Φορολογικές δηλώσεις 2024: Αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου. Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.
Σταδιακά όλοι οι φορολογούμενοι θα βρίσκουν στο Taxis έτοιμες και προσυμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ήδη, πολλά στοιχεία του Ε1, που αφορούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι προσυμπληρωμένα, όπως και άλλα δεδομένα, που έχουν να κάνουν με τις ψηφιακές δαπάνες, πληρωμές κτλ. για το αφολόγητο. Φέτος, επίσης, γίνεται άλλο ένα βήμα για την προώθηση της διαδικασίας προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων.
Συγκεκριμένα, με βάση όσα ανέφερε, την Πέμπτη, σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2024, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Γ. Πιτσιλής οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση θα μπορούν να βρουν, εν όψει της φετινής διαδικασίας εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος, προ-συμπληρωμένη την φορολογική τους δήλωση και βέβαια να δουν τον φόρο που θα κληθούν να καταβάλουν. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, μετά από προφανή έλεγχο, θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση, άμεσα, στην εφορία, ενώ αν παρέλθει η καταληκτική προθεσμία η δήλωση θα θεωρείται αυτόματα ως υποβληθείσα.
Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο η ΑΑΔΕ “παίζει το ρόλο του λογιστή” καθώς έχει όλα τα δεδομένα εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων και έτσι τους απαλλάσσει από τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Στην κατηγορία, δε, αυτή, όπου οι αυτόματες διαδικασίες υποβολής θα εφαρμοστούν από το 2024 είναι περίπου 1 εκατ. πολίτες. Αυτοί, είναι, όπως τονίζεται, μόνο όσοι και όσες έχουν πηγές εισοδήματος, από μισθούς και συντάξεις, δηλαδή, δεν έχουν ενοίκια ή εισοδήματα από μπλοκάκια ή επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η διαδικασία
Ουσιαστικά, το έντυπο Ε1 θα είναι έτοιμο από τη φορολογική διοίκηση και απλά οι φορολογούμενοι και οι φορολογούμενες θα καλούνται, εάν το επιθυμούν, να ελέγξουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα ποσά από μισθούς, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα που είναι προσυμπληρωμένα από την υπηρεσία.
Στη συνέχεια, εάν θεωρήσουν ότι όλα είναι σωστά καταχωρημένα, θα μπορούν με “ένα κλικ” να υποβάλουν τη δήλωσή τους, με αυτόματη παράλληλη εκκαθάριση του φόρου. Όμως, ακόμη και σε περίπτωση, που κάποιος ή κάποια “ξεχαστεί” και αμελήσει να μπει στο προσωπικό του λογαριασμό στο Taxis για να ελέγξει τα δεδομένα και να “πατήσει το κουμπί” και στο μεταξύ έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, δεν υπάρχει ζήτημα εκπρόθεσμης ενέργειας. Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής η προσυμπληρωμένη δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί κανονικά από τον υπόχρεο ή την υπόχρεη.
Βέβαια, όπως ανέφερε ο Διοικητής, το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους προσυμπληρώμενους κωδικούς για τους φορολογούμενους, που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν γνωρίζει και δεν έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ.

Ο στόχος
Στόχος, πάντως, του μέτρου που δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσα από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία, που ταλαιπωρεί τους πολίτες, να απαλλαγεί ο πολίτης από ένα έξοδο για λογιστικές υπηρεσίες, αλλά και να περιοριστεί το φαινόμενο εκπρόθεσμων δηλώσεων. Παράλληλα, με την προσυμπλήρωση, μειώνεται και η πιθανότητα παρεμβάσεων κατά την συμπλήρωση, αλλά και επιταχύνεται η βεβαίωση και βέβαια η διαδικασία είσπραξης των φορολογικών εσόδων.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις;
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου.
Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Επίσης, η χρονοσειρά πληρωμών των δόσεων φόρου θα είναι ίδια και φέτος, για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Δηλαδή, ο φόρος θα μπορεί να καταβληθεί, είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιούλιου, είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Απάντηση