Επίδομα σοβαρών ασθενειών: Σε ποιες περιπτώσεις δίνεται – Γιατί είναι απαραίτητο

Αναμφισβήτητα το ενδεχόμενο μιας ασθένειας είναι κάτι που μας δημιουργεί αγωνία άγχος και μας γεμίζει προβληματισμό και ανασφάλεια για το μέλλον. Ακόμα και ένα κρύωμα  μπορεί να μας κουράσει και να ανατρέψει την καθημερινότητά μας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια πιο σοβαρή και δύσκολα διαχειρίσιμη ασθένεια.

Η περίπτωση μιας σοβαρής ασθένειας πέρα από το άγχος και το φόβο που δικαιολογημένα γεννά, ανατρέπει τον τρόπο ζωής μας και επηρεάζει τόσο τον πάσχοντα όσο και την οικογένειά του.

Εκτός από την επιβεβλημένη ανάγκη αντιμετώπισης μιας σοβαρής ασθένειας αυτής καθεαυτής, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύσεις. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι ο οικονομικός που λειτουργεί ακόμα πιο πιεστικά σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού τα έξοδα που μπορεί να προκύψουν από μια σοβαρή ασθένεια συχνά είναι υψηλά.

Το πρόγραμμα για το επίδομα σοβαρών ασθενειών μπορεί να συμπεριληφθεί σε ασφαλιστήριο υγείας ή να λειτουργήσει ως αυτόνομο. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται από όλες σχεδόν τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Οι σοβαρές ασθένειες είναι στην ουσία περιπτώσεις ασθενειών ή ατυχημάτων που κρίνονται ιδιαίτερα σοβαρές και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή του ασφαλισμένου. Συνήθως οι ασθένειες αυτές αλλά και οι θεραπείες για πιθανή αποκατάσταση είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρες.

Πολλοί ασφαλισμένοι θεωρούν λανθασμένα πως κατέχοντας ένα ασφαλιστήριο υγείας είναι απόλυτα καλυμμένοι. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί υπάρχουν σοβαρές ασθένειες για τις οποίες μπορεί να μην απαιτηθεί νοσηλεία και έτσι δεν «ενεργοποιείται» το ασφαλιστικό τους πρόγραμμα.

Βάσει των ασφαλιστικών συμβολαίων και των ορολογιών τους στις σοβαρές ασθένειες κατατάσσονται οι ακόλουθες: Καρδιακή προσβολή, νεοπλασματικές ασθένειες, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταμόσχευση νεφρού, μηνιγγίτιδα, νόσος Πάρκινσον, ρευματοειδής αρθρίτιδα, τύφλωση, παράλυση, ακρωτηριασμός.

Πρέπει να τονίσουμε πως η αναγκαιότητα της ύπαρξης του επιδόματος σοβαρών ασθενειών στην ουσία εστιάζεται και στις περιπτώσεις όπου μετά την νοσηλεία και έξοδο από το νοσοκομείο ο ασφαλισμένος θα χρειαστεί θεραπείες στο σπίτι η σε κάποιο Κέντρο Αποκατάστασης, σύμφωνα πάντα με τους όρους του συμβολαίου.

Αν για παράδειγμα κάποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, τότε θα χρειαστεί ίσως ένα μεγάλο διάστημα αποκατάστασης. Οι φυσικοθεραπείες θα είναι μια καθημερινότητα για εκείνον αν του έχει αφήσει κάποια δυσλειτουργία. Όπως επίσης μπορεί να χρειαστεί περίθαλψη στο σπίτι από κάποιον φροντιστή, αγορά ειδικού εξοπλισμού και πιθανή αναδιαμόρφωση του σπιτιού στην περίπτωση που πχ υπάρχουν σκαλοπάτια. Αυτές οι ειδικές καταστάσεις απαιτούν ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω του επιδόματος σοβαρών ασθενειών.

Για ορισμένες σοβαρές ασθένειες η μετάβαση στο εξωτερικό θεωρείται δεδομένη και αποτελεί μονόδρομο. Ακόμα και αν θεωρήσουμε πως υπάρχει συμβόλαιο υγείας, προκύπτουν δαπάνες που θα πρέπει να καλυφθούν όπως τα έξοδα συνοδού, εισιτήρια, κόστος διαμονής του συνοδού και διατροφής.

Το κεφάλαιο επένδυσης μπορεί να ξεκινά από τις 10.000 ευρώ και πιθανόν να φτάσει τις 300.000 ευρώ αναλόγως την κάθε ασφαλιστική εταιρία. Αποδίδεται 30 ημέρες μετά την διάγνωση της ασθένειας. Καταβάλλεται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη ασφαλιστική κάλυψη και ανεξάρτητα από το αν χρειαστεί νοσηλεία.

Στην ασφαλιστική αγορά κάθε εταιρία έχει τις δικές της λίστες με τις ονομαστικές σοβαρές ασθένειες. Συνήθως οι ασφαλιστικές αποζημιώνουν μια φορά και στην συνέχεια λήγει το πρόγραμμα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις εταιριών που αποζημιώνουν 2-3 φορές, με το συμβόλαιο έπειτα να λήγει.

Η ηλικία εισόδου στο πρόγραμμα ξεκινά από τους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού και λήγει στα 65. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα κοστολογείται με βάσει την ηλικία του ασφαλισμένου και το ασφάλιστρο παρουσιάζει μια αύξηση αφού μεγαλώνοντας κάποιος, αυξάνονται και οι πιθανότητες να νοσήσει.

Το κόστος για έναν 18χρονο με κεφάλαιο κάλυψης 50.000 ευρώ είναι 60 ευρώ το χρόνο, για έναν 30χρονο με το ίδιο κεφάλαιο στα 160 ευρώ και τέλος για έναν ενήλικα 40 χρονών 300 ευρώ με το ίδιο πάντα κεφάλαιο κάλυψης.

Σε κάθε περίπτωση το επίδομα αυτό αποτελεί μια ακόμα δικλείδα ασφαλείας για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία στο μέλλον ότι δυσάρεστο και έκτακτο μπορεί να προκύψει, παρέχοντας στον ασφαλισμένο ηρεμία και σιγουριά.

Απάντηση