Το χωριό που θα σας κάνει να πείτε: «Σαν την ορεινή Χαλικιδική δεν έχει»
Το μέρος που έχει ξετρελάνει μέχρι και το CNN
«Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», συνηθίζουν να λένε οι βορειοελλαδίτες και θα συμφωνήσουμε, προσθέτοντας πως «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει και τον χειμώνα». Αν στο μυαλό σας την έχετε συνδέσει με καλοκαιρινές διακοπές και μπάνια στις ονειρικές της παραλίες, θα αναθεωρήσετε μόλις ανακαλύψετε και την άλλη πλευρά της… τη χειμερινή.
Η ορεινή Χαλκιδική έχει απίστευτα μέρη και προσφέρεται για χαλαρές διακοπές. Η Αρναία, ειδικά τα τελευταία χρόνια – το 2019 το CNN στον ταξιδιωτικό του οδηγό την είχε κατατάξει στην 3η θέση με τα ωραιότερα ελληνικά χωριά – αποτελεί δημοφιλή προορισμό τον χειμώνα κι εννοείται την άνοιξη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κωμόπολη, αφού ο πληθυσμός της ξεπερνά τους 2.000 κατοίκους και είναι ένα «στολίδι» για την περιοχή.
Η Αρναία είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Χολομώντα μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο με πλούσια δάση και τρεχούμενα νερά, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Μάλιστα, το 1987, χαρακτηρίστηκε «παραδοσιακός οικισμός» από το Υπουργείο Πολιτισμού, διατηρώντας την αρχιτεκτονική των κτιρίων της, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα- έργα τέχνης.
Από την κεντρική πλατεία ξεκινάνε τα στενά, πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια με τα σπίτια να είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, χωρίς αυλές, που χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα και άλλα από το χρονικό διάστημα 1850-1945. Οπότε, καταλαβαίνει κανείς πως μιλάμε για το απόλυτο σκηνικό που σου προσφέρει αυτή τη γαλήνη, ηρεμία και αποσυμπίεση που αποζητάς.
Τι μπορείς να δεις και να κάνεις στην Αρναία
Εκτός από το να χαλαρώσεις στην πλατεία και στα παραδοσιακά ,μαγαζιά του χωριού, υπάρχουν και αρκετά αξιοθέατα που μπορείς να επισκεφτείς, δραστηριότητες να κάνεις.
Όπως το να κάνεις πεζοπορία στις παρυφές της Αρναίας – έχει αναπτυχθεί περιπατητικό δίκτυο – μέσα στη φύση σε ένα σκηνικό που θα σας ενθουσιάσει. Όπως θα σας ενθουσιάσει και η βόλτα στον λόφο του Προφήτη Ηλία, από όπου θα θαυμάσετε τη μαγευτική θέα.
Στο αλσύλιο της Αγίας Παρασκευής θα εντυπωσιαστείτε από το ειδυλλιακό τοπίο με τις βελανιδιές, ενώ οι πιο έμπειροι πεζοπόροι ακολουθούν τη διαδρομή προς την Απολυμένη Πέτρα που διαρκεί γύρω στις 4 ώρες.
Στην Αρναία μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Σχολείο του 1871 (η παλιά Αστική Σχολή Λιαριγκόβης), αλλά και την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, από τους πιο ξεχωριστούς Ναούς στη χώρα. Κατασκευάστηκε το 1812, κάηκε από τον Μπαϊράμ πασά το 1821, ξαναχτίστηκε το 1912, αλλά καταστράφηκε ξανά από πυρκαγιά το 2005.
Έπειτα, στα πλαίσια της ανακατασκευής που ακολούθησε, αποκαλύφθηκαν τρία παλιότερα κτήρια στην περιοχή των θεμελίων του, τα οποία φτάνουν πίσω στα πρώτα βυζαντινά/χριστιανικά χρόνια. Έτσι, ο νέος ναός απέκτησε διάφανα δάπεδα, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να δει τα ευρήματα. Γεγονός που τον μετέτρεψε στη μοναδική εκκλησία της χώρας που τελεί λειτουργίες πάνω από διακριτά ερείπια παρελθόντων ετών.
Στο Λαογραφικό Μουσείο της Αρναίας ανάμεσα στα εκθέματα που θα σας τραβήξουν την προσοχή, είναι τα μελισσοκομικά αντικείμενα, ενώ στο Μουσείο Υφαντουργίας που στεγάζεται στην Οικία Γιαννούδενας, θα δείτε από κοντά τα λεγόμενα «καλλιγραφικά» χαλιά.
Κι εννοείται πως επιβάλλεται και μια βόλτα στα μαγαζάκια της Αρναίας με τα φημισμένα τοπικά προϊόντα της, όπως το μέλι, τις πασπαλόπιτες (μια εκδοχή της κολοκυθόπιτας) και τη μουντοβίνα, δηλαδή το ντόπιο τσίπουρο με αρνιώτικο μέλι.
Πού να μείνετε και πού να πάτε για φαγητό
Εδώ, θα βρείτε αρκετά μικρά καταλύματα που στεγάζονται σε αρχοντικά και διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.
Όσο για φαγητό και καφέ κι εδώ οι επιλογές είναι αρκετές, με τα περισσότερα μαγαζιά να στηρίζονται στις τοπικές σπεσιαλιτέ. Ενδεικτικά, στο παραδοσιακό καφενείο «Λανάρα» μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας, αλλά και αργότερα να πιείτε το κρασάκι σας με τη συνοδεία νόστιμων μεζέδων.
Αν επισκεφτείτε την ταβέρνα «Πλάτανος» να τιμήσετε το χοιρινό με κυδώνια. Στην πλατεία βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο του «Κοσμά» με τα εκπληκτικά γλυκά, αλλά τα τουλουμπάκια του είναι το κάτι άλλο.