«ΑΠ.ΠΑΝΑΣ :ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2025 ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας
Επίκαιρη Ερώτηση υπέβαλε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χαλκιδικής κ. Πάνας Απόστολος προς τον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη Άδωνη ζητώντας να καλυφθούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και άμεσα οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.
Κατά την πρωτολογία του ο κ.Πάνας ανέφερε ότι, η Χαλκιδική λόγω της γεωμορφολογίας της, του κακού οδικού δικτύου, αλλά και της κατακόρυφης αύξησης του πληθυσμού, πρέπει να χαρακτηριστεί και να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία ως μια Περιφερειακή Ενότητα ειδικών συνθηκών, καθώς δημιουργούνται πολλά προβλήματα λόγω της έλλειψης υποδομών, προβλήματα εκπαιδευτικά και κυρίως ζητήματα που αφορούν την υγεία των πολιτών της Χαλκιδικής, αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών της.
Εδώ ο κ.Πάνας τόνισε στον κ.Γεωργιάδη, πως σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες ιατρών όπως Ακτινολόγους, Νευρολόγους, Παθολόγους, Πνευμονολόγους, Ωριλά, Γαστρεντερολόγους, Αναισθησιολόγους, Οφθαλμιάτρους, Παιδιάτρους, Οδοντίατρους αλλά και Δερματολόγους. Εκτός των ιατρικών ειδικοτήτων ελλείψεις παρουσιάζονται σε νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε παρασκευαστές ,χειριστές αλλά και άλλες υπηρεσίες. Σημείωσε μάλιστα, πως το 41% του συνόλου των εργαζομένων του Νοσοκομείου έχει συνάψει σύμβαση ορισμένου χρόνου, η οποία και λήγει 31 Δεκεμβρίου με αδιευκρίνιστο μέλλον.
Ο κ. Γεωργιάδης στην πρωτολογία του ανέφερε μεταξύ άλλων, πως αποδέχεται την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της Χαλκιδικής και ότι έγιναν προσπάθειες για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, ενώ η Χαλκιδική παρουσιάζει μέσο όρο κάλυψης προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού κατά 60-65%, ποσοστό το οποίο συμφώνησε ότι είναι χαμηλό. Τόνισε δε πως το Υπουργείο έκανε δεκτό το αίτημα για νέες προσλήψεις 27 ιατρών από το 2025, χωρίς να αναφέρει τις ειδικότητες και αντίστοιχα γενικά νοσηλευτικού.
Ο κ. Πάνας στη δευτερολογία του ανέφερε, ότι το ζήτημα της ενίσχυσης του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική, το αιτήθηκε με επανειλημμένες παρεμβάσεις του στη Βουλή τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, καθώς λειτουργούν ως ένα τμήμα Εξωτερικά Ιατρεία και Επείγοντα με το ίδιο προσωπικό, δημιουργώντας προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ραντεβού, αλλά και στην αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού, η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας υπάρχει έτοιμη, ως προς τις εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό, αλλά δε μπορεί να λειτουργήσει, ενώ ο Αξονικός Τομογράφος να αδυνατεί να εξυπηρετήσει σε 24ωρη βάση και οι αξονικές να στέλνονται σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς γνωμάτευση. Ο κ. Γεωργιάδης συμφώνησε για την έλλειψη ακτινοδιαγνώστη και ενημέρωσε πως εντός τριμήνου η διάγνωση αξονικών και μαγνητικών σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας θα γίνεται διαδικτυακά μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας, λόγω της έλλειψης της εν λόγω ειδικότητας.
Ο κ. Πάνας δήλωσε μετά το πέρας της συζήτησης : «Η ανακοίνωση των 27 νέων προσλήψεων σε ιατρούς καθώς και αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό κατά την Επίκαιρη ερώτηση μου είναι μια θετική εξέλιξη στα υγειονομικά δεδομένα της Χαλκιδικής. Θα πρέπει όμως, να έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με τις ανάλογες ειδικότητες που προκηρύσσονται και ταυτόχρονα να αναπροσαρμοστεί από την πλευρά της Κυβέρνησης νέος υγειονομικός χάρτης ανάλογα με τις ανάγκες κάθε Περιφερειακής Ενότητας, δίνοντας προτεραιότητα στη Χαλκιδική μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή που δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ώστε να παρέχονται οι αυτονόητες υγειονομικές υπηρεσίες και σε αυτούς αλλά και στους πολίτες της Χαλκιδικής. Δηλώνω παρών και εξακολουθώ να παρακολουθώ την εξέλιξη των προσλήψεων αυτών παρεμβαίνοντας κοινοβουλευτικά ανάλογα με τα δεδομένα ».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του κ.Πάνα στον παρακάτω σύνδεσμο:
To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.