Drones για την καταγραφή παραβάσεων σε αιγιαλούς και παραλίες
Οι περσινές αντιδράσεις των πολιτών που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε παραλίες γιατί οι επιχειρηματίες είχαν καταλάβει με διάφορους τρόπους την ακτογραμμή έφερε την λήψη άμεσων μέτρων από τις αρχές.
Από το Πολύχρονο Χαλκιδικής ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Παύλος Σαρόγλου σε μια επιτόπια έρευνα διαπιστώνει κατά πόσο εφαρμόζονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις.
Οι έλεγχοι των αρμοδίων ξεκίνησαν από την περασμένη Κυριακή και σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι επιχειρηματίες περίμεναν τους εναέριους ελέγχους. Εκείνοι που έχουν προσαρμοστεί στον νόμο δεν έχουν πρόβλημα με την συνέχιση λειτουργίας των καταστημάτων τους, ενώ όσοι συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες.

Ο νόμος ορίζει απόσταση τέσσερα μέτρα από το κύμα, αλλά κάποιοι επιμένουν ότι αυτό διαφέρει ανάλογα με την άμπωτη και την παλίρροια. Με τέτοιες δικαιολογίες προσπαθούν να υπεκφύγουν και να συνεχίσουν θεωρητικά “νομότυπα” την παρανομία τους. Ωστόσο, τέτοια θέματα έχουν επιλυθεί και εννοείται πως η απόσταση μετράται κατά την διάρκεια του παλιρροϊκού φαινομένου, πέρα από το μέγιστο σημείο της πλημμυρίδος και όχι της αμπώτιδος. Ούτως ή άλλως αυτά ορίζονται στο Άρθρο 5 «Οριοθέτηση αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού», του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

Τα μικτά κλιμάκια που θα βγαίνουν σε ελέγχους κατά την θερινή περίοδο θα συνεργάζονται με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και οι καταπατητές των παραλιών δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τις μικρές ή μεγαλύτερες παρανομίες.
Από 2.000 έως 60.000 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για εκείνους που θα απαγορεύουν την πρόσβαση στις παραλίες των επισκεπτών, ενώ προβλέπεται και η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων.

To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.