Αυτό είναι το ξενοδοχείο των Ρώσων κατασκόπων στη Χαλκιδική

Ήσυχα άτομα που ποτέ δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα χαρακτηρίζουν το ζευγάρι Ρώσων κατασκόπων γείτονες των ιδιοκτητών ξενοδοχείου στη Χαλκιδική.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό από όσα φέρεται να συνέβαιναν μέσα στο ξενοδοχείο, το οποίο λέγεται ότι ήταν ιδιαίτερα περιποιημένο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό δημοσιογραφικό δίκτυο ερευνών, The Insider και την Telegraph, πρόκειται για τον Nikolay και τη Elena Šapošnikov, που το 2009 αγόρασαν την Villa Elena στη Χαλκιδική και μετακόμισαν εκεί ένα χρόνο αργότερα.

Αμέσως, μετέτρεψαν το ξενοδοχείο σε καταφύγιο για μέλη της GRU, της υπηρεσίας πληροφοριών του Βλαντιμίρ Πούτιν, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε τουλάχιστον δύο αποθήκες της εγκατάστασης για τους Alexander Mishkin και Anatoliy Chepiga, που κατηγορήθηκαν από τη βρετανική αστυνομία για τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα Sergei Skripal και της κόρης του Yulia στο Salisbury.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του The Insider, η Elena Šapošnikov συνδεόταν άμεσα με τη Μονάδα 29155 και πιθανότατα επέβλεπε τις φιλοκρεμλινικές δραστηριότητες του συζύγου της και του γιου τους, καταλήγοντας να… λάβει το βραβείο του Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το υψηλότερο στρατιωτικό βραβείο της χώρας, από τον ίδιο των Ρώσο πρόεδρο.

Παράλληλα, ο Nikolay, πρώην σοβιετικός αξιωματικός, τράβηξε την προσοχή των Τσέχων ερευνητών λόγω του ρόλου του στην Imex, μια εταιρεία όπλων που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν υλικό της σοβιετικής εποχής, ενώ ο γιος τους, ο Pavel, που ήταν κάποτε μέλος του Τσεχικού Κόμματος Πειρατών, ενός αριστερού κινήματος, εργάστηκε επίσης για την εταιρεία.

Απάντηση