Κ. Χατζηασημίδης : Να δωθεί παράταση και βοήθεια για την τοποθέτηση POS στις λαϊκές αγορές. 

Σε λίγες ημέρες εκπνέει η προθεσμία για την τοποθέτηση POS στις λαϊκές αγορές, όπως και στο σύνολο του εμπορίου. Παράλληλα εκπένει κι η προθεσμία της αναβάθμισης του λογισμικού των υπαρχόντων POS και της διασύνδεσης τους με τις ταμειακές μηχανές και την ΑΑΔΕ. Ξεκαθαρίζουμε ότι πρόκειται για σωστά μέτρα, όμως η βεβιασμένη εφαρμογή τους και κυρίως η αδυναμία εξυπηρέτησης των επαγγελματιών, των αγροτών και των συντελεστών των λαϊκών αγορών επιτάσσει μια σειρά από μέτρα βοήθειας. 

Ενδεικτικά καταγγέλουμε ότι πάροχοι, τράπεζες ή ψηφιακές τράπεζες απαντούν σε αιτήματα για ραντεβού μετά από μία εβδομάδα και δεν παρέχουν με φυσικό τρόπο τερματικά, παραπέμποντας σε αγορές διαδικτύου. Άλλοι πάροχοι πωλούν τερματικά που δεν είναι εγκεκριμένα από την ΑΑΔΕ, χωρίς να το αναγράφουν ξεκάθαρα. Άλλοι πάροχοι παρέχουν εφαρμογές POS μέσα από “έξυπνα” κινητά, αποκλείοντας, όμως, συγκεκριμένες μάρκες κινητών ευρύτατης κυκλοφορίας δημιουργώντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ταυτόχρονα, η τεχνική υποστήριξη για την διασύνδεση των ταμειακών από ιδιώτες επαγγελματίες είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει όλα τα αιτήματα, με αποτέλεσμα σήμερα να δίνονται ραντεβού για μετά από ένα μήνα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι όλο αυτό το κόστος για έναν επαγγελματία υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι πρέπει : 

Πρώτον να δωθεί ανοικτή παράταση για όλες αυτές τις διαδικασίες, για κάθε επαγγελματία που έχει ξεκινήσει τις επικοινωνίες του με τους παρόχους αλλά δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.  

Δεύτερον, πρέπει να ξανανοίξουν οι αιτήσεις για τα voucher, ώστε να επιδοτηθούν όλοι, στο σύνολο της δαπάνης χωρίς αποκλεισμούς. 

Τρίτον, πρέπει να υποχρεωθούν οι πάροχοι να εγκαταστήσουν κέντρα ψηφιακής και φυσικής βοήθειας, μέσα στα υποκαταστήματα, χωρίς ραντεβού, σε όλους τους επαγγελματίες που προσπαθούν να εξυπηρετηθούν, αλλά βρίσκουν απέναντι τους δύσχρηστους τηλεφωνητές. Δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες να χρεώνουν μεγάλα ποσά και να μην βοηθούν την αγορά. 

Τέταρτον, πρέπει για τουλάχιστον δύο χρόνια να καλυφθεί το ποσό της παρακρατούμενος χρέωσης ανά συναλλαγή, μέσα από επιδότηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως για παράδειγμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να ενθαρρυνθεί ο δίκαιος ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας. ΤΟ μέτρο αυτό έχει εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Οι λαϊκές αγορές, οι αγρότες, οι επαγγελματίες θέλουν να είναι κοντά στον πολίτη, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τις ψηφιακές συναλλαγές, αρκεί όμως να βοηθηθούν ουσιαστικά για την εφαρμογή των νέων μέσων πληρωμών. 

Απάντηση