Οι γυναίκες «κρυώνουν σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία από τους άνδρες» και αυτός είναι ο λόγος
Οι γυναίκες αρχίζουν να κρυώνουν σε τρεις βαθμούς υψηλότερης θερμοκρασίας από τους άνδρες κατά μέσο όρο, λέει ο γνωστός στο βρετανικό κοινό γιατρός, Michael Moseley.
Ο ειδικός σε θέματα διατροφής και τρόπου ζωής, ο οποίος έκανε γνωστή τη δίαιτα 5:2, έχει μελετήσει πώς το να κρυώνουμε ελαφρώς μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος ενισχύοντας τον μεταβολισμό. Ο γιατρός του One Show του BBC εξέτασε πλήθος μελετών που δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες του χειμώνα μπορούν να είναι θεραπευτικές – αλλά προειδοποιεί ότι υπάρχει μια «μάχη του θερμοστάτη», δηλαδή διαφοροποίηση θερμοκρασιών, με τα περισσότερα ζευγάρια
Δήλωσε στο Radio 4 του BBC: «Υπάρχει διαφορά στην αίσθηση της θερμοκρασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως και σε πολλά νοικοκυριά. Προτιμώ το κρύο. Η γυναίκα μου προτιμά το ζεστό. Ανακάλυψα ενώ έφτιαχνα ένα νέο podcast, ότι αυτό βασίζεται στη φυσιολογία. Ο ειδικός μου είπε ότι σε γενικές γραμμές, υπάρχει μια διαφορά τριών βαθμών που οι γυναίκες αισθάνονται το κρύο. Αρχίζουν να τρέμουν περίπου τρεις βαθμούς υψηλότερα από ό, τι οι άνδρες».
Η έρευνα του Dr Mosely για το podcast του Cold Therapy για το ραδιόφωνο του BBC διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τους παππούδες μας ζούμε σε μια κατάσταση «θερμικής μονοτονίας» – με τα κεντρικά θερμαινόμενα σπίτια, τα γυμναστήρια και τα γραφεία να αποτελούν πλέον τον κανόνα. Το γεγονός ότι το σώμα μας σπάνια καλείται να προσαρμοστεί στις χαμηλές θερμοκρασίες είναι κακά νέα για την ψυχική και σωματική υγεία, διαπίστωσε.
Όταν αρχίζουμε να κρυώνουμε, το σώμα προετοιμάζεται για να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία περίπου 37C μέσω μιας διαδικασίας εσωτερικού ρίγους, όπου η θερμότητα παράγεται εσωτερικά καθώς οι μύες συστέλλονται.
Αυτή η «θερμογένεση χωρίς ρίγος» κάνει τα αποθέματα «καλού» λίπους που βρίσκονται κυρίως γύρω από τον λαιμό και το άνω μέρος της πλάτης να αρχίζουν να καίνε θερμίδες για να παραμείνουν ζεστά. Ο Δρ Moseley, ο οποίος δημιούργησε επίσης το διατροφικό πρόγραμμα Fast 800 θερμίδων, δήλωσε: «Υπήρξε μια μελέτη όπου πήραν μια ομάδα διαβητικών τύπου 2 και τους ζήτησαν να μείνουν σε θερμοκρασία γύρω στους 14 βαθμούς για 10 ημέρες, έγιναν αυτό που ονομάζεται προσαρμοσμένοι στο κρύο, επειδή όταν βρίσκεστε σε ψυχρή θερμοκρασία, αρχίζετε να παράγετε αυτό το πράγμα που ονομάζεται καφέ λίπος και το καφέ λίπος είναι απολύτως γεμάτο με μιτοχόνδρια. Καίτε περισσότερες θερμίδες, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της ευαισθησίας σας στην ινσουλίνη. Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες γνήσιες επιστημονικές γνώσεις και λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να είστε λίγο πιο δροσεροί».
Αν κρυώσουμε ακόμα περισσότερο, οι μύες μας αρχίζουν να συστέλλονται και να διαστέλλονται γύρω από ζωτικά όργανα σε μια προσπάθεια να παράγουν θερμότητα -με άλλα λόγια τρέμουμε. Η ενεργειακή δαπάνη όταν τρέμουμε μπορεί μερικές φορές να είναι έως και πέντε φορές υψηλότερη από την κανονική κατάσταση ηρεμίας, καθώς οι μύες καίνε καύσιμα με τη μορφή ζάχαρης ή λίπους για να παραμείνουν ζεστοί.
Ο Δρ Moseley δήλωσε ότι δεν απαιτείται αρκετό κρύο για να τρέμει κανείς συνεχώς, αλλά συνιστά διαλείπουσες εκρήξεις έκθεσης στο κρύο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ρύθμιση του θερμοστάτη κατά μερικούς βαθμούς χαμηλότερα ή η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους αντί για το γυμναστήριο μπορεί να επιφέρει οφέλη.
Ο ίδιος είπε: «Το κρύο δεν είναι πάντα ο εχθρός. Είναι κάτι με το οποίο μπορούμε κατά καιρούς να συνεργαστούμε και να το αξιοποιήσουμε με τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν την υγεία και την ευεξία μας».