Μεγάλη Παρασκευή: Τι γιορτάζουμε – Τι συμβολίζει
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ημέρα ιδιαίτερης σημασίας για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, καθώς αναφέρεται στη μνήμη του θανάτου του Ιησού Χριστού στον σταυρό.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ημέρα ιδιαίτερης σημασίας για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, καθώς αναφέρεται στη μνήμη του θανάτου του Ιησού Χριστού στον σταυρό. Είναι μια ημέρα πένθους και σκέψης για την ανθρωπότητα και την ανανέωση του πνευματικού μας βίου, μέσω της εστίασης στην ευαισθησία, την ευγνωμοσύνη και την αλληλεγγύη.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παρασκευής, οι πιστοί συναντιούνται στις εκκλησίες τους για να προσευχηθούν και να ακολουθήσουν τις τελετές του Επιταφίου και του Εσπερινού.
Μεγάλη Παρασκευή: Τι συμβολίζει
Η Μεγάλη Παρασκευή αναφέρεται στη σημαντική εβδομάδα της Πάσχα, κατά την οποία η χριστιανική κοινότητα τιμά τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του Ιησού Χριστού. Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τη δίκη του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, την μαρτυρική πορεία του προς τον Γολγοθά, τη σταύρωσή του και την ταφή του.
Κατά την τελετή της Αποκαθήλωσης, που πραγματοποιείται στις εκκλησίες το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, απεικονίζεται ο Ιησούς να αποσταυρώνεται και να κατεβαίνει από το σταυρό. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, τελείται η περιφορά του Επιταφίου, κατά την οποία οι πιστοί φέρνουν στολισμένη με λουλούδια και κεριά εικόνα του Χριστού στους δρόμους της πόλης, για να τιμήσουν το θάνατό του.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας της Μεγάλης Παρασκευής, οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα, ενώ οι πιστοί συνήθως νηστεύουν και απέχουν από τη χαρά και την ψυχαγωγια.
Μεγάλη Παρασκευή: τα έθιμα
Κατά τη Μεγάλη Παρασκευή, η θλίψη και ο πένθος κυριαρχούν στους πιστούς και οι νοικοκυρές αποφεύγουν τις καθημερινές δουλειές, συμπεριλαμβανομένου του μαγειρέματος. Αντ’ αυτού, γυναίκες και παιδιά στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια που είτε μαζεύουν από τη φύση είτε αγοράζουν. Επιπλέον, κατά τη Μεγάλη Παρασκευή, πολλοί πιστοί συμμετέχουν σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κρήτη, υπάρχουν ιδιαίτερα έθιμα, όπως η βράση των σαλιγκαριών και η κατανάλωση του ζουμού τους, καθώς και η στολισμένη περιφορά του Επιταφίου από νεαρά κορίτσια που ψέλνουν τα μοιρολόγια της Παναγίας.
Μετά τη διακόσμηση του επιταφίου, οι πιστοί πηγαίνουν στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν και να δείξουν υποταγή και ομολογία στον Χριστό. Συνήθως, άντρες, γυναίκες και παιδιά περνούν από κάτω από το επιτάφιο. Την ίδια ημέρα, οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται οποιαδήποτε εργασία. Επιπλέον, τηρείται αυστηρή νηστεία και απαγορεύεται η κατανάλωση λαδιού.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας την ίδια μέρα, φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο είτε καίγεται είτε πυροβολείται και στη συνέχεια καίγεται. Επιπλέον, πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους των συγγενών και των φίλων τους την ίδια μέρα, ενώ εάν έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα, πραγματοποιείται και η εκταφή των νεκρών.
Μεγάλη Παρασκευή: Τι τρώμε
Για το φαγητό της Μεγάλης Παρασκευής, μπορείτε να επιλέξετε ψητά λαχανικά, όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια, συνοδευόμενα από ψωμί και ελαιόλαδο. Επιπλέον, μπορείτε να προετοιμάσετε ένα κρύο σάντουιτς με ψητά λαχανικά, όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές, συνοδευόμενα από σος μουστάρδας και μελιού. Όσον αφορά τα όσπρια, μπορείτε να φτιάξετε φακές ή χούμους χωρίς λάδι.
Επιλέξτε για κύριο γεύμα κάποιο θαλασσινό μαγειρευτό π.χ. σουπιές με σπανάκι ή καλαμάρι με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά ή χταπόδι κρασάτο με μαϊντανό και συνοδεύστε το με πατάτα ή ψωμί ή ψητά θαλασσινά και λαχανικά με ψωμί, αν απέχετε από το λάδι.
Γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, αλλά και επαρκές σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Δευτερεύον γεύμα που θα μπορούσατε να το συνδυάσετε, μια αραβική πίτα με σαλάτα και ταχίνι ή ένα κρύο σάντουιτς με ψητά λαχανικά και σος μουστάρδας και μελιού.