Το ήξερες ότι η μεγαλύτερη ημέρα στη Γη θα είναι πάντα η «σημερινή»; Ο λόγος
Αν αναρωτιόσασταν ποια είναι η μεγαλύτερη μέρα στη Γη, η απάντηση είναι πάντα η «σημερινή». Ποιος είναι όμως ο λόγος;
Η Γη είναι παράξενη και είναι δύσκολο να μην απογοητευτείς από τα διάφορα επιστημονικά φαινόμενα που φαινομενικά δεν βγάζουν νόημα. Με τόσα μυστήρια, δεν είναι ωραίο να μάθεις κάτι που είναι αληθινό για μια αλλαγή;
Γη και Σελήνη: Γιατί συμβαίνει αυτό;
Τώρα, ίσως αναρωτιέστε γιατί είναι αυτό το γεγονός, αλλά είναι πολύ απλό να καταλάβετε γιατί συμβαίνει. Ξεχάστε τα ρολόγια που πηγαίνουν μπρος ή πίσω, τις ειδοποιήσεις στο ημερολόγιο του κινητού σας για τη μεγαλύτερη ή μικρότερη μέρα – δεν είναι σωστά.
Η εξήγηση έχει να κάνει με τη Σελήνη. Αυτός ο γιγαντιαίος βράχος έχει σημαντική επίδραση στον πλανήτη μας. Συγκεκριμένα, η βαρυτική της δύναμη επηρεάζει τις «παλίρροιες» μας, οι οποίες είναι οι περιοδικές αυξήσεις και μειώσεις των επιπέδων της θάλασσας. Οι παλίρροιες ανεβαίνουν και πέφτουν ανάλογα με το ποια πλευρά της Γης είναι πιο κοντά στη Σελήνη, προκαλώντας μια παλιρροιακή διόγκωση όταν είναι πιο κοντά.
Ενώ η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της εντός 24 ωρών, η Σελήνη χρειάζεται 27,5 ημέρες για να κάνει μία περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας.
Λόγω αυτής της περιστροφής, σημαίνει ότι η παλιρροιακή διόγκωση είναι λίγο μπροστά από τη Σελήνη, καθώς η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα στον άξονά της και προκαλεί τη Σελήνη να επιταχύνει λίγο καθώς η παλιρροιακή διόγκωση την τραβάει πιο κοντά.
Καθώς η παλιρροιακή διόγκωση τραβά τη Σελήνη, η Σελήνη, με τη σειρά της, «ρουφάει» την περιστροφική ενέργεια της Γης, κάνοντάς την να επιβραδύνει λίγο.
Η επιβράδυνση της περιστροφής της Γης
Η επιβράδυνση της περιστροφής της Γης προκαλεί την παράταση της διάρκειας της μέρας, περίπου 0,0023 δευτερόλεπτα κάθε 100 χρόνια.
Ανάλογα με την πηγή, μπορεί να είναι 0,0018 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με το Guinness World Records: «Η ταχύτητα με την οποία η Γη περιστρέφεται επιβραδύνεται σταδιακά λόγω μιας διαδικασίας που ονομάζεται παλιρροιακή τριβή καθώς και ενός φαινομένου γνωστού ως σύνδεση πυρήνα-μανδύα».
Αυτές οι δυνάμεις παρατείνουν τη διάρκεια της μέρας κατά 0,0018 δευτερόλεπτα (1,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου) κάθε αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη μέρα που υπήρξε ποτέ είναι πάντα η «σήμερα», αν και μόνο με μια «αμελητέα αύξηση». Έτσι, κάθε μέρα γίνεται λίγο μεγαλύτερη.
Η αφαίρεση του δευτερολέπτου
Το 1900, μια μέρα ήταν ακριβώς 24 ώρες σε διάρκεια, αλλά μια ανάλυση αστρονομικών παρατηρήσεων έχει δείξει ότι η αρχή του 21ου αιώνα διαρκεί περίπου 24 ώρες και 0,002 δευτερόλεπτα.
Καθώς κάθε μέρα είναι λίγο μεγαλύτερη από τις 24 ώρες, προστίθεται μερικές φορές ένα επιπλέον δευτερόλεπτο, το οποίο ονομάζεται «λεπτό διαφυγής», έτσι ώστε ο χρόνος που χρησιμοποιούμε καθημερινά να είναι ο ίδιος με τον χρόνο περιστροφής της Γης.
Αυτά τα δευτερόλεπτα διαφυγής προστίθενται συνήθως πριν τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου ή 31ης Δεκεμβρίου και αυτή η διαδικασία εισήχθη για πρώτη φορά στις 30 Ιουνίου 1972.
To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.