Η ελιά Χαλκιδικής

 Η ελιά Χαλκιδικής βρίσκεται στην τελική ευθεία  πριν απο την απόκτησει της σφραγίδας ΠΟΠ Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει τη σφραγίδα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Προστασία Προέλευσης) σε 88 προϊόντα, μεταξύ αυτών 20 τυριά, 10 ελιές και 27 ελαιόλαδα, 23 λαχανικά- φρούτα- όσπρια, 1 αρτοσκεύασμα και 1 παρασκεύασμα ψαριού (αυγοτάραχο Μεσολογγίου) και κάποια άλλα προϊόντα όπως είναι ο κρόκος Κοζάνης, το μέλι και προϊόντα μαστίχας , μαστιχέλαιου και τσίχλας Χίου. Εξίσου πλούσια είναι και η λίστα με τα αναγνωρισμένα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά (τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά, κουμκουάτ, Κέρκυρας, η μαστίχα Χίου και το κίτρο Νάξου) στην οποία συνεχώς προστίθενται κι άλλα. Οι βασικοί «ανταγωνιστές» μας στα ελαιόλαδα είναι η Ιταλία και στα τυριά η Γαλλία.

1) Προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Τι σημαίνει;


« ονομασία προέλευσης»: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή τη συγκεκριμένη χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή « γεωγραφική ένδειξη »: το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου: που κατάγεται από την εν λόγω περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή την εν λόγω χώρα, του οποίου η συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω γεωγραφική καταγωγή , του οποίου η παραγωγή ή /και η μεταποίηση ή/ και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

2) Προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Γιατί και ποιους ωφελούν;
Η αναγνώριση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ τα οποία διατίθενται στην αγορά είναι προς όφελος των παραγωγών, μεταποιητών κλπ., διότι ο δίκαιος ανταγωνισμός που αναπτύσσεται μεταξύ αυτών που δικαιούνται τις εν λόγω ενδείξεις, ενισχύει την αξιοπιστία αυτών των προϊόντων στα μάτια των καταναλωτών. Οι παραγωγοί, ιδίως μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν εύκολα προϊόντα που παρουσιάζουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά, βελτιώνοντας το εισόδημα τους με τις καλύτερες τιμές στην αγορά. Επίσης είναι προς όφελος των καταναλωτών οι οποίοι πρέπει να έχουν σαφείς και συνοπτικές πληροφορίες για την καταγωγή του προϊόντος και να αγοράζουν προϊόντα με εγγύηση ως προς την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους.

3) Πόσα και ποιά ελληνικά γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα έχουν αναγνωρισθεί ως προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ;
Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία, συνολικά 88 Ελληνικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). Τα προϊόντα αυτά είναι Ελαιόλαδα, Επιτραπέζιες Ελιές, Τυριά, Μέλι, Φρούτα Λαχανικά Σιτηρά, Προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, Αλιεύματα και σχετικά προϊόντα, Αλλα Προϊόντα Ζωικής Προέλευσης, Γόμες-Φυσικές Ρητίνες Αιθέρια Έλαια και Λοιπά προϊόντα.

4) Από ποιόν γίνεται έλεγχος στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης ή και διάθεσης για τα γεωργικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ;
Οι έλεγχοι στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης των εν λόγω προϊόντων, ήτοι σε κάθε είδους κατάστημα, χώρο πώλησης ή/και διάθεσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με ενδείξεις ΠΟΠ ή ΠΓΕ, προκειμένου να προστατευτούν οι καταχωρισμένες ονομασίες, ενδείξεις, το κοινοτικό σύμβολο καθώς και το σήμα του ΟΠΕΓΕΠ, όπως και το διαφημιστικό υλικό διενεργούνται αποκλειστικά από αρμόδια όργανα του ΟΠΕΓΕΠ.

5) Πως γίνεται η καταχώριση ονομασίας στο κοινοτικό μητρώο και είναι δυνατή η τροποποίηση προδιαγραφών ΠΟΠ ή ΠΓΕ;
Οι ενδιαφερόμενοι για την καταχώριση μιας ονομασίας ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ στο κοινοτικό μητρώο υποβάλλουν αίτηση στο Τμήμα ΠΟΠ−ΠΓΕ και ΕΠΠΕ της Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης μια ομάδα, ή ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πληρούν αντίστοιχα τις προϋποθέσεις του άρθρου 5, παρ. 1 και 2 του «Βασικού Κανονισμού 510/2006» ή του άρθρου 2 του «Εφαρμοστικού Κανονισμού» και έχουν έννομο συμφέρον μπορούν να υποβάλλουν αίτηση τροποποίησης των προδιαγραφών μιας ΠΟΠ ή ΠΓΕ στο Τμήμα ΠΟΠ−ΠΓΕ και ΕΠΠΕ της Δ/νση Βιολογικής Γεωργίας του ΥπΑΑΤ Για περισσότερες πληροφορίες: δείτε άρθρο 3 και 4 της Κ.Υ.Α. 261611/22-03-07 Τηλ. επικοινωνίας: 210-2124000 (Δ/νση Βιολογικής Γεωργίας, Τμήμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΠΕ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

6) Ποιος χορηγεί και τι είναι οι κωδικοί αριθμοί συσκευασίας;
Ο ΟΠΕΓΕΠ χορηγεί τους κωδικούς αριθμούς συσκευασίας στις ενδιαφερόμενες εγκεκριμένες επιχειρήσεις που συσκευάζουν προϊόντα ΠΟΠ ή/και ΠΓΕ, κατόπιν αιτήσεώς τους. Οι κωδικοί αριθμοί συσκευασίας αποτελούνται από τα δύο αρχικά γράμματα της καταχωρισμένης ονομασίας, ακολουθούμενα από τον αύξοντα αριθμό της ετικέτας και τους δύο τελευταίους αριθμούς του έτους παραγωγής.

Παράδειγμα : Το λογότυπο, για το παρθένο ελαιόλαδο «Λακωνία Π.Γ.Ε» είναι: ΛΑ- αύξων αριθμός ετικέτας/ δύο τελευταία ψηφία έτους παραγωγής, π.χ. ΛΑ-157/06.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: