Ευρωεκλογές 2024: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2024. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών.

Τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν στις 9 Ιουνίου 2024, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Λιγότερο από 24 ώρες απέμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Από την ψηφοφορία θα αναδειχθούν τα 21 μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα, επί συνόλου 720 εδρών.

Πότε διεξάγονται οι Ευρωεκλογές;

Η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Ευρωκοινοβουλίου ξεκίνησε από τις 6 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 9 του μήνα. Γίνεται σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε διάφορες ημερομηνίες για κάθε χώρα.

Οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι που ψήφισαν, στις 6 Ιουνίου. Τους ακολούθησαν οι ψηφοφόροι στην Ιρλανδία στις 7 Ιουνίου. Οι εκλογείς στη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία ψηφίζουν στις 8 Ιουνίου. Η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Ιταλία ψηφίζουν για δύο ημέρες στις 7-8 Ιουνίου και στις 8-9 Ιουνίου αντίστοιχα. Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα, οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου.  

Ποιοι ψηφίζουν;

Σχεδόν 360 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ. Το κατώτατο όριο ηλικίας ποικίλλει, όμως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα 18 έτη. Αναφορικά με την χώρα μας, δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στη Γερμανία, ανήλικοι έχουν επίσης το δικαίωμα να ψηφίσουν, καθώς η ηλικία ψήφου για τις ευρωεκλογές έχει μειωθεί από τα 18 στα 16 έτη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκλογέων στη Γερμανία από περίπου 61,5 εκατ. το 2019 σε λίγο κάτω από 65 εκατ. φέτος.

Ποιοι εκλέγονται;

Συνολικά 720 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα εκλεγούν, μεταξύ πολλών χιλιάδων υποψηφίων. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι λιγότερα αυτή τη φορά, εν μέρει λόγω της συρρίκνωσης του κοινοβουλίου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το 2020.

Πού βρίσκεται η έδρα του Ευρωκοινοβουλίου;

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει δύο έδρες: στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) και στο Στρασβούργο (Γαλλία).  

Τις περισσότερες φορές η ολομέλεια συγκαλείται στο Στρασβούργο για την ψήφιση νόμων. Οι συνεδριάσεις του κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες γίνονται συνήθως σε καθημερινή βάση για άλλα κοινοβουλευτικά ζητήματα.

Οι ψηφοφόροι πρόκειται να επιλέξουν τα μέλη και άλλων νομοθετικών σωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Όχι, οι εκλογές γίνονται μόνο για τις έδρες του Ευρωκοινοβουλίου.

Το άλλο κύριο νομοθετικό σώμα της ΕΕ, το Συμβούλιο της ΕΕ, εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των χωρών μελών. Σε αυτό, υπουργοί των χωρών μελών συναντώνται σε διάφορες συνθέσεις, για παράδειγμα όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών ή οι υπουργοί Παιδείας της ΕΕ, για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που προτείνει σχέδια νόμου για εξέταση, τροποποίηση ή ακόμη και απόρριψη από τους άλλους δύο θεσμούς, δεν εκλέγεται. Αποτελείται από 27 Επιτρόπους περιλαμβανομένου του/της προέδρου της Επιτροπής, ο καθένας από τους οποίους διορίζεται από τη χώρα του/της μετά τις ευρωεκλογές.

Πόσος είναι ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ο πληθυσμός της ΕΕ των 27 χωρών μελών συνολικά είναι λίγο κάτω από 450 εκατομμύρια. Οι χώρες έχουν όλες μαζί ένα ΑΕΠ που φθάνει σχεδόν τα 17 τρισεκατομμύρια ευρώ και οι εμπορικές ανταλλαγές τους αντιστοιχούν περίπου στο 15% του παγκόσμιου εμπορίου.

Πότε ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Με τη Συνθήκη της Ρώμης του 1957 ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτή η ομάδα χωρών χρησιμοποιεί το όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερες χώρες έγιναν σταδιακά μέλη της ΕΕ από τότε. Η πιο σημαντική διεύρυνσή της σημειώθηκε το 2004 με την προσχώρηση 10 χωρών, κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, της Κύπρου και της Μάλτας. Η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα που έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.

Που ψηφίζω;  

Το εκλογικό τμήμα για τις Ευρωεκλογές 2024 καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικία των ψηφοφόρων. Για να εντοπίσετε το εκλογικό κέντρο, μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε πού ψηφίζεις». 

Πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα;

Οι κάλπες στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα. Στην χώρα μας εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους εκλογείς την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Έτσι, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Ποια κόμματα συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές;

Συνολικά 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο για να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές.  

Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων καλούνται να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων θα συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές είναι τα ακόλουθα:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΗ

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΜέΡΑ 25

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία

ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑΟΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ

ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΠΑΜ)

Κίνημα 21

ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (ΟΔΕΕ)

Νέα Αριστερά

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ

ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Ελλήνων Συνέλευσις

Πράσινο κίνημα

Δημιουργία

ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση