Μπαίνουν φρένα στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Νέες παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις δρομολογούν από το φθινόπωρο τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Τουρισμού, με στόχο την ουσιαστικότερη αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και τον έλεγχο των τιμών των ενοικίων, αλλά και την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία.
Μετά τη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου θα επαναξιολογηθούν τα τελευταία μέτρα που εφαρμόζονται από τις αρχές του έτους και θα συμπληρωθούν με νέες παρεμβάσεις, οι οποίες θα είναι σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα με τη μέθοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Με βάση τα σχέδια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι νέες παρεμβάσεις προσανατολίζονται, μεταξύ άλλων, στη διεύρυνση του αριθμού των ιδιοκτητών ακινήτων που μπορούν να προσφέρουν βραχυχρόνιες μισθώσεις, ακόμη όμως και σε περιορισμούς στον αριθμό, τη διάρκεια και τη γεωγραφική κάλυψη των μισθώσεων.
Ειδικότερα στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου και των φορέων όσον αφορά το νέο καθεστώς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναμένεται να τεθούν:
Αριθμητικοί, τοπικοί και χρονικοί περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση ανά έτος. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η παράγραφος 8 του άρθρου 111 του Ν. 4446/2016: «Με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
- να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
- η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος».
Να οριστεί μέγιστος αριθμός ακινήτων που θα εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι θα πρέπει σε κάθε περιοχή να καταγραφούν οι ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων, ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.
Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε νέα αλλαγή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να δει τα αποτελέσματα των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων και με βάση αυτά να «κλειδώσει» τα όποια νέα μέτρα για τις συγκεκριμένες μισθώσεις.
Οι παρεμβάσεις που έγιναν από τις αρχές του 2024 είναι οι ακόλουθες:
- Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη σύσταση ατομικών επιχειρήσεων. Επιβαρύνονται πλέον με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές και πρέπει να επιβαρύνουν με ΦΠΑ 13% τα ακαθάριστα εισοδήματα βραχυχρόνιων μισθώσεων που αποκτούν από όλα τους τα ακίνητα, τα οποία εκμεταλλεύονται με αυτό το καθεστώς.
- Σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», το οποίο κλιμακώνεται από 0,5 έως 10 ευρώ την ημέρα.
- Το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, το οποίο μέχρι 31-12-2023 ανερχόταν σε 5.000 ευρώ και επιβαλλόταν στον διαχειριστή των ακινήτων, είτε είναι κύριος είτε επικαρπωτής είτε τρίτος, ορίζεται πλέον, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο στις 5.000 ευρώ.
- Τέθηκε όριο 60 ημερών στη διάρκεια μιας μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια.
- Στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.