Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Αρναίας Γεώργιος Ι. Κατσιαμούρης
Απεβίωσε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2024 ο Γιώργος Κατσιαμούρης του Ιωάννου ετών 72, πρώην Δήμαρχος Αρναίας.
Ο Γεώργιος Κατσιαμούρης διετέλεσε Δήμαρχος Αρναίας από 1-1-2003 μέχρι 31-12-2006 γεννήθηκε στην Αρναία το 1952 απο γονείς μελισσοτρόφους τον Ιωάννη και την Ελεονόρα
Ακολουθεί απόσπασμα και φωτογραφίες απο το βιβλίο του Παντελή Ζωγράφου
Ο συμπατριώτης μας, κ. Γεώργιος Ι. Κατσιαμούρης, από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τα κοινά της Αρναίας και του τόπου και προσέφερε τις υπηρεσίες του σε πολλούς τομείς. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εκπολιτιστικής και Επιμορφωτικής Εταιρείας Αρναίας το έτος 1975. Διετέλεσε τακτικό μέλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μας. Υπήρξε υποστηρικτής και έλαβε μέρος πολλές φορές σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Αρναίας και συμμετείχε ενεργά στην αναβίωση όλων των παλαιών εθίμων του τόπου μας. Ασχολήθηκε ακόμη με την ανάπτυξη του αθλητισμού και άμε τον Μουσικογυμναστικό Όμιλο Αρναίας – Μ.Ο.Α. Απόλλων Αρναίας και συνέβαλε στην πραγματοποίηση πολλών αθλητικών εκδηλώσεων, όπως στους λαϊκούς αθλητικούς αγώνες, γνωστούς ως «Σωκράτειαν, που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, στη μνήμη του αείμνηστου Μητροπολίτη Αρναίας κυρού Σωκράτη Σταυρίδη που ήταν ο ιδρυτής του Μουσικογυμναστικού Ομίλου Αρναίας «Απόλλων», το έτος 1913.
Εργατικός πάντα σε όλες τις περιπτώσεις και εξελίξεις των κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Αρναίας και του τόπου. Παντρεμένος με την εξαιρετική γυναίκα του Μαρία Ι. Κοσμαρά και πατέρας δύο εξαίρετων παιδιών, του Ιωάννη και της Δέσποινας. Στις Δημοτικές Εκλογές του έτους 2002 στην Αρναία, ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αρναίας, ως Ανεξάρτητος Συνδυασμός, με αντίπαλο υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Δημήτριο Χριδ. Πάχτα, οικονομολόγο, καταγωγής από Αρναία και κάτοικο Πολυγύρου υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. Τις εκλογές κέρδισε ο κ. Γεώργιος Ι. Κατσιαμούρης με τους εκλεκτούς του δημοτικούς συμβούλους και διοίκησε τον διευρυμένο δήμο Αρναίας από 1-1-2003 μέχρι 31-12-2006. Το έργο του ήταν αρκετά μεγάλο σε διάφορους τομείς.
Συνέβαλε στην αναβίωση των παλαιών εθίμων της Αρναίας και του τόπου, όπως είναι οι τριήμερες πασχαλιάτικες εκδηλώσεις, το «Κιόσκι» την πρώτη ημέρα του Πάσχα στην κεντρική πλατεία Αρναίας, το «Καντάρι» του Αγίου Γεωργίου και την «Κούνια» τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, τα έθιμα «Κούτσμανους» και «Σουσσαρίτσα» την τρίτη ημέρα του Πάσχα.
Πέρα από τα πολιτιστικά δρώμενα, ο κ. Γεώργιος Ι. Κατσιαμούρης συνέβαλε σημαντικά στην ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας, που κάηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από τη μεγάλη πυρκαγιά της 5ης Σεπτεμβρίου 2005. Για τις πράξεις του αυτές, κοιμήθηκε από τον αείμνιστο μητροπολίτη μας καιρό Nικόδημο την ημέρα των “θηρανοιξίων” του Ιερού Ναού, στις 23 Δεκεμβρίου 2006.
Η μεγαλύτερη προσφορά και επιτυχία του Δημάρχου κ. Γεωργίου Ι. Κατσιαμούρη, αφορούσε την κατασκευή του μνημείου Απελευθέρωσης της Αρναίας από τον Τουρκικό Ζυγό (2-11-1912) και της υποδοχής του ελληνικού στρατού. Κατά τη θητεία του προσπάθησε για την κατασκευή μνημείου στην είσοδο της Αρναίας, που να απεικονίζει την υποδοχή του ελληνικού στρατού, του Ουλαμού, με επικεφαλής τον ανθυπολοχαγό Ιωάννη Σ. Αλεξάκη (2-11-1912). Η ιδέα της κατασκευής του μνημείου ήταν του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών της Χαλκιδικής και ειδικά του προέδρου και του αντιπροέδρου, κ.κ. Αθανασίου Δέλλιου και Ιωάννη Κέκκερη. Το έργο επιχορηγήθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής ενώ την επίβλεψη και παρακολούθηση της κατασκευής του μνημείου καθώς και τη διευθέτηση του χώρου της τοποθέτησής του και τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντα χώρου, ανέλαβε ο δήμος Αρναίας με τον δήμαρχό μας κ. Γεώργιο Ι. Κατσιαμούρη. Ο κ. Γεώργιος Ι. Κατσιαμούρης, ανέθεσε στον αντιπρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αρναίας κ. Παντελή Κ. Ζωγράφο, την επίβλεψη της κατασκευής του μνημείου σε κάποιο εργαστήριο στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ζωγράφος κάθε εβδομάδα πήγαινε με δικό του αυτοκίνητο και παρακολουθούσε το έργο της κατασκευής από τον γλύπτη κ. Τσιάρα.
Επίσης, παρακολουθούσε την πρόοδο των εργασιών του μνημείου, ώστε να υπολογιστεί η ημέρα τοποθέτησής του καθώς και η ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων. Μόλις η κατασκευή του μνημείου ολοκληρώθηκε, τον Απρίλιο του 2004, ο γλύπτης το έφερε στην Αρναία και το έστησε στον χώρο που του υπέδειξε ο δήμαρχος κ. Κατσιαμούρης. Οι φορείς που συνέβαλαν στη ανέγερση του μνημείου ήταν: Η Ιερά Μητρόπολης Αρναίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής, ο Δήμος Αρναίας, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Χαλκιδικής, και η Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας. Μόλις ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου ο δήμος Αρναίας ανακοίνωσε την ημερομηνία των «Αποκαλυπτηρίων του μνημείου» την 31η Οκτωβρίου 2004. Ο κ. Παντελής Ζωγράφος ανέλαβε να ειδοποιήσει και να ενημερώσει, τους συγγενείς του ανθυπολοχαγού Ιωάννη Σ. Αλεξάκη στην Κρήτη, καθ’ ότι τους γνώριζε από την «Αδελφοποίηση» που είχε κάνει η Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού Έξω Ποτάμοι Λασιθίου Κρήτης, γενέτειρα του Ανθυπολοχαγού Αλεξάκη, το έτος 2001. Οι συγγενείς του ανθυπολοχαγού Ιωάννη Σ. Αλεξάκη δέχτηκαν την πρόσκληση και κατέφθασαν στην Αρναία δύο μέρες πριν τα «Αποκαλυπτήρια του μνημείου».
Η Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας συνέβαλε στην υποδοχή και φιλοξενία των προσκεκλημένων. Τους περιποιήθηκε και τους ξενάγησε στην Αρναία και στη περιοχή του Μνημείου. Στις 31 Οκτωβρίου 2004, πραγματοποιήθηκε η τελετή των «Αποκαλυπτηρίων» από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, κ.κ. Νικόδημο. Τα «Αποκαλυπτήρια του μνημείου», που ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, έγιναν από το Νομάρχη Χαλκιδικής κ. Αργύριο Λαφαζάνη και από το Δήμαρχο Αρναίας κ. Γεώργιο Ι. Κατσιαμούρη. Συγκίνηση και ρίγος διαπέρασε όλους τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερους προσκεκλημένους μας από την Κρήτη. Ακολούθησε δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου κατά την οποία ο Μητροπολίτης κ.κ. Νικόδημος απηύθυνε πρώτος χαιρετισμό. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον κ. Ιωάννη Ηλ. Αλεξάκη, Στρατηγό ε.α., ανιψιό του Ανθυπολοχαγού Ιωάννη Σ. Αλεξάκη, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμο Αρναίας και όλους τους φορείς για την ανέγερση αυτού του μνημείου. Στη τελετή παραβρέθηκαν όλες οι θρησκευτικές, πολιτικές, και στρατιωτικές αρχές. τόσο της Χαλκιδικής όσο και από το Γ.Σ.Σ. της Θεσσαλονίκης και των καταδρομέων της Ρεντίνας. Πολλά ευχαριστήρια αξίζουν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που συνέβαλαν στην κατασκευή του μνημείου και ιδιαίτερα στον Δήμαρχό κ. Γεώργιο Ι. Κατσιαμούρη, που με μεγάλη όρεξη και εργασία μπόρεσε και έφερε σε πέρας αυτό το θεάρεστο έργο. Μπράβο Δήμαρχε!
Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο και την οικογένειά του εκλιπόντος με την ευχή όλων μας να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει!




To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.