Αντιγριπικά: Τι πρέπει να ξέρουμε για τα παλιά και τα νέα εμβόλια – Πότε χρειάζεται συνταγή – Τι ισχύει για τους 65ρηδες

Παρόλο που τα νέου τύπου εμβόλια προτιμώνται στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έναντι του συμβατικού εμβολίου γρίπης, στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν πρέπει να καθυστερεί και συνιστάται να διενεργείται με οποιοδήποτε εμβόλιο

Η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού έχει φτάσει. Κάθε χρόνο «ανοίγει» την 1η Οκτωβρίου και οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του έγκαιρου εμβολιασμού, πριν από την έξαρση των κρουσμάτων, καθώς απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για να αναπτυχθούν αντισώματα. Εφέτος κυκλοφορούν για πρώτη φορά νέου τύπου εμβόλια, τα οποία είναι αποτελεσματικά για τα άτομα 65 ετών και άνω. Η έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού, όμως, συνοδεύτηκε από αντιδράσεις και ανακοινώσεις σε σχέση με την συνταγογράφηση του εμβολίου.

Τι ισχύει τελικά; Ποιες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν; Πότε είναι καλό να γίνει ο εμβολιασμός; Με ποια εμβόλια και πότε απαιτείται συνταγή; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά συνοψίζει το ygeiamou.gr.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε την Πέμπτη η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται να πραγματοποιήσουν κατά προτεραιότητα το αντιγριπικό εμβόλιο είναι όλοι οι πολίτες από 60 ετών και πάνω, καθώς και παιδιά (από 6 μηνών) και ενήλικες που έχουν χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς παράγοντες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην κατηγορία με τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης συμπεριλαμβάνει, επίσης, τους επαγγελματίες υγείας, τις έγκυες γυναίκες, τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, τους φροντιστές ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, τους κλειστούς πληθυσμούς, πχ τους διαμένοντες σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ή Χρονιως Πασχόντων,  τους αστέγους, καθώς και τους κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, εκτροφείς, σφαγείς.

Απάντηση