«Πιθανώς καρκινογόνα» όλα τα ταλκ και όχι μόνο της Johnson & Johnson σύμφωνα με την IARC

Τον Ιούνιο του 2024, μια Ομάδα Εργασίας 29 επιστημόνων από 13 χώρες συναντήθηκε στη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) στη Λυών της Γαλλίας, για να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της για την καρκινογένεση του τάλκ και του ακρυλονιτριλίου.

 Η IARC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στοιχεία – περιορισμένα στους ανθρώπους, αλλά επαρκή σε πειραματόζωα – που υποστηρίζουν ότι το ταλκ μπορεί να προκαλέσει καρκίνους , ιδιαίτερα των ωοθηκών και των πνευμόνων.

Το ταλκ ταξινομήθηκε ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» (Ομάδα 2Α) με βάση έναν συνδυασμό «περιορισμένων» αποδεικτικών στοιχείων για καρκίνο στον άνθρωπο, «επαρκών» αποδεικτικών στοιχείων για καρκίνο σε πειραματόζωα και «ισχυρών» μηχανιστικών στοιχείων σε ανθρώπινα πρωτογενή κύτταρα και πειραματικά συστήματα. Αυτή η αξιολόγηση αντικαθιστά τις προηγούμενες ταξινομήσεις του «ταλκ που δεν περιέχει αμίαντο ή αμιαντόμορφες ίνες» και «περινεϊκή χρήση σκόνης σώματος με βάση το ταλκ» στο IARC.

Τον Ιούνιο ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson συμφώνησε να πληρώσει 700 εκατομμύρια δολάρια, για να διευθετήσει αγωγές που κατατέθηκαν κατά της εταιρείας για κατηγορίες για παραπλανητική εμπορία και πώληση προϊόντων που περιείχαν σκόνη ταλκ, η οποία έχει συνδεθεί με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση όσον αφορά στα ταλκ, πρόκειται για ορυκτό υψηλού όγκου που χρησιμοποιείται σε πλαστικά, κεραμικά, χρώματα, χαρτί, υλικά στέγης, προϊόντα καουτσούκ, ζωοτροφές, τρόφιμα, λιπάσματα, καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Σε αρουραίους SD που εκτέθηκαν με εισπνοή, το ταλκ προκάλεσε βρογχιολοκυψελιδικό καρκίνωμα, βρογχιολοκυψελιδικό αδένωμα ή καρκίνωμα (συνδυασμένο), κακοήθη φαιοχρωμοκύτωμα, καλοήθη ή κακοήθη φαιοχρωμοκύτωμα (συνδυασμένο), αμφοτερόπλευρο καλοήθη φαιοχρωμοκύτωμα και αμφοτερόπλευρο θηλυκό αδενοχρωμοκύτωμα. και καλοήθη, κακοήθη ή σύνθετο φαιοχρωμοκύτωμα (συνδυασμένο) του μυελού των επινεφριδίων στους άνδρες.

Παρατηρήθηκε επίσης μια σημαντική θετική τάση σε άνδρες και γυναίκες για τη συχνότητα εμφάνισης φαιοχρωμοκυτωμάτων (καλοήθης και συνδυασμός καλοήθων, σύνθετων ή κακοήθων όγκων στους άνδρες· κακοήθεις και ο συνδυασμός καλοήθων ή κακοήθων όγκων στις γυναίκες).

Η γνωμοδότηση τέλος αναφέρει πως το ταλκ προκαλεί χρόνια φλεγμονή. σε πειραματικά συστήματα in vivo, ενώ παρατηρήθηκαν συνεπείς και συνεκτικές ενδείξεις σε διάφορους ιστούς ακολουθώντας διαφορετικές οδούς και εκθέσεις έως και 2 ετών. Το ταλκ μεταβάλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τον κυτταρικό θάνατο ή την παροχή θρεπτικών ουσιών. Επιπλέον, πολλαπλές μελέτες έδειξαν υπερπλασία στο αναπνευστικό σύστημα τρωκτικών που εκτέθηκαν χρόνια με εισπνοή ή οξεία με ενδοτραχειακή χορήγηση.

cibum.gr

Απάντηση