Έναρξη επιμορφωτικού προγράμματος του Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού

Με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς ξεκίνησε διά ζώσης, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Αρναίας και στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, το πρώτο επιμορφωτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου με τίτλο: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ», στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης: «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020». Το εν λόγω πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο και μοριοδοτούμενο και προσφέρεται δωρεάν, όπως όλα τα προγράμματα του Ι.Π.Ε.

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., και κατόπιν παρουσίασε τον Παν. Αρχιμ. π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, την ψυχή του όλου σεμιναρίου, τον άνθρωπο δηλαδή που εκδαπανάται και ως καιομένη λαμπάδα φωτίζει με την εμπειρία, τις γνώσεις του και κυρίως το περίσσευμα της καρδιακής του αγάπης, τον αγώνα της Εκκλησίας μας να μεταλαμπαδεύσει τον κοινό νου της Εκκλησίας, την Παράδοσή της και του Χριστού τα ρήματα τόσο στον Ιερό μας Κλήρο, όσο και στον ευλογημένο μας Λαό.

Μετά το πέρας του Αγιασμού ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης έλαβε τον λόγο και μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου για ευόδωση των σκοπών και των στόχων του επιμορφωτικού προγράμματος. Ευχαρίστησε επίσης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο για την ευγενική πρόσκληση και τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε., παρέχοντας με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα στους κληρικούς της περιφερείας του, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής, επ’ αγαθώ της τοπικής κοινωνίας. Ευχαριστίες εξέφρασε και στον συντονιστή του προγράμματος Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπό της Ι. Μητροπόλεως, Πανοσ. Αρχιμ. Δωρόθεο Ζέρβα για την αρωγή του στην οργάνωση του προγράμματος.

Ακολούθως ο π. Θεολόγος μίλησε για την ουσία και το αντικείμενο του προγράμματος, έτσι όπως αυτό αποτυπώνεται στον τίτλο του: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ». Πρωταρχικός σκοπός του είναι η κατά το ανθρωπίνως δυνατόν πληρέστερη κατάρτιση των κληρικών, ώστε να μπορούν με έναν καίριο και σύγχρονο θεολογικό λόγο να συμβουλεύουν και να καθοδηγούν τους πιστούς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος, οι επόμενες συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν εξ αποστάσεως θα έχουν ως εξής:

Α/ΑΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ
1.2Σύγχρονες «εναλλακτικές» μορφές οικογένειαςΠρωτοπρ. Χριστοφόρος Χρόνης,Δρ Θεολογίας, Διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.,Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου
2.Πνευματικές, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις των εκτρώσεωνΠρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
3.Το πρόβλημα της ευθανασίαςΜιλτιάδης Βάντσος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ
4.Βιοηθικά διλήμματα της τεχνητής ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγήςΑρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Ιεροκήρυκας Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Ιατρός, ειδικευόμενος Ψυχίατρος
5.Σύγχρονη πραγματικότητα και προβληματισμοί στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεωνΝικόλαος Κόιος, Αν. Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης
6.Ποιμαντική προσέγγιση στις διαφυλικές σχέσειςΠρωτοπρ. Αθανάσιος Γκίκας, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
7.Προκλήσεις και προβληματισμοί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνηΠέτρος Παναγιωτόπουλος,Αν. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
8.Η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην αγωγή των παιδιών στην οικογένειαΠρωτοπρ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Δρ Θεολογίας, Καθηγητής Β/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης
9.1.Η πνευματική υποστήριξη στη σύγχρονη κοινωνίαΑρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Ιεροκήρυκας της Ι.Α.Α., Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Δρ Θεολογίας, LLB – LLM Νομικής

  Μετά την εισήγηση του π. Θεολόγου επακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, στην οποία συμμετείχε και ο οικείος Ιεράρχης, επιβεβαιώνοντας έτσι τις χρηστές ελπίδες όλων για διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης, πνευματικής κοινωνίας για το στηριγμό του χριστωνύμου πληρώματος.

 Μετά το πέρας των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε., θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

Απάντηση