Γιατί κάποιες ειδήσεις γίνονται viral στο internet;
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν αποφασίζουμε να πατήσουμε το κουμπί «share» (κοινοποίηση) και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που οδηγούν κάποια είδηση, κάποιο άρθρο ή κάποιο βίντεο στο να γίνει viral;
Από την αρχή του διαδικτύου, επιχειρήσεις, μέσα ενημέρωσης και influencers προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα. Τώρα, ερευνητές από Πανεπιστήμιο στην Πενσυλβάνια έφτασαν ένα βήμα πιο κοντά στην αποκρυπτογράφηση αυτής της «φευγαλέας φόρμουλας», ρίχνοντας φως στη νευροεπιστήμη του περιεχομένου που γίνεται viral.
«Η κοινοποίηση (share) είναι το κλειδί για την εμβέλεια και τον αντίκτυπο των ιδεών», δήλωσαν στο Newsweek η καθηγήτρια επικοινωνίας, ψυχολογίας και μάρκετινγκ στο Annenberg School for Communication του πανεπιστημίου, Emily Falk, και ο λέκτορας στο King’s College του Λονδίνου, Hang-Yee Chan. «Η μελέτη μας βρίσκει έναν τρόπο να εξάγουμε σήματα εγκεφάλου που θα προβλέπουν πόση πληροφορία κοινοποιείται».
Το 2017, η ομάδα επέδειξε πώς η δραστηριότητα του εγκεφάλου μόλις 40 ατόμων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προβλέψει ποια άρθρα από τους New York Times θα κέρδιζαν μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο. Ωστόσο σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences στις 23 Οκτωβρίου, η ομάδα επανέλαβε τα ευρήματά της, αυτή τη φορά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ολλανδία και χρησιμοποιώντας ένα ευρύτερο φάσμα κατηγοριών ειδήσεων – συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, 94 συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία κλήθηκαν να διαβάσουν μια σειρά τίτλων και περιλήψεων για μια σειρά άρθρων των New York Times, ενώ υποβάλλονταν σε εγκεφαλογράφημα, προκειμένου οι επιστήμονες να να μελετήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.
«Όταν βλέπουμε μεγαλύτερη ενεργοποίηση στις περιοχές που παρακολουθούν την αυτοσυνάφεια (“Είναι σημαντικό για μένα”) και την κοινωνική συνάφεια (“Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που ξέρω”), τα άρθρα των ειδήσεων είναι πιο πιθανό να κοινοποιηθούν ευρέως» δήλωσαν οι Falk και Chan.
Μελετώντας αυτές τις αντιδράσεις του εγκεφάλου, η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα μοντέλο για να προβλέψει με ακρίβεια πόσο ευρέως θα κοινοποιηθούν τα άρθρα στο διαδίκτυο. Αυτή η σύνδεση μεταξύ της δραστηριότητας του εγκεφάλου και της κοινοποίησης παρατηρήθηκε τόσο στους Αμερικανούς όσο και στους Ολλανδούς συμμετέχοντες, υποδεικνύοντας ότι αυτό το μοντέλο είναι ακριβές σε διαφορετικές κουλτούρες.
«Το να βλέπουμε πώς αντιδρούν οι εγκέφαλοι των ανθρώπων, μας δίνει μια εικόνα για το γιατί οι άνθρωποι τελικά μοιράζονται πληροφορίες σήμερα» τόνισε ο Chan. «Αν καταλάβουμε αυτά τα σήματα, ίσως μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να βοηθήσουμε στη διάδοση σημαντικών ειδήσεων και να σταματήσουμε την παραπληροφόρησης και την διασπορά fake news» συνέχισε.
Αυτή η πληροφορία θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη για τους δημιουργούς περιεχομένου (content creators) που στοχεύουν να μεγιστοποιήσουν τους ακολούθους τους. «Η τρέχουσα μελέτη μας δείχνει πώς η αξιοποίηση του εγκεφάλου θα βοηθούσε τους δημιουργούς να βελτιστοποιήσουν το περιεχόμενό τους. Ενδιαφερόμαστε να αξιοποιήσουμε αυτά τα αποτελέσματα για να αναπτύξουμε τρόπους αντιμετώπισης επιβλαβών πληροφοριών, ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας, εκτός από τη διάδοση υψηλής ποιότητας περιεχομένου» τόνισαν οι Falk και Chan
«Η ομάδα ήταν πραγματικά περήφανη για αυτή την μελέτη. Πολλά από τα πιο πιεστικά μας προβλήματα στην κοινωνία επηρεάζονται από τις αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι, και οι αποφάσεις που παίρνουμε επηρεάζονται από τις ειδήσεις» κατέληξε η Falk.

To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.