Οδήγηση με ένα χέρι – ”Τσουχτερό” πρόστιμο – Πότε χάνεις το δίπλωμα

Η οδήγηση με το ένα χέρι στο τιμόνι αποτελεί τον κανόνα για ένα μεγάλο ποσοστό των οδηγών στους δρόμους της χώρας μας.

Δυστυχώς το δεύτερο χέρι συνηθίζεται να απασχολείται  είτε με το κινητό, είτε με τον καφέ ή ακόμα χειρότερα με το τσιγάρο.

Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν βέβαια, είναι το πρόστιμο που τους περιμένει σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας. Εάν λοιπόν, οι προφανείς κίνδυνοι που καραδοκούν όταν οδηγείτε με το ένα χέρι δεν σας πείθουν να εγκαταλείψετε μια και καλή την κακή συνήθεια, ίσως τότε σας πείσει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Το άρθρο 13 του ΚΟΚ αναφέρει πως ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς.

Σε περίπτωση παράβασης της παραπάνω διάταξης προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ καθώς και η επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για τριάντα ημέρες.

Τι ισχύει για τα δίκυκλα

Μάλιστα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας επανέρχεται στο άρθρο 40 για τους αναβάτες ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο.

Όπως ορίζεται στη συγκεκριμένη διάταξη, οι οδηγοί των προαναφερθέντων οχημάτων, όταν οδηγούν, πρέπει να κρατούν το τιμόνι (εφόσον υπάρχει) και με τα δύο τους χέρια, εκτός αν δίνουν σήμα σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα, προβλέποντας χρηματικό πρόστιμο ύψους 80 ευρώ για τους παραβάτες.

Αυστηρότερη στην προκειμένη περίπτωση είναι η ποινή που προβλέπεται για τη χρήση κινητού τηλεφώνου στην παραπάνω κατηγορία οχημάτων, με το χρηματικό πρόστιμο να ανέρχεται στα 150 ευρώ ενώ αφαιρείται και το δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες.

Απάντηση