«ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 2023-2024»

Ένα χρόνος έχει περάσει από την ορκωμοσία μου στη Βουλή, για την δεύτερη κοινοβουλευτική θητεία, έπειτα από δική σας εντολή.

Το «ΙΣΧΥΡΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ» εκτός από προεκλογικό σύνθημα ήταν και μια συνεχής δέσμευση προς όλους τους Χαλκιδικιώτες, ώστε η δουλειά που έγινε- κατά την πρώτη μου θητεία- να συνεχίσει δυναμικά και στη δεύτερη, με περισσότερη όρεξη και συνέπεια αποφέροντας καρπούς για τον τόπο μας.

Ήταν συνάμα εκτός από δίκη σας εντολή και ένα προσωπικό στοίχημα για ουσιαστική και περισσότερη δουλειά, την οποία μπορούμε να αξιολογήσουμε μαζί και να καταγράψουμε, τι μπορεί να γίνει και στο εξής.

Αποτιμώντας τα πεπραγμένα της πρώτης κοινοβουλευτικής χρονιάς :

–45 Ομιλίες στην Ολομέλεια και σε Επιτροπές της Βουλής πάνω σε καίρια Σχέδια Νόμου, Ενσωματώσεις Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και Κανονισμών και άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

–144  Κοινοβουλευτικές Αναφορές,  Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις που αφορούσαν ζητήματα των πολιτών και φορέων της Χαλκιδικής προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Συγκεκριμένα με βάση τους στόχους που τέθηκαν και τις ενέργειες που έγιναν μέσα στην χρονιά αυτή:

Στόχος 1: Ενίσχυση του Πρωτογενή Τομέα, Εκσυγχρονισμός της Αγροτικής Παραγωγής, Άμεσες και Δίκαιες Ενισχύσεις και αποζημιώσεις, με παράλληλη προσαρμογή του Πρωτογενούς Τομέα στην Αλλαγή του Κλίματος:

✅ Κατάθεση 19 Κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων και Αναφορών σχετικά με προβλήματα και ερωτήματα που προέρχονταν από τοπικούς φορείς, αγρότες και πολίτες της Χαλκιδικής, πάνω σε θέματα Αγροτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς τα αρμόδια Υπουργεία για ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, φυσικών καταστροφών, κατανομής ενισχύσεων και αποζημιώσεων, αλλά και γενικότερων προβλημάτων.

✅   Ύστερα από 3 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, για την Χαλαζική Προστασία της Χαλκιδικής, από το 2022 έως και σήμερα, άρχισε επιτέλους να συζητιέται η εκ νέου ένταξή της.

✅    Με κοινοβουλευτική  παρέμβασή μου ζήτησα  από το ΥΠΑΑΤ, να καλυφθεί το υπολειπόμενο ποσό, προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος νέων αγροτών και να ενταχθούν, όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Το Υπουργείο υιοθέτησε αυτολεξεί την πρόταση, με αποτέλεσμα να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες.

✅   Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τα Σχέδια Βελτίωσης, ζητώντας την αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης στη Χαλκιδική και συνολικά στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το Υπουργείο υιοθέτησε και εδώ την πρόταση , αυξάνοντας τον Προϋπολογισμό, εντάσσοντας περισσότερους αγρότες στο εν λόγω πρόγραμμα.

✅  Για την ακαρπία της ελιάς για τα έτη 2021 και 2023, δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις  σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η  Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα επισήμανε ότι, σε περίπτωση δυσμενών κλιματικών φαινομένων, που μπορούν να εξομοιωθούν με θεομηνία, οι εθνικές αρχές μπορούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να χορηγήσουν στήριξη στους γεωργούς στο πλαίσιο του εθνικού προϋπολογισμού τους, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

✅   Έγιναν αρκετές συναντήσεις εργασίας με Αγροτικούς Συλλόγους και Φορείς της Χαλκιδικής, με στόχο κάθε φορά την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας, αλλά και την αναζήτηση νέων τρόπων ενίσχυσης των παραγόμενων  προϊόντων της Χαλκιδικής.

✅ Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις – αυτοψίες σε πληγείσες περιοχές και κτήματα της Χαλκιδικής μετά από καταστροφικές χαλαζοπτώσεις, ακραίες βροχοπτώσεις, αλλεπάλληλες ενέργειες για την ακαρπία της ελιάς, με κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για την δυνατότητα εξεύρεσης πόρων, ώστε να βρεθεί τρόπος οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια.

✅  Βασικός κανόνας και στόχος των παρεμβάσεων η προσέλκυση πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές, βελτιώνοντας το επίπεδο των υποδομών και υπηρεσιών στην ύπαιθρο και  δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης, με στόχο την τοπική ανάπτυξη.

Στόχος 2: Αναβάθμιση των Δομών για Ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας

✅    Κατάθεση 7 Κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων πάνω σε ζητήματα που αφορούσαν τον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας σχετικά με προβλήματα πολιτών και φορέων της περιοχής μας.

✅    Επίκαιρη Ερώτηση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής.

✅  Επισκέψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου και συζήτηση με τους εργαζομένους για τις ελλείψεις και τα καθημερινά προβλήματα που δημιουργούν αυτές, αλλά και ανάδειξη των σοβαρών λειτουργικών θεμάτων του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Χαλκιδικής.

✅  Παράλληλα κατατέθηκαν κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τα διαχρονικά προβλήματα και τις σημαντικές λειτουργικές ανάγκες στο Κατάστημα του e_ΕΦΚΑ Πολυγύρου, αλλά και για τους συμβασιούχους των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

Στόχος 3: Ανάπτυξη του Τουριστικού Προϊόντος της Χαλκιδικής και Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

✅  Κατάθεση 7 Κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων που αφορούν αίτημα για την προκήρυξη νέων Δράσεων κατά το ΕΣΠΑ 2021- 2027 για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, για τις επιπτώσεις της υπερυψωμένης λεωφόρου (Fly Οver) της Θεσσαλονίκης, στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, ζητημάτων που απασχολούν τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, τη ναυαγοσωστική ετοιμότητα ενόψει θερινής περιόδου, για τους λόγους αποκλεισμού  της Π.Ε. Χαλκιδικής από την αντικατάσταση επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων ΤΑΞΙ με επιβατηγά οχήματα από έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων.

✅    Συναντήσεις με τον Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης και Περιφερειάρχη ΠΚΜ για τις επιπτώσεις του Fly Οver στη Χαλκιδική.

✅  Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ενίσχυση της λειτουργίας του Δασικού Μουσείου του Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη- Βραστάμων Χαλκιδικής.

Στόχος 4: Δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για μαθητές, εκπαιδευτικούς, στήριξη του αθλητισμού και του πολιτισμού της Χαλκιδικής.

✅  14 Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, Ερωτήσεις και Αναφορές για την αντισεισμική θωράκιση όλων των Σχολικών Μονάδων της Χαλκιδικής, τον χαρακτηρισμό του Δήμου Σιθωνίας ως δυσπρόσιτης περιοχής, την έλλειψη διδακτικού προσωπικού, την επαναλειτουργία της Μαθητικής Κατασκήνωσης της Μεταμόρφωσης, τον καθορισμό της 17ης Μάη ως ημέρας αργίας για όλη την ΠΕ Χαλκιδικής, την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του γηπέδου ρίψεων Νέας Ηράκλειας.

✅  Συναντήσεις με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας και συνεργασία, ώστε να  επιλυθούν ζητήματα στη Γενική αλλά και Ειδική Εκπαίδευση.

✅   Συνάντηση με Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, για ζητήματα στελέχωσης διδακτικού προσωπικού στο Δήμο Σιθωνίας.

✅   Συναντήσεις με Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και Συλλόγους Γονέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

✅   Κοινοβουλευτική Αναφορά  για την στελέχωση των Ειδικών Σχολειών της Χαλκιδικής και την ανέγερση νέου διδακτηρίου ΕΕΕΕΚ Πολυγύρου.

✅   Επιστολή στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την εξασφάλιση μετακίνησης μαθητών ΑΜΕΑ της Χαλκιδικής προς Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΟΑΕΔ στη  Λακκιά Θεσσαλονίκης.

✅   Εξασφάλιση νέου υλικοτεχνικού εξοπλισμού στα Σχολεία της Χαλκιδικής σε συνεργασία με τις ΚΤΥΠ.

✅   Tο Yπουργείο Πολιτικής Προστασίας έπειτα από παρέμβασή μου, εξετάζει τον προσεισμικό έλεγχο σε δημόσια κτίρια και σχολικές μονάδες.

Στόχος 5: Δημιουργία και Αναβάθμιση  Υποδομών  

✅   Κατάθεση 7 Κοινοβουλευτικών Παρεμβάσεων για ζητήματα που αφορούσαν τις Υποδομές, Μεταφορές, Ανάπτυξη και Επενδύσεις.

✅  Πραγματοποίηση συναντήσεων με τον Υφυπουργό Εσωτερικών και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, για τις επιπτώσεις του Fly Οver στη Χαλκιδική, ενώ συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών για τα υπό κατασκευή Φράγματα στη Χαλκιδική.

✅   Κοινοβουλευτική παρέμβαση, για την κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην είσοδο του Αγίου Μάμα  όπου σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου, αναμένεται η διαδικασία διερεύνησης των κυκλοφοριακών συνθηκών και προμελέτης του κόμβου.

✅   Για τις εξελίξεις στην ολοκλήρωση των μελετών του οδικού δικτύου Πολυγύρου-Τρυπητής- Ουρανούπολης, ύστερα από κοινοβουλευτική Ερώτηση, δεν διαφαίνεται, για μια ακόμη φορά, ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα κατασκευής, ενός εξαιρετικά σημαντικού οδικού τμήματος.

✅   Παράλληλα αιτήθηκα την θεσμοθέτηση ελέγχου συντήρησης υποδομών δημόσιας χρήσης ανά τη χώρα, τον έλεγχο ασφάλειας και νομιμότητας στα Περιφερειακά Αεροδρόμια της χώρας, ενώ κοινοβουλευτικό αίτημα κατατέθηκε για τα ακριβή χρονοδιαγράμματα χρηματοδότησης και ολοκλήρωση έργων αναβάθμισης, βελτίωσης και υποστήριξης των Σιδηροδρομικών Δικτύων.

✅  Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, έγινε τεκμηριωμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση, στην οποία επισημάνθηκε, πως από το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης δεν υπήρχαν προγραμματισμένα για την Χαλκιδική, βασικά έργα αναβάθμισης οδικών δικτύων, λιμενικά έργα, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της έλλειψης νερού, άρδευσης και ύδρευσης, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα, τον Τουρισμό και την Υγεία.

Όσον αφορά τις ευνοϊκές δανειακές συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτές στην πραγματικότητα έγιναν σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, αποκλείοντας τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Στόχος 6: Πολιτικές Βελτίωσης της Καθημερινότητας και των Υπηρεσιών-Στήριξη και ενίσχυση των Σωματείων, Συλλόγων και Κοινωνικών Ομάδων.

✅   Κατάθεση 20 Κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων που σχετίζονται με ζητήματα οικονομίας, εργασίας, δικαιοσύνης και τη στήριξη των αιτουμένων σωματείων και συλλόγων. Παρεμβάσεις με αίτημα  την θεσμοθέτηση του επιδόματος ανάρρωσης αυτοαπασχολούμενων, την παράταση εργασίας σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για ανέργους αλλά και συμβασιούχους εργαζομένους του ΕΟΔΥ, για την μη περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των δικηγόρων της Χαλκιδικής, την αναδιάρθρωση των ειρηνοδικείων και την προώθηση των αιτημάτων των σωματείων συμβασιούχων καθαριστών.

✅   Κατάθεση 9 κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων για τη δημιουργία Νέου Πυροσβεστικού Σταθμού στον Πολύγυρο, για την μη αναστολή λειτουργίας των Καταστημάτων ΕΛΤΑ Αγίου Νικολάου και Ν.Μαρμαρά, αλλά και για το αν προγραμματίζεται περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων ΕΛΤΑ της Χαλκιδικής συνολικά. Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις με αίτημα την άμεση στελέχωση της Κτηματικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, του e-ΕΦΚΑ, για τη συνέχιση της λειτουργίας του Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ν.Καλλικράτειας και την  αναγκαιότητα έγκαιρου προγραμματισμού για την αντιπυρική προστασία της Χαλκιδικής.

✅  Συνεχείς συναντήσεις με πολίτες και με φορείς της Χαλκιδικής για να ακούσουμε τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους για τα ζητήματα που τους απασχολούν: ανέργους, εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, μελισσοκόμους, εργαζομένους στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων, Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σωματείο καθαριστών.

✅    Επιστολή στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της Χαλκιδικής για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

✅  Οικονομική ενίσχυση Συλλόγων Πολιτισμού και Αθλητικών Σωματείων και στήριξή τους για την έγκριση προγραμμάτων για την παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος και τη διατήρηση παράδοσης και της λαογραφίας της Χαλκιδικής.

✅   Υλοποίηση του Επιδόματος Μητρότητας για κατηγορίες γυναικών όπως αγρότισσες, αυτοαπασχολούμενες και μη μισθωτές μητέρες που θα συμβάλει ουσιαστικά σε μια μερική ανακούφιση των κοινωνικών αυτών ομάδων.

✅   Η  δυνατότητα και οι προϋποθέσεις παράτασης της διάρκειας του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα για 2.260 θέσεις ανέργων σε υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης -ΥΠΥΤ) εξετάζεται από το Υπουργείο.

✅    Έγκριση ( 6 ) έξι νέων θέσεων για την  Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής μέσω ΑΣΕΠ.

✅  Έγκριση τριών (3) συνολικά θέσεων με προκηρύξεις του 2022 και 2023 στο πλαίσιο των προγραμματισμών προσλήψεων τακτικού προσωπικού και δέσμευσή τους για την κάλυψη μέσω των διαδικασιών προσλήψεων στην Τοπική Διεύθυνση e-ΕΦΚΑ Χαλκιδικής.

Στην πρώτη χρονιά της δεύτερης κοινοβουλευτικής μου θητείας έθεσα στόχους, ώστε να κινητοποιηθούν διαδικασίες για να προχωρήσουν έργα υποδομών που είχαν λιμνάσει, ενεργοποιήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς για την υλοποίηση κρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προώθησα αιτήματα υπηρεσιών για στελέχωση,  αγροτών  για οικονομική ενίσχυση, σωματείων εργαζομένων, ανέργων, αλλά και συλλόγων πολιτισμού, ενώ συμμετείχα ενεργά στις συλλογικές προσπάθειες των φορέων του τόπου, για την επίλυση ζητημάτων της περιοχής μας.

Στις νέες ανάγκες που προκύπτουν και στις καινούριες προτεραιότητες που τίθενται με βάση τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται, δηλώνω παρών και στη διάθεσή σας να συνεργαστούμε από κοινού, ώστε η προσπάθεια αυτή να δυναμώσει ακόμη περισσότερο και να δημιουργηθούν, νέες προϋποθέσεις ανάπτυξης και προόδου για τον τόπο μας!

Σας ευχαριστώ θερμά για την συνεπή και αμείωτη στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια!!!

Συνεχίζουμε με μεγαλύτερο πείσμα και θετική διάθεση την προσπάθεια με κύριο στόχο να διεκδικήσουμε τη Χαλκιδική που μας αξίζει !

Απάντηση