Πόσο καλό μας κάνει το να διαβάζουμε τις ειδήσεις;

Πολύς κόσμος συνηθίζει να ενημερώνεται το πρωί διαβάζοντας τις ειδήσεις από την εφημερίδα, τον υπολογιστή ή το κινητό του. Μάλιστα κάποιοι δεν ξεκινούν την μέρα τους, αν δεν επιδοθούν στη συγκεκριμένη συνήθεια.

Πρόκειται όμως για μια καλή και αθώα συνήθεια όπως νομίζουμε ή μήπως όχι; Τελικά η ανάγνωση των ειδήσεων κάνει καλό στην υγεία μας ή μήπως μας βλάπτει; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.

Γιατί δεν πρέπει να διαβάζουμε τις ειδήσεις το πρωί

Αυτή η φαινομενικά αθώα πρωινή (και όχι μόνο) συνήθεια που έχουμε οι περισσότεροι από εμάς, ίσως να μην είναι τελικά και τόσο ακίνδυνη για την υγεία μας, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να υπεύθυνη για μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η πρωινή ενημέρωση μπορεί να προκαλέσει από χρόνιο στρες, μέχρι την αναιτιολόγητη πρόσληψης βάρους ή υπονόμευση της προσπάθειας μας να χάσουμε κιλά. Μάλιστα τα προβλήματα διογκώνονται σε όσους πάσχουν από χρόνια αϋπνία ή έχουν γενικά προβλήματα με τον ύπνο τους.


Πως γίνεται όλο αυτό; Πολύ απλά, το να διαβάζει κανείς τις ειδήσεις το πρωί (πχ από εφημερίδες ή από το διαδίκτυο) είναι μια συνήθεια που μπορεί να του προκαλέσει όχι μόνο άγχος και στρες, αλλά ακόμη και φόβο, εκνευρισμό ή ανησυχία μέσα στην μέρα.

Το ίδιο ακριβώς φυσικά ισχύει και για όλους όσους προτιμούν να ενημερώνονται κάθε πρωί από την τηλεόραση ή από το ραδιόφωνο.

Αντίστοιχα, όσοι προτιμούν να διαβάζουν τις ειδήσεις πριν κοιμηθούν, πχ από το smartphone ή το tablet μπορούν να χάσουν πολύτιμες ώρες από τον ύπνο τους με αποτέλεσμα να ξυπνούν κουρασμένοι και μακροπρόθεσμα να κινδυνεύουν από αϋπνία.

Ο λόγος είναι γιατί πολύ απλά οι ειδήσεις συνήθως δεν είναι ευχάριστες, για αυτό και μας προκαλούν άγχος, στρες και εκνευρισμό. Το στρες με τη σειρά του, οδηγεί το σώμα μας στο να παράγει διάφορες ορμόνες που το βοηθούν να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, δηλαδή στη στρεσογόνο κατάσταση που εμείς οι ίδιοι το υποβάλαμε άθελα μας.

Πως σχετίζεται η “ενημέρωση” με την απώλεια βάρους

Όταν το άγχος είναι βραχυχρόνιο, ο οργανισμός το προσπερνάει και το αντιμετωπίζει χωρίς πρόβλημα και κυρίως χωρίς να δημιουργεί νέα κύτταρα λίπους.

Όταν όμως είναι μακροχρόνιο, τότε το σώμα μας αναγκάζεται να μετατρέπει τα βλαστοκύτταρα σε νέα κύτταρα λίπους προκειμένου να φυλάξει εκεί ενέργεια (θερμίδες) προκειμένου να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη στρεσογόνο κατάσταση.
Έτσι, μέχρι να απαλλαγούμε εντελώς από αυτό που μας προκαλεί άγχος δεν θα μπορούμε να χάσουμε βάρος, ακόμη κι αν τρώμε λιγότερο! Κι αυτό γιατί πολύ απλά το ίδιο μας το σώμα θα σαμποτάρει, χωρίς να το θέλει, την προσπάθεια μας.

Απίστευτο, κι όμως αληθινό και μάλιστα επιστημονικά αποδεδειγμένο!

Απάντηση