρες που στο παρελθόν μας είχαν δημιουρήσει πρόβλήμα.

Αυτό σημαίνει πως η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει από τις εταιρίες ασφάλειας των ομάδων στην ελληνική αστυνομία η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο. Και θέλω να τονίσω πως σε αυτό συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ.

Απάντηση