Η Κότα έκανε το αυγό, ή το αυγό την κότα; Οι βιολόγοι απάντησαν… επιτέλους!
Η απάντηση για το ποιο ήρθε πρώτο η κότα ή το αυγό, δόθηκε με τη βοήθεια της εξελικτικής βιολογίας.
Η Αυστραλιανή Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα για το πιο από τα δύο ήρθε πρώτα: το κοτόπουλο ή το αυγό; Πρόκειται για έναν διαχρονικό γρίφο που πυροδότησε πολλά επιχειρήματα, πολλές θεωρίες και πολλές συζητήσεις ανά τους αιώνες. Καταρχήν για να γίνει ένα αυγό χρειάζεται ένα κοτόπουλο, για να γεννηθεί όμως το κοτόπουλο χρειάζεται το αυγό και έτσι για χρόνια υπήρχε αυτός ο δυσεπίλυτος κύκλος που προφανώς δεν έχει ξεκάθαρο σημείο εκκίνησης.
Οι ερευνητές είπαν πως ο γρίφος μπορεί να λυθεί με τα εργαλεία της επιστήμης και πιο συγκεκριμένα με τις αρχές της εξελικτικής βιολογίας.
Τα αυγά βρίσκονται σε όλο το ζωικό βασίλειο. Από τεχνική άποψη, ένα αυγό είναι απλώς το αγγείο που συνδέεται με τη μεμβράνη μέσα στο οποίο ένα έμβρυο μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι να μπορέσει να επιβιώσει μόνο του. Ας εστιάσουμε όμως στον τύπο του αυγού που αναγνωρίζουμε σήμερα. Αυτά ήρθαν για πρώτη φορά στη σκηνή με την εξέλιξη των πρώτων αμνιωτών πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Πριν από την άφιξή τους, τα περισσότερα ζώα βασίζονταν στο νερό για την αναπαραγωγή, εναποθέτοντας τα αυγά τους σε λίμνες και άλλα υγρά περιβάλλοντα, έτσι ώστε τα αυγά να μην στεγνώσουν.
Κάποια στιγμή άρχισε να εξελίσσεται ένα διαφορετικό είδος αυγού, το οποίο είχε τρεις επιπλέον μεμβράνες. Κάθε μεμβράνη έχει μια ελαφρώς διαφορετική λειτουργία, αλλά η προσθήκη όλων αυτών των επιπλέον στρωμάτων παρείχε ένα βολικά κλειστό, all-in-one σύστημα υποστήριξης της ζωής: ένα έμβρυο μπορεί να λάβει αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά, να αποθηκεύει υπερβολικά απόβλητα και να αναπνέει χωρίς να χρειάζεται το εξωτερικό υδάτινο περιβάλλον. Τα αμνιακά αυγά ήταν μεγάλη υπόθεση. Άνοιξαν έναν εντελώς νέο κόσμο ευκαιριών για χερσαίες τοποθεσίες ωοτοκίας και οι επιπλέον μεμβράνες άνοιξαν το δρόμο για μεγαλύτερα (και κυρίως καλύτερα) αυγά.
Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για το πότε ακριβώς συνέβη αυτό, κυρίως επειδή οι μεμβράνες των αυγών δεν δημιουργούν πολύ καλά απολιθώματα, αφήνοντας τους επιστήμονες χωρίς σαφή καταγραφή για το πότε ή πώς αναπτύχθηκαν τα αμνιακά αυγά. Η καλύτερη εικασία είναι ότι ο τελευταίος κοινός πρόγονος και των τετράποδων (τετράποδα ζώα με ραχοκοκαλιά) και των αμνιωτών (τετράποδα ζώα με ραχοκοκαλιά που γεννούν αυγά με όλα αυτά τα επιπλέον στρώματα) έζησε περίπου 370-340 εκατομμύρια χρόνια πριν, αν και ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το πρώτο αμνιακό είδος ζούσε πιο κοντά στα 312 εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα σημερινά θηλαστικά, τα ερπετά και τα πουλιά είναι όλα απόγονοι των πρώτων αμνιωτών.
Επιστροφή στην αρχική μας ερώτηση: με τα αμνιακά αυγά να εμφανίστηκαν περίπου 340 εκατομμύρια περίπου χρόνια πριν, και τα πρώτα κοτόπουλα να εξελίχθηκαν περίπου πριν από 58 χιλιάδες χρόνια το νωρίτερο, είναι ένα ασφαλές στοίχημα να πούμε ότι το αυγό ήρθε πρώτο. Δηλαδή το αυγό έκανε την κότα και όχι η κότα το αυγό.
Αλλά… μια στιγμή… θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπήρχαν κάποιοι επιστήμονες που ισχυρίστηκαν ότι, στην πραγματικότητα, το κοτόπουλο ήρθε πρώτο. Αυτός ο ισχυρισμός προήλθε από ορισμένους ερευνητές που μελετούσαν πώς σχηματίζονται τα τσόφλια αυγών κοτόπουλου. Το κέλυφος του αυγού παρασκευάζεται κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3). Για να σχηματιστεί ένα κέλυφος, το ασβέστιο πρέπει να εναποτεθεί με τη μορφή κρυστάλλων CaCO3 και οι κότες βασίζονται σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες που επιτρέπουν αυτή τη διαδικασία. Μια τέτοια πρωτεΐνη, που ονομάζεται ovocleidin-17 (ή OC-17 για συντομία), βρίσκεται μόνο στην ωοθήκη ενός κοτόπουλου, οδηγώντας στην άποψη ότι το κοτόπουλο πρέπει να έχει έρθει πριν από το αυγό κοτόπουλου, καθώς χωρίς OC-17, δεν υπάρχει σχηματισμός αυγών κοτόπουλου.
Μετά και από αυτό η απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα γίνεται πιο ακριβής: Τα αυγά ήρθαν σίγουρα πριν από τα κοτόπουλα, αλλά τα αυγά κοτόπουλου όχι — δεν μπορείτε να έχετε το ένα χωρίς το άλλο. Ωστόσο, αν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξουν οι ερευνητές με βάση τα εξελικτικά στοιχεία, τάσσονται υπερ του ότι τα αυγά ήρθαν πρώτα.
https://www.science.org.au/curious/earth-environment/which-came-first-chicken-or-egg
Αυτό το άρθρο γράφτηκε από την Emma Berthold , Παραγωγό Περιεχομένου, Αυστραλιανή Ακαδημία Επιστημών και έχει αξιολογηθεί από τους ακόλουθους ειδικούς: Καθηγητής Rick Shine AM FAA Καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας, Σχολή Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Αναπληρωτής Καθηγητής Trevor Worthy Σπονδυλωτά παλαιοντολόγος και Αντιπρύτανης Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Κολλέγιο Επιστήμης και Μηχανικής, Πανεπιστήμιο Flinders. Dr Walter Boles Senior Fellow, Τμήμα Ορνιθολογίας, Αυστραλιανό Μουσείο.