Λιγότερο νοιάζονται οι γυναίκες

Οι γυναίκες τα πάνε χειρότερα στην τεχνολογία από τους άνδρες, αυτό, όμως, κυρίως συμβαίνει επειδή δεν ενδιαφέρονται τόσο γι’ αυτήν «εξ απαλών ονύχων», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Από την άλλη, η μελέτη δείχνει ότι στο εργασιακό περιβάλλον οι γυναίκες φαίνεται τελικά να τα καταφέρνουν εξίσου καλά με τους άνδρες, ακόμα και στα τεχνικά επαγγέλματα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της

Αϊόβα, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανκ Σμιτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας «Perspectives on Psychological Science», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υστέρηση στις επιδόσεις των γυναικών στα τεχνολογικού περιεχομένου τεστ ούτε σχετίζεται με το επίπεδο νοημοσύνης τους (πώς θα μπορούσε, άλλωστε…), ούτε και έχει επίπτωση στις κατοπινές επιδόσεις στην εργασία τους.

Οι νεαρές γυναίκες, απλούστατα, δε δείχνουν ανάλογο ενδιαφέρον με τους άνδρες για τα θέματα της τεχνολογίας, όμως, αν χρειαστεί, μπορούν κάλλιστα να προσαρμοστούν αργότερα και να αποκτήσουν τις ίδιες (ή και καλύτερες) ικανότητες με τους άνδρες σε κάποιο τεχνικό επάγγελμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επαγγελματικές επιδόσεις δεν είναι θέμα φύλου, αλλά νοημοσύνης, καθώς οι έξυπνοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες εξίσου, μπορούν να εκτελέσουν οποιαδήποτε εργασία. Απλούστατα, οι νέες γυναίκες δε δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον με τους άνδρες για να μάθουν σχετικά με την τεχνολογία, αν όμως χρειαστεί να το κάνουν, είναι στη συνέχεια θέμα νοημοσύνης το πόσο καλά θα τα καταφέρουν (όπως ακριβώς, άλλωστε, συμβαίνει και με τους άνδρες).
Η έρευνα έδειξε ότι, σε όλα τα διαφορετικά επίπεδα νοημοσύνης, οι γυναίκες πετυχαίνουν χαμηλότερα αποτελέσματα από τους άνδρες αντίστοιχης νοημοσύνης στα διάφορα τεχνολογικά τεστ – για παράδειγμα, στην επισκευή και αποσυναρμολόγηση ενός ποδηλάτου. Σύμφωνα με τον Σμιτ, δεν υπάρχει «εύκολη λύση» σε αυτό, καθώς δύσκολα μεταβάλλονται τα ενδιαφέροντα ενός ανθρώπου, ιδίως ενός φύλου, στο βαθμό μάλιστα που αυτά είναι κοινωνικά προσδιορισμένα. «Τα ενδιαφέροντα αυτά είναι αρκετά σταθερά και διαμορφώνονται σχετικά νωρίς στη ζωή» όπως είπε.
Προειδοποίησε, επίσης, ότι εάν τεχνικού επιπέδου τεστ συμπεριληφθούν σε τεστ γενικής νοημοσύνης, τότε θα ρίξουν το γενικό «σκορ» των γυναικών, δίνοντας τη στρεβλή εικόνα πως οι γυναίκες είναι λιγότερο έξυπνες από τους άνδρες –κάτι που όλοι οι άνδρες, ξέρουμε, λίγο – πολύ, πως δεν ισχύει, ούτε καν μόνο γι’ αστείο…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: