Σήμερα έμαθα: Πως λειτουργεί η καφεΐνη στον οργανισμό μας;

Η καφεΐνη δεν είναι το φάρμακο που προκαλεί τρέμουλο και μας δίνει ώθηση όπως νομίζετε ότι είναι. Αν μη τι άλλο, είναι ένας ύπουλος απατεώνας.

Πρώτον, λίγη βιολογία. Καθώς οι νευρώνες σας πυροδοτούνται όλη την ημέρα, μια νευροχημική ουσία που ονομάζεται αδενοσίνη συσσωρεύεται στο σώμα σας. Το νευρικό σύστημα χρησιμοποιεί ειδικούς υποδοχείς για να παρακολουθεί τα επίπεδα αδενοσίνης του σώματός σας. Καθώς η μέρα περνάει, όλο και περισσότερη αδενοσίνη περνά μέσα από αυτούς τους υποδοχείς και σας προκαλεί υπνηλία. Είναι ένας από τους λόγους που κουράζεται κάποιος τη νύχτα.

Η καφεΐνη, ωστόσο, είναι ένας κρυφός μιμητής. Έχει το ίδιο μέγεθος και σχήμα με την αδενοσίνη και όταν πίνετε το πρωινό σας καφέ, οι υποδοχείς αδενοσίνης σας δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά. Συγκεκριμένα, η καφεΐνη προσκολλάται στον υποδοχέα Α1. Με την καφεΐνη συνδεδεμένη στον υποδοχέα, πολλά από τα μόρια αδενοσίνης του σώματός σας δεν μπορούν να εισέλθουν. Δημιουργεί ένα είδος κυκλοφοριακής συμφόρησης. Με όλη αυτή την αδενοσίνη αποκλεισμένη, η καφεΐνη σας εμποδίζει κατά κάποιον τρόπο να κουραστείτε.

Αλλά δεν προέρχεται από εκεί η ώθηση του καφέ. Με τον υποδοχέα αδενοσίνης φραγμένο, νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και το γλουταμικό παιρνουν ένα προβάδισμα στην εκκίνηση. Τα επίπεδα ντοπαμίνης σας διογκώνονται, δίνοντάς σας ένα ήπιο τράνταγμα ενέργειας. Κατά κάποιο τρόπο, η καφεΐνη είναι σαν πορτιέρης. Μπλοκάρει την πόρτα, κρατώντας τα κουρασμένα μόρια έξω, ενώ τα πιο διεγερτικά μόρια διασκεδάζουν.

Αλλά το πάρτι δενμπορεί να διαρκέσει πολύ. Η καφεΐνη μπορεί να σας δώσει αυτή την απαραίτητη πρωινή ώθηση, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να συντριβείτε. Χρειάζονται περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ για να μπλοκάρουν τους μισούς υποδοχείς Α1 του εγκεφάλου. Με τόσους πολλούς υποδοχείς φραγμένους, η αδενοσίνη που τοποθετείται στο σώμα σας δεν έχει πού να πάει. Έτσι, όταν η καφεΐνη εξασθενεί, όλη αυτή η επιπλέον αδενοσίνη διέρχεται από τους υποδοχείς σας. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να επεξεργαστεί το σώμα σας την τεράστια ροή νέων μεταβολιτών. Και μάντεψτε. Σε αφήνει να νιώθεις ακόμα πιο ζαβλακωμένος από ό,τι θα ένιωθες πριν.

Απάντηση