Προσθήκη προσωνυμίας «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» στον τίτλο του Γενικού Λυκείου Αρναίας.

Σημειώνεται ότι η μετονομασία του σχολείου μας είναι αποτέλεσμα σειράς εισηγήσεων και προτάσεων που ολοκληρώθηκε με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη και την σύμφωνη γνώμη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ και η οποία επικυρώθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού που δημοσιεύτηκε σε αντίστοιχο ΦΕΚ, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Τσιλιβερδής Δημήτριος, Διευθυντής ΓΕΛ Αρναίας και συνεχίζοντας τόνισε:

Την υπ’ αρ. 30/2024 σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη (ΑΔΑ: 6Υ17ΩΨ2-ΒΑΥ) μπορείτε να την δείτε εδώ:  

Παρατίθεται το παρακάτω απόσπασμα στο οποίο παρουσιάζεται το σκεπτικό της απόφασης: 

Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στο ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είναι μία προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας που στο πρόσωπό του τιμάται: Η Ελληνορθόδοξη πολιτιστική παράδοση, η Ορθοδοξία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως μακραίωνος θεσμός του διαχρονικού Ελληνισμού, αλλά κυρίως με τις πράξεις του και τα γραπτά του, μας παροτρύνει να αντιληφθούμε ότι επιστήμη και θρησκεία πρέπει να συνεργάζονται για το καλό του ανθρώπου, ότι ο άνθρωπος της εποχής μας επομένως και το σχολείο, έχει υποχρέωση να προάγει την επιστημονική έρευνα, επαναπροσδιορίζοντας τη χρήση της προς όφελος της ανθρωπότητας. Η αποδοχή της ανεξιθρησκίας και της διαπολιτισμικότητας στην παιδεία και στην κοινωνία, η αναγκαιότητα του διαλόγου ως μέσω ασφαλούς συμβίωσης των ανθρώπων, το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τη Γη, η παραδοχή ότι η παιδεία είναι βασικός πυλώνας διαμόρφωσης της προσωπικότητας του ανθρώπου προς το κοινό όφελος, είναι ορισμένες από τις θέσεις του που αποτυπώνονται επίσης στα γραπτά του κείμενα. Πρώτος, πριν απ’ όλους σε παγκόσμιο επίπεδο, από το 1989, έθεσε το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος διεθνώς, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση του ανθρώπου στη Γη. Χαρακτηρίζεται ως ο πρώτος «πράσινος» Πατριάρχης σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει αναλάβει πάμπολες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι επίτιμος διδάκτωρ σε πάνω από τριάντα οκτώ Πανεπιστήμια ανά την υφήλιο και θεωρείται μία από τις επιδραστικότερες προσωπικότητες των τελών του 20ου και αρχών του 21ου αιώνα.

Απάντηση