Τέλος τα κλειδιά στο αυτοκίνητο -Με αυτό τον τρόπο θα ξεκλειδώνεις τις πόρτες

Την επανάσταση στον χώρο των τεσσάρων τροχών φέρνει η Continental, παρουσιάζοντας ένα σύστημα που καταργεί πλήρως τα κλειδιά.

Όλο και πιο δημοφιλή γίνονται τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου (facial recognition), καθώς αποτελούν μια ακριβή μέθοδο προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι ένα άτομο είναι αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που απαντάται στα smartphones για το ξεκλείδωμά τους, για τη σύνδεση σε μια τραπεζική εφαρμογή ή για την επαλήθευση της ταυτότητας κατά την επιβίβαση σε αεροπλάνο.

Η εν λόγω μέθοδος, βέβαια, δεν θα αργήσει να κάνει αισθητή την παρουσία της και στα αυτοκίνητα, τα οποία άλλωστε έχουν μετατραπεί σε smartphones με ρόδες

Εκ των εμπνευστών της ενσωμάτωσης του συστήματος facial recognition στα αυτοκίνητα είναι η Continental, η οποία δεν περιορίζεται απλά στην εξέλιξη και κατασκευή ελαστικών για τα ΙΧ.

Ειδικότερα, πριν από περίπου ένα έτος η εταιρεία, σε συνεργασία με την Trinamix που εξελίσσει υπέρυθρες και τρισδιάστατες κάμερες είχε παρουσίασει ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου το οποίο μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με την αναγνώριση προσώπου που έχουν τα σύγχρονα smartphones.

Πριν από λίγες ώρες, ωστόσο, η Continental έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα παρουσιάζοντας την τεχνολογία Face Authentication Display, ένα βιομετρικό σύστημα δύο σταδίων που χρησιμοποιεί κάμερες τόσο στην κεντρική κολώνα (B-pillar) του αυτοκινήτου όσο και σε μη εμφανές σημείο στον πίνακα οργάνων του.

Είναι ενδιαφέρον ότι το σύστημα αναγνωρίζει -μεταξύ άλλων- το ανθρώπινο δέρμα, αποτρέποντας, για παράδειγμα, τη δόλια χρήση φωτογραφιών ή ρεαλιστικών τρισδιάστατων μασκών του νόμιμου ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

continental αναγνώριση προσώπου

Το σύστημα της εταιρείας έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθιστώντας περιττή την οποιαδήποτε χρήση των κλειδιών -είτε για το ξεκλείδωμα του ΙΧ, είτε για το ξεκλείδωμα του κινητήρα του.

Το Face Authentication Display όχι μόνο έρχεται να κάνει ευκολότερη τη ζωή του οδηγού, και δη όσων έχουν -για παράδειγμα- τα χέρια τους «πιασμένα» με ψώνια, αλλά και να βάλει τέλος στις κλοπές των ΙΧ, αποτρέποντας την είσοδο στο όχημα εφόσον εντοπιστεί μη εξουσιοδοτημένος χρήστης.

Παράλληλα, απαλλάσσει τους γονείς από τον φόβο ότι το παιδί τους ενδέχεται να πάρει τα κλειδιά του αυτοκινήτου και να βγει στον δρόμο, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές, με οδυνηρές σε ορισμένες περιπτώσεις συνέπειες. Η τεχνολογία, ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πληρωμές -π.χ. μετά από τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού ΙΧ, ή τον ανεφοδιασμό ενός συμβατικού αυτοκινήτου με καύσιμο.

Οι κάμερες αναγνώρισης προσώπου, σύμφωνα με την Continental, δεν είναι ορατές, και ως εκ τούτου δεν αλλοιώνεται η αισθητική του ΙΧ.

«Για εμάς, η εμπειρία χρήστη δεν ορίζεται μόνο από λειτουργικές και τεχνικές πτυχές, αλλά και από αισθητική έλξη», δήλωσε ο Dr. Boris Mergell, επικεφαλής στον τομέα του UX (User Experience) στην Continental Automotive. «Οι εξελιγμένες λειτουργίες άνεσης και ασφάλειας – οι οποίες δεν είναι ορατές οπτικά όταν χρησιμοποιούνται – είναι μια απόλυτη επιτυχία για εμάς, από αυτή την άποψη».

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου συνεχώς εξελίσσονται και μπορούν να έχουν σχεδόν την απόλυτη ακρίβεια, επιτυγχάνοντας αποτέλεσμα με ακρίβεια που φτάνει έως και το 99,97%.

carandmotor

Απάντηση