ΕΝΦΙΑ: Νωρίτερα φέτος, αλλά με 11 δόσεις

Η εκκαθάριση του φόρου θα τρέξει νωρίτερα για να ενσωματωθεί και η έκπτωση έως 10% σε όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών

Ένα μήνα νωρίτερα -θα πρέπει να καταβληθεί τέλος Απριλίου, αντί για Μάιο- έρχεται φέτος ο ΕΝΦΙΑ με τους ιδιοκτήτες να έχουν τη δυνατότητα να τον εξοφλήσουν σε 11 αντί για 10 δόσεις (η τελευταία τον Φερβρουάριο του 2025). 

Μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, άνοιξε «παράθυρο» φοροαπαλλαγών για ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ρίξουν και πάλι στην αγορά κλειστά ακίνητα, ενώ ανακοίνωσε παράταση για έναν ακόμη χρόνο και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2025, στην αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα. 

Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει την προσφορά κατοικίας την αγορά, διότι όπως είπε ο υπουργός, «πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης». 

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που έχουν ασφαλίσει για φυσικές καταστροφές και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με στόχο τα νέα εκκαθαριστικά να φτάσουν στους φορολογούμενους τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. 

Όπως έκανε γνωστό ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, «στόχος για εφέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10». 

Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Απριλίου, αντί για τέλη Μαΐου, και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας. 

Αναφορικά εξάλλου με τη σκέψη για φοροαπαλλαγές σε όσους ιδιοκτήτες αποφασίσουν να βάλουν ενοικιαστήριο σε κλειστά ακίνητα, ο Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε ότι είναι κάτι που έχει συζητηθεί στο υπουργείο. 

«Πρόκειται για μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. 

Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε, τόσο τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα», ανέφερε σχετικά. 

Η πρόταση των ιδιοκτητών αναφέρει ότι όσοι ιδιοκτήτες είχαν κλειστά τα ακίνητά τους όλο το 2023 ή στις 31 Δεκεμβρίου 2023 διέθεταν ανενεργό Αριθμό Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, εφόσον τα νοικιάσουν τουλάχιστον για τρία χρόνια από φέτος έως και το τέλος του 2026, δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα μισθώματα που αποκτούν από τα συγκεκριμένα ακίνητα . 

Οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ακίνητα ξεκινούν από 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και φτάνουν ακόμα και στο 45%.  

Απάντηση