Προσοχή καλεί τους πολίτες της Χαλκιδικής να επιδείξουν η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής

Προσοχή καλεί τους πολίτες της Χαλκιδικής να επιδείξουν η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας της Π.Ε. Χαλκδικής ενόψει των αποκριάτικων εκδηλώσεων και αλλά και της έξαρσης των κρουσμάτων της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Ενημέρωση πολιτών ενόψει Αποκριάτικων Εκδηλώσεων

Στα πλαίσια τον εορταστικών Αποκριάτικων εκδηλώσεων και με δεδομένο της έξαρσης των κρουσμάτων της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας της Π.Ε. Χαλκδικής, καλεί τους πολίτες της Χαλκιδικής, να αναδείξουν για ακόμη μια φορά το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει και να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις μαζικές συναθροίσεις κατά τους εορτασμούς που ακολουθούν τις επόμενες ημέρες.

Μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (Πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε Ιατρό. Όσα άτομα, εμφανίζουν συμπτώματα όπως: πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα και φωτοφοβία, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν με γιατρό. Ο τρόπος μετάδοσης γίνεται κυρίως από τις συναθροίσεις κοινού και από άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή, δηλαδή η μετάδοση του ιού γίνεται από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων, με το φιλί και με την με την επαφή χεριών στόματος. Δεν μεταφέρεται μέσω του αέρα, απαιτείται επαφή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας για την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο δεν θεωρούνταν επιβαρυμένη μέχρι σήμερα (το 2023 είχαν σημειωθεί 23 κρούσματα), τα 14 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε μόλις δύο μήνες από την αρχή του έτους, συνιστούν την εγρήγορση όλων μας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ

Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα – Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (eody.gov.gr)

Για να είμαστε Υγιείς και να γιορτάσουμε με ασφάλεια, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Καλές Απόκριες και Χαρούμενη Καθαρά Δευτέρα.

Απάντηση