Προειδοποίηση των ειδικών για τους μετρητές σακχάρου – Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από άτομα με διαβήτη

 Οι μετρητές σακχάρου στο αίμα όπως η ZOE δεν είναι απαραίτητοι για άτομα χωρίς διαβήτη και θα μπορούσαν, σε ακραίες περιπτώσεις, να τροφοδοτήσουν διατροφικές διαταραχές, προειδοποίησαν κορυφαίοι γιατροί. O εθνικός σύμβουλος του NHS για τον διαβήτη, καθηγητής Partha Kar, είπε ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα gadgets βοηθούν άτομα χωρίς την πάθηση.

    Σε άτομα με διαβήτη, το σάκχαρο στο αίμα, γνωστό και ως γλυκόζη αίματος, μπορεί να παραμείνει υψηλό για αρκετές ώρες μετά το φαγητό. Σε πολύ υψηλά επίπεδα αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβες οργάνων εάν δεν παρακολουθείται και διατηρείται υπό έλεγχο. Η ZOE είναι μια από τις κύριες εταιρείες που πωλούν συσκευές παρακολούθησης σακχάρου αίματος σε άτομα χωρίς την πάθηση. Οι συμμετέχοντες καταγράφουν την πρόσληψη τροφής και φορούν μια συνεχή συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) για δύο εβδομάδες για να μετρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Σε ξεχωριστές δοκιμές, ελέγχονται επίσης οι απαντήσεις τους στο λίπος και τα βακτήρια του εντέρου τους.

    Η ZOE λέει ότι οι συσκευές μπορούν να βοηθήσουν και ανθρώπους χωρίς διαβήτη που μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές αντιδράσεις στο ίδιο φαγητό, για παράδειγμα, το σάκχαρο στο αίμα ενός ατόμου μπορεί να αυξηθεί και να πέσει περισσότερο μετά την κατανάλωση υδατανθράκων από το σάκχαρο ενός άλλου ατόμου. Και αυτή η γνώση θα μπορούσε να καθοδηγήσει τις ατομικές αποφάσεις για τα τρόφιμα.

    H Δρ Nicola Guess, διαιτολόγος και ερευνητής διαβήτη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι η πλειονότητα των στοιχείων που συνδέουν το υψηλό και πολύ ποικίλο σάκχαρο στο αίμα με προβλήματα υγείας βασίζεται στα επίπεδα γλυκόζης που παρατηρούνται μόνο σε άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη.Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι σύμπτωμα, όχι άμεσα αιτία, του διαβήτη, εξηγεί.

   Ο καθηγητής Kar είπε ότι σε άτομα χωρίς διαβήτη και βάση των αποδεικτικών στοιχείων, η γνώση των διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα δεν σημαίνουν τίποτα.

Η ZOE επισημαίνει ορισμένα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων κάποιων πολύ μικρών μελετών, που υποδηλώνουν ότι ακόμη και πριν φτάσει σε προδιαβητικά ή διαβητικά επίπεδα, το υψηλότερο σάκχαρο στο αίμα και οι μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συνδέονται με χειρότερα αποτελέσματα. Ωστόσο, τα περισσότερα δεδομένα εξακολουθούν να είναι σε διαβητικούς ασθενείς.

        Άλλοι βέβαια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους επικριτές της ZOE, συμφωνούν ότι τα CGM θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για μερικούς ανθρώπους για να τους παρακινήσουν και να αλλάξουν τη διατροφή τους. Ο καθηγητής Kar ωστόσο πιστεύει ότι η χρήση CGM, τα οποία χρησιμοποιούνται από άτομα με διαβήτη, όταν δεν υπάρχει λόγος υγείας μπορεί να οδηγήσει σε μια εμμονική εστίαση σε αριθμούς που, στις πιο ακραίες περιπτώσεις, «μπορούν να μεταφραστούν σε διατροφικές διαταραχές». Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Beat για τις διατροφικές διαταραχές, «τα άτομα με διατροφικές διαταραχές συχνά εστιάζουν στους αριθμούς… ως μέρος της ασθένειάς τους, επομένως δεν θα συνιστούσαμε ποτέ σε οποιονδήποτε επηρεάζεται να χρησιμοποιεί συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης».

Απάντηση