ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
Στον Πύργο Προσφορίου της Ουρανούπολης, έλαβε χώρα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Τέχνη του Χαλιού». Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ουρανούπολης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παραδοσιακή τέχνη της κατασκευής χαλιού και της παραδοσιακής τεχνικής βαφής νημάτων από φυσικά χρώματα. Συμμετείχαν στο εικαστικό εργαστήριο του προγράμματος και με εκπαιδευτικά φύλλα εργασίας ανακάλυψαν, χρωμάτισαν και στη συνέχεια αποτύπωσαν στο χαρτί, διακοσμητικά μοτίβα των παραδοσιακών χαλιών. Έμαθαν για τις πλούσιες ιδιότητες των φυτών, πώς τις χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής για να βάψουν τα νήματά τους και ξεκίνησαν να δημιουργήσουν τα δικά τους φυτολόγια! Τέλος, με οδηγό έναν υπέροχο, ξύλινο, επιτραπέζιο αργαλειό και μικρότερα αυτοσχέδια τελάρα-αργαλειούς, όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν την τέχνη του χαλιού!!
Υπεύθυνοι σχεδιασμού, οργάνωσης: Αρχοντία Πολυζούδη, αρχαιολόγος
Υλοποίηση: Αρχοντία Πολυζούδη, αρχαιολόγος, Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, εικαστικός
Σχεδιασμός φύλλων εργασίας-φορητών εκπαιδευτικών μουσειοσκευών/εργαλείων -γραφιστική επιμέλεια: Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, εικαστικός
Υποστήριξη-Φυλακτικό προσωπικό: Αναστασία Κουλίδου, Σοφή Ευαγγελία, Ελευθερία Ταραζά, Αναστασία Κόνιαρη, Αντώνης Γράμπας
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
Στο Κεντρικό κτίριο του Κέντρου Βυζαντινού Πολιτισμού στα Νέα Φλογητά, υποδεχτήκαμε ξεχωριστούς προσκεκλημένους από την τοπική κοινωνία και μοιραστήκαμε ιστορίες! Με κίνητρο τον συμμετοχικό χαρακτήρα του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ημερών εστιάσαμε στον ενεργό ρόλο των τοπικών κοινοτήτων σε θέματα αξιοποίησης, τεκμηρίωσης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς , στη σύνδεση της τοπικής, συλλογικής μνήμης με το φυσικό, ιστορικο-αρχαιολογικό περιβάλλον και στη διασύνδεση της άυλης με την υλική πολιτιστική κληρονομιά. Κάτοικοι της περιοχής, μετά από προγραμματισμό και επικοινωνία, προσήλθαν με ενθουσιασμό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μας μίλησαν για τις ιστορίες του μετοχίου. Μας αφηγήθηκαν γεγονότα και βιογραφικές ανέκδοτες ιστορίες από τη ζωή τους στον ερειπιώνα του μετοχίου των Νέων Φλογητών, ερχόμενοι πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες.
Υπεύθυνοι σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης: Αρχοντία Πολυζούδη, αρχαιολόγος, Νίκος Μερτζιμέκης, αρχαιολόγος
Υποστήριξη-Φυλακτικό προσωπικό: Δημήτρης Σαρηγιαννίδης, Αντωνία Τζελέπη, Ηλιάνα Σαρηγιαννίδου
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
Με αφορμή την περιοδική έκθεση «Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική» στο Παλαιό κτίριο του Κέντρου Βυζαντινού Πολιτισμού στα Νέα Φλογητά, έλαβε χώρα εκδήλωση για την παρουσίαση και συζήτηση του τόμου «Η Επανάσταση του 1821 και ο Εμμανουήλ Παπάς» και του λευκώματος «Ο Εμμανουήλ Παπάς και η γενέτειρά του» του συγγραφέα Βασιλείου Σ. Κάρτσιου. Η παρουσίαση των βιβλίων, με πλούσιο σχολιασμό, πραγματοποιήθηκε από τον συνταγματάρχη ε.α., φαρμακοποιό και συγγραφέα Βασίλειο Νικόλτσιο, ενώ ακολούθησε συζήτηση και ξενάγηση στο εκθεσιακό υλικό και στην οπτικοακουστική εφαρμογή για την Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική.
Υπεύθυνοι σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης: Αρχοντία Πολυζούδη, αρχαιολόγος, Νίκος Μερτζιμέκης, αρχαιολόγος
Υποστήριξη-Φυλακτικό προσωπικό: Δημήτρης Σαρηγιαννίδης, Αντωνία Τζελέπη, Ηλιάνα Σαρηγιαννίδου













