Επίδομα θέρμανσης και στο ρεύμα – Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Eπίδομα θέρμανσης και στο ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Συγκεκριμένα το επίδομα ηλεκτρικού ρεύματος θα δοθεί σε όσους επιλέξουν για τη θέρμανσή τους ηλεκτρικές συσκευές.

Όσον αφορά στο Νοέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, η ενίσχυση ανέρχεται σε 25€ ανά μεγαβατώρα για αυτό το μήνα σε σχέση με τα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η ενίσχυση ανέρχεται στα 60€ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€ ανά μεγαβατώρα, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Οι ενισχύσεις αφορούν όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Νοέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 32,2 εκατ. ευρώ.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι πάνω από 9,3 δις ευρώ έχουν κατευθυνθεί για την ανακούφιση των καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που συστάθηκε ακριβώς γι’ αυτό τον ειδικό λόγο από την Κυβέρνηση.

Η χώρα μας ήταν η πρώτη ανάμεσα στα κράτη μέλη που φορολόγησε με 90% τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών κατά το πρώτο διάστημα της ενεργειακής κρίσης έως τον Ιούνιο 2022 εισπράττοντας πάνω από 370εκατομμύρια €. Ενώ απ’ τον Ιούλιο 2022 έως και σήμερα λειτουργεί ο μηχανισμός παρακράτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος έχει αποδώσει πάνω από 3,4 δις ευρώ μειώνοντας ισόποσα τους λογαριασμούς των καταναλωτών, διατηρώντας τους με αυτό τον τρόπο σε προσιτό επίπεδο.

Μάλιστα από αυτά, 800 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγροτικούς καταναλωτές μέσω σχήματος κρατικής ενίσχυσης.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί πριν λίγες μέρες, στο πλαίσιο σχεδιασμού ενίσχυσης των πολιτών για τους επόμενους μήνες στον ενεργειακό τομέα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται λεπτομερώς μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα απ’ τον Υπουργό κ. Σκυλακάκη και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σδούκου.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα νέο επίδομα θέρμανσης που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν απ’ την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Παρόλα αυτά σε περίπτωση που από τη νέα χρονιά οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων ξεφύγουν τότε θα επανεξεταστεί άμεσα νέο σχήμα στοχευμένης επιδότησης για τους καταναλωτές.

Η στήριξη της Κυβέρνησης προς τους πολίτες συνεχίζεται, με ξεχωριστή μέριμνα ειδικά για τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας, με σεβασμό στα δημόσια οικονομικά και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Οι ωφελούμενοι

Έτσι το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 100-800 και οι ωφελούμενοι θα είναι:

– Άγαμοι με εισόδημα έως 16.000€

– Έγγαμοι με εισόδημα έως 24.000€

– +5.000 για κάθε παιδί

– Ακίνητη περιουσία έως 200.000€ για τον άγαμο και 300.000€ για τους έγγαμους.

Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι θα είναι περίπου ένα εκατομμύριο, ωστόσο θα λάβουν το επίδομα με την προϋπόθεση ότι δεν θα πάρουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Το κονδύλι κυμαίνεται σε 150-200εκατομμύρια και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Πράσινης Μετάβασης που χρηματοδοτεί και τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπό εξέταση είναι και η ένταξη στο επίδομα και όσων χρησιμοποιούν ως μέσο θέρμανσης το φυσικό αέριο.

Απάντηση